"Romania ramane un sustinator al unei puternice legaturi transatlantice Europa - Statele Unite.
In evolutiile viitoare, consideram ca o Europa a carei pace sa fie garantata este o Europa care nu poate sa nu integreze Balcanii de Vest. Pentru ca
"Romania ramane un sustinator al unei puternice legaturi transatlantice Europa - Statele Unite.
In evolutiile viitoare, consideram ca o Europa a carei pace sa fie garantata este o Europa care nu poate sa nu integreze Balcanii de Vest. Pentru ca suntem in zona Balcanilor de Vest, Romania a elaborat un set de principii care sa stea la baza viitorului statut al Kosovo. In baza acestui set de principii care a fost deja facut public, suntem in curs de a elabora un punct de vedere care sa se poata constitui intr-un document de lucru, privind pozitia romaneasca referitoare la viitorul statut al Kosovo. In principiu, discutam despre o larga autonomie, dar nu vedem posibila o abordare care sa vizeze independenta si modificarea frontierelor. O larga autonomie poate fi solutia de tip european, care sa fie aplicabila nu numai in Kosovo. Apreciem ca, a permite aparitia unui stat pe teritoriul unui stat existent, poate fi un precedent periculos.
In egala masura, suntem interesati de evolutiile Republicii Moldova. Anul 2005 a fost un an de relansare a relatiei bilaterale Romania - Moldova, plecand de la principiul ca suntem o singura natiune in doua state independente. Ajutorul pe care l-am dat constant, atat in politica externa, cat si in rezolvarea unor probleme economice Republicii Moldova, va fi in continuare un ajutor pe care oficialii de la Chisinau pot sa mizeze.
Anul 2006 va fi un an in care relatiile dintre Romania si Moldova vor avea o atentie speciala din punctul de vedere al politicii externe romanesti. Consideram ca Republica Moldova are un singur destin si destinul ei este unul european. Mi-as permite sa lansez ideea ca Uniunea Europeana, Comisia Europeana ar putea sa abordeze o foaie de parcurs apropiata sau similara foii de parcurs pusa la dispozitie statelor din Balcanii de Vest. Credem ca Romania si Moldova sunt legate prin istorie, prin traditie, prin relatiile interumane, iar unificarea natiunii romane se poate face in interiorul Uniunii Europene."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.