Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va organiza un concurs de creatie plastica pentru desemnarea artistului care se va ocupa de ridicarea Memorialului Holocaustului in Bucuresti, evaluarea proiectelor urmand sa se desfasoare pana in luna noiembrie,
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va organiza un concurs de creatie plastica pentru desemnarea artistului care se va ocupa de ridicarea Memorialului Holocaustului in Bucuresti, evaluarea proiectelor urmand sa se desfasoare pana in luna noiembrie, se arata in regulamentul concursului.
Concursul, organizat de MCC este unul public, de creatie, deschis participarii autorilor individuali sau reuniti in colective de lucru si se va desfasura in doua etape: concurs de proiecte - etapa I si concurs de machete - etapa a II-a. Data limita de depunere a dosarelor pentru prima etapa a competitiei este 15 martie, urmand ca pe 10 aprilie sa fie anuntate primele 5 proiecte care intra in finala. Cei cinci finalisti isi vor putea depune machetele pana pe 29 iunie, pentru a doua etapa a concursului, urmand ca pe 9 octombrie sa fie anuntat proiectul castigator.
Decizia privind realizarea Memorialului a fost luata de MCC ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania (Comisia Wiesel) si a consultarilor cu personalitati ale comunitatilor evreiesti din Romania, supravietuitori ai Holocaustului. Memorialul va fi amplasat in spatiul public delimitat de strazile Lipscani, Ion Brezoianu, Mihai Voda si ing. Anghel Saligny, in apropierea actualului sediu al Ministerului Administratiei si Internelor. Autorul operei selectate prin concursul de creatie va putea propune si reamenajarea spatiului public, in scopul integrarii acesteia in discursul artistic determinat de realizarea memorialului.
In elaborarea si prezentarea propunerilor, autorii vor avea in vedere urmatoarele: opera propusa va evoca Holocaustul ca moment tragic al umanitatii si ca realitate a Romaniei de la jumatatea secolului trecut. MCC nu impune un anumit tip de rezolvare plastica, autorii avand deplina libertate de exprimare estetica, atat in ceea ce priveste datele operei de arta cat si in ceea ce priveste propunerile de insertie in spatiul public, inclusiv prin remodelarea acestuia. Elementul de referinta este posibilitatea ca memorialul sa contina componente sau spatii cu inscriptii indicand localitatile din Romania si teritoriile ocupate in care s-au savarsit orori ale Holocaustului si numarul victimelor acestuia.
Desi sustine ca artistii au libertate deplina de realizare a ansamblului, MCC impune, ca "exigenta minimala", ca autorii sa propuna solutii de insertie in compunerea Memorialului a unui anumit text: "Holocaustul din Romania, 1940-1944 - In timp ce Germania nazista, aliatii si colaboratorii ei isi implementau planurile de distrugere a evreimii europene (care vor fi cunoscute sub numele de Holocaust sau Shoah), statul roman a dezlantuit propria persecutie a evreilor, care a fost prevestita de legislatia antisemita a anului 1940. Pogromurile din Dorohoi si Galati, din iunie 1940, precum si cele din Bucuresti, din ianuarie 1941, si Iasi, din iunie 1941, au lasat in urma mii de morti si au marcat inceputul distrugerii organizate a evreimii romane. In octombrie 1941, regimul lui Ion Antonescu a inceput deportarea evreilor din Basarabia si Bucovina de Nord in Transnistria, declansand genocidul cu scopul eliminarii populatiei evreiesti a tarii. Intre anii 1940-1944, statul roman a fost responsabil pentru moartea a cel putin 280.000 de evrei romani si ucrainieni. 25.000 de persoane de etnie roma au fost, de asemenea, deportate in Transnistria, unde 11.000 au pierit. In primavara anului 1944, autoritatile maghiare de ocupatie din regiunile de nord-vest ale Romaniei au deportat 135.000 de evrei transilvaneni la Auschwitz, unde si-au gasit moartea. Natiunea romana a ridicat acest memorial ca un loc permanent de amintire si ca un avertisment adresat generatiilor viitoare".
Inscrierea la concurs se va realiza fara taxa. Documentatia pentru participarea la prima etapa, concursul de proiecte, va cuprinde: o plansa descriind proiectul memorialului, cuprinzand desene la scara stabilita de autor si o plansa aratand incadrarea urbanistica a monumentului, pentru amplasamentul indicat. Autorii selectati pentru faza a II-a de concurs vor primi si premii individuale in suma bruta de 20.000 RON. Pentru examinarea propunerilor depuse in cele doua faze de concurs se va constitui un juriu, numit prin ordin al ministrului Culturii si Cultelor. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.