Legislativele desfasurate azi, in teritoriile palestiniene sunt percepute de analisti si presa drept un duel intre actuala formatiune de guvernamant, Al-Fatah, a presedintelui Mahmud Abbas, si Formatiunea "Schimbare si Reforma", cu care se prezinta l
Legislativele desfasurate azi, in teritoriile palestiniene sunt percepute de analisti si presa drept un duel intre actuala formatiune de guvernamant, Al-Fatah, a presedintelui Mahmud Abbas, si Formatiunea "Schimbare si Reforma", cu care se prezinta la testul urnelor Miscarea de rezistenta Islamica, Hamas. Conform ultimului sondaj de opinie, realizat la incheierea campaniei electorale, Al Fatah intra in cursa finala cu un avantaj de 42,8 % din intentiile de vot ale electoratului palestinian, fata de cele 34, 2 procente ale listei "Schimbare si reforma". La distanta considerabila, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP) era creditat cu 6,6% din optiuni, fiind urmat indeaproape de lista "Palestina independenta", a lui Mustafa Barghouthi, ce putea conta pe 6,5% din intentiile de vot, indica acelasi sondaj de opinie. Ales in 1996, intr-un scrutin boicotat de Hamas, actualul Consiliu Legislativ Palestinian (Parlamentul) este dominat de miscarea Al Fatah, care detine 62 din cele 88 de mandate de deputat. In urma scrutinului de azi (cel de-al doilea din istoria palestinienilor), care marcheaza prima participare la alegerile legislative a Hamas, vor fi alesi 132 de deputati.
Alegeri palestiniene pe bani americani
Trebuie reamintit ca atat Israelul, cat si UE si SUA au inscris Hamas pe lista organizatiilor teroriste. astfel, perspectiva accederii Hamas la guvernarea palestiniana a generat o profunda si fireasca ngrijorare atat in Israel, cat si in Europa si la Washington. Dupa cum dezvaluie cotidianele The New York Times si The Washington Post, administratia americana nu a stat cu mainile incrucisate sa contemple ascensiunea in sondaje a miscarii Hamas. Statele Unite ale Americii au cheltuit aproape doua milioane de dolari pentru a sustine formatiunea guvernamentala palestiniana Al Fatah, in defavoarea Hamas, in vederea legislativelor. Ziarul new-yorkez citeaza oficiali americani si palestinieni care au dorit sa li se pastreze anonimatul si potrivit carora acest program de sustinere financiara, inceput in august 2005, si-a stabilit ca obiectiv infrangerea Hamas in alegeri. Un purtator de cuvant al Consulatului SUA din Ierusalimul de Est (partea araba a orasului) a incercat sa explice, in acelasi ziar, ca programul este destinat sa "colaboreze cu Autoritatea Nationala Palestiniana pentru a intari institutiile democratice si a sustine actorii democratici, nu doar Al Fatah". Departamentul de Stat nu a comentat in nici un fel aceasta informatie. Potrivit The Washington Post, Agentia SUA pentru dezvoltare internationala USAID a alocat aproximativ doua milioane de dolari unor proiecte palestiniene, "mergand de la plantarea de copaci pana la curatenia pe strazi si dotarea centrelor comunitare cu calculatoare". Directorul misiunii USAID din Cisiordania si Gaza, James Bever, a tinut sa mentioneze ca programul "nu favorizeaza nici o formatiune, dar nu le sprijina pe cele aflate pe lista terorismului".
Medicii lui Sharon au mintit
Israelul, care se apropie, la randul sau, de legislative - pe 28 martie vor avea loc alegerile anticipate - se confrunta nu numai cu perspectiva ascederii Hamas la guvernarea palestiniana, ci si cu un nou scandal intern. Centrul acestui scandal este, fara a-l fi provocat, chiar premierul Ariel Sharon, aflat in coma pe un pat de spital, din data de 5 ianuarie. Echipa medicala care il ingrijeste pe premierul israelian, Ariel Sharon, a ascuns publicului gravitatea starii de sanatate a pacientului lor, dupa primul atac cerebral, suferit pe data de 18 decembrie, anul trecut, sustine, in numarul de ieri, cotidianul ebraic Haaretz. Conform jurnalului, consultat de Rompres, Ariel Sharon suferea, la acea data, de o serie de afectiuni cardiace - intre care, anevrism - pe care medicii nu le-au dezvaluit, preferand sa evoce un "usor atac cerebral, care nu va lasa sechele". Haaretz, care a intreprins propria ancheta, afirma ca Ariel Sharon suferea inca din copilarie de o grava disfunctie cardiaca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.