O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va sosi maine la Bucuresti pentru analiza situatiei economiei romanesti, in baza Articolului IV din statutul institutiei financiare internationale. Asemenea analize se desfasoara anual in toate taril
O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va sosi maine la Bucuresti pentru analiza situatiei economiei romanesti, in baza Articolului IV din statutul institutiei financiare internationale. Asemenea analize se desfasoara anual in toate tarile membre FMI. In cadrul actualei vizite la Bucuresti, care se va incheia pe 7 februarie, expertii Fondului Monetar vor analiza, impreuna cu autoritatile romane motivele depasirii, in 2005, a tintei de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei, performantele bugetare de anul trecut si perspectivele pentru 2006 si 2007. "Misiunea va analiza performantele macroeconomice, inclusiv deficitul de cont curent si inflatia. A existat o usoara depasire a tintei de inflatie. Vom vedea care au fost motivele", a declarat Graeme Justice, reprezentant rezident al FMI la Bucuresti, citat de Reuters, preluata de Mediafax. Oficialul FMI a mai luat in discutie si problema cotei unice si nivelul veniturilor la bugetul de stat. "Situatia nu este sustenabila, intrucat veniturile mai mari din TVA sunt rezultatul cresterii consumului. Trebuie sa analizam sustenabilitatea veniturilor", a spus Justice. Oficialul FMI a aratat ca raportul echipei institutiei financiare internationale va fi dat publicitatii, daca autoritatile romane isi vor da acordul.
Datele preliminare ale Ministerului de Finante au indicat, pentru anul trecut, un deficit bugetar de 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB), sub limita de 1% stabilita de autoritati la rectificarea bugetara din vara anului trecut.
Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ne-a declarat, recent, ca este posibil ca o noua misiune a FMI sa vina in Romania in luna martie, pentru o eventuala revizie a acordului incheiat in vara lui 2004 pentru 24 de luni. "Exista sanse sa reluam discutiile cu Fondul Monetar International pe marginea acordului in luna martie cand s-ar putea realiza o noua revizie a acordului. In functie de executia bugetara, de evolutia indicatorilor macroeconomici vom stabili daca exista sanse sa fie efectiva aceasta revizie. Oricum sunt schimbari in atitudinea expertilor FMI fata de Romania", preciza Vladescu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.