Trei "grei" ai vietii publice romanesti au fost nevoiti, in ultimele saptamani, sa ofere explicatii cu privire la averile si afacerile lor: fostul premier Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu - liderul PSD de Bucuresti, si vicepremierul umanisto-conserva
Trei "grei" ai vietii publice romanesti au fost nevoiti, in ultimele saptamani, sa ofere explicatii cu privire la averile si afacerile lor: fostul premier Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu - liderul PSD de Bucuresti, si vicepremierul umanisto-conservator George Copos. Este, desigur, prematur sa anticipam cat de departe vor putea merge anchetatorii in lamurirea acestor scandaluri cu iz de coruptie. Si cum se va pronunta Justitia in fiecare caz in parte. Interesant mi se pare faptul ca cei trei au reactionat aproape identic, de parca ar fi invatat dupa aceleasi notite. Toti s-au declarat victime ale unor sinistre masinatiuni de culise si ale... presei. Nastase si DIP se considera prigoniti politic de actuala Putere. George Copos n-a putut invoca si acest argument - el este, totusi, al doilea om din Guvern. In schimb, a copiat modelul "autosuspendarii". Copos a anuntat, sambata, ca se retrage din toate functiile detinute in cadrul Partidului Conservator, pentru ca nu vrea sa-si implice formatiunea intr-un scandal care ii poate afecta imaginea. Demisia i-a fost respinsa. La fel era sa se intample si cu "autosuspendarea" lui Dan Ioan Popescu de la sefia organizatiei PSD din Capitala. DIP era gata sa se suceasca, miscat de implorarile colegilor din Bucuresti. Numai pe Adrian Nastase nu prea s-a inghesuit nimeni sa-l retina in functia de presedinte executiv. Din contra. Vechii sai tovarasi din conducerea PSD se pregatesc, se pare, sa-i desfiinteze "postul", sa nu mai aiba pe ce functie sa se intoarca, atunci cand i-o veni cheful.
Sa ne intelegem, aceste "autosuspendari" nu sunt altceva decat praf in ochii electoratului, un mod de a adormi atentia opiniei publice, oferindu-i o satisfactie minora si mincinoasa. O gaselnita, de altfel nestatutara. Regulamentul PSD permite autosuspendarea unui membru, dar din partid, nu dintr-o functie anume. Nici Nastase si nici DIP nu au dorit, insa, vreo clipa, sa se distanteze de PSD. Sau, mai bine zis, n-ar vrea ca PSD-ul sa se distanteze de ei. Amandoi au nevoie - acum mai mult decat oricand - de protectia partidului. Si, deci, de influenta la varful formatiunii. De altfel, Adrian Nastase a recunoscut candid ca si-a pastrat biroul somptuos din Aleea Alexandru si a avertizat ca nu si-a inchis nici o clipa telefonul. Dan Ioan Popescu a fost prezent, sambata, la reuniunea PSD de la Poiana Brasov, in calitate de lider al organizatiei de Bucuresti. Cazul lui Copos este putin diferit. Conservatorii lui Dan Voiculescu nu sunt in masura sa protejeze pe nimeni. Iar, la capitolul imagine, nu prea mai au nimic de pierdut... Guvernul, da. Este interesant ca George Copos, care vrea sa-si fereasca partidul de repercusiunile negative ale unui scandal, nu considera ca are aceeasi obligatie fata de Cabinetul din care face parte. Acolo unde nu reprezinta doar microscopicul electorat PC, ci interesele intregii natiuni. La fel gandeste si Adrian Nastase, care a refuzat categoric sa se retraga de la sefia Camerei Deputatilor. Cu alte cuvinte, ceea ce este compromitator pentru PSD ramane, totusi, perfect acceptabil pentru Parlament. Interesanta mentalitate. Mi se confirma banuiala ca, pentru fostul Partid-Stat, statul a fost mereu subordonat intereselor partidului. Niciodata invers.
Si totusi, in conditiile date, este cu adevarat in interesul PSD cramponarea de sefia Camerei Deputatilor? Din aceasta functie, Adrian Nastase isi pastreaza intreaga vizibilitate politica - nici o sansa ca romanii sa uite de el si de matusile lui buclucase. Si apoi, chiar si jocurile de culise ale "reformistilor" lui Mircea Geoana nu vor avea decat un impact limitat. Fiindca nu se poate si cu botul uns, si cu slanina in pod. Ca presedinte al Camerei, Nastase ramane, in mod inevitabil, un personaj influent in PSD. Imposibil de ignorat.
Liderii social-democrati ar trebui sa ia acum o hotarare transanta. Asumandu-si, implicit, sacrificii. Ceea ce, se pare, nu sunt capabili sa faca. Tot ceea ce isi doresc este o cosmetizare grabita a imaginii si o redistribuire a raporturilor de forta in interiorul partidului. Ne-a demonstrat-o, ieri, chiar Mircea Geoana, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD, de la Covasna. In loc sa ia taurul de coarne, Geoana a preferat sa scoata din tolba cu strategii de abatere a atentiei vechiul bau-bau al pericolului maghiar. Dupa ce au fost, ani de zile, aliati de nadejde ai UDMR, acum liderii PSD si-au adus aminte ca ungurii vor sa ne ia Ardealul. Sa ne ciunteasca tarisoara. Am ascultat siderata un discurs a la Vadim, rostit de un fost ministru de Externe al Romaniei. In momentele delicate in care se decide aderarea noastra la Uniunea Europeana. Se demonstreaza inca o data ca, pentru liderii social democrati, interesele partidului primeaza chiar si asupra celor nationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.