Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a acuzat ieri patru cetateni britanici care beneficiaza de statut diplomatic ca au intreprins actiuni de spionaj la Moscova si ca a descoperit importante plati facute de acestia unor organizatii neguve
Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a acuzat ieri patru cetateni britanici care beneficiaza de statut diplomatic ca au intreprins actiuni de spionaj la Moscova si ca a descoperit importante plati facute de acestia unor organizatii neguvernamentale ruse, informeaza BBC. Ministerul de Externe din Marea Britanie a reactionat, negand orice activitate de aceasta natura si declarandu-se "surprins si preocupat" in fata celor afirmate de FSB. "Respingem orice acuzatie de conduita incorecta in raporturile noastre cu ONG-urile ruse", a precizat-un comunicat al diplomatiei britanice, reamintindu-se ca Londra acorda sustinere financiara proiectelor lansate in domeniul drepturilor omului si al sprijinirii societatii civile din Rusia prin intermediul ONG-urilor. Anuntul privind depistarea celor patru spioni a fost facut de un purtator de cuvant al FSB, care a precizat ca patru "diplomati" ai Regatului Unit, precum si un cetatean rus, despre care se presupune ca ar fi fost recrutat de serviciile secrete britanice, sunt "suspectati de spionaj", recurgand in special la un aparat sofisticat de transmitere de date, ascuns intr-o piatra dintr-un parc. Agentii inregistrau sau scoteau informatii din acest aparat de la cativa metri distanta, cu ajutorul unui laptop, sustin serviciile speciale de la Moscova. Primele cercetari asupra acestei afaceri de spionaj au fost facute publice duminica seara, pe canalul public de televiziune Rossia, in emisiunea "Corespondent special", a jurnalistului Arkadi Mamontov. Postul TV a citat astfel cel putin patru nume de membri ai Ambasadei Marii Britanii la Moscova, intre care cel al lui Marc Doe, al doilea secretar al misiunii dipomatice britanice in capitala rusa. Potrivit televiziunii Rossia, Doe ar fi predat, la 27 octombrie, 23.000 de lire sterline Grupului Helsinki din Moscova si, la 18 ianuarie 2006, 5.719 lire Fondului EurAsia pentru dezvoltarea ziarelor cu tiraj scazut. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.