Jean Valvis (foto), unul dintre finantatorii FC Rapid, a anuntat ieri ca gruparea alb-visinie va deveni societate pe actiuni pana la sfarsitul acestei luni. Astfel, clubul din Giulesti va renunta la statutul de fundatie non-profit, pe care l-a avut p
Jean Valvis (foto), unul dintre finantatorii FC Rapid, a anuntat ieri ca gruparea alb-visinie va deveni societate pe actiuni pana la sfarsitul acestei luni. Astfel, clubul din Giulesti va renunta la statutul de fundatie non-profit, pe care l-a avut pana acum, urmand sa functioneze ca o societate comerciala obisnuita, care cauta sa inregistreze profit la sfarsitul fiecarui an. Impartirea actiunilor ar trebui facuta conform participarii fiecaruia dintre investitori, astfel incat George Copos, prin grupul de firme Ana, va detine pachetul majoritar, urmat de Jean Valvis, prin grupul de firme LaDorna, cu aproape 30 de procente, si de firma LukOil, cu alte zece procente. Avantajul acestei transformari va fi al actionarului principal, care va putea iesi din crize financiare prin mariri de capital, care sa atraga noi investitori la club. De asemenea, nu este exclus ca vicepremierul sa aiba un plan cu bataie lunga si sa puna mana pe Stadionul "Valentin Stanescu-Giulesti". Asta s-ar putea face prin atragerea printre actionari a Ministerului Transportului, proprietarul arenei, care sa intre in afacere cu stadionul, fiindca legea nu ii permite sa faca asta cu bani. Prin majorari succesive de capital, numarul de actiuni al statului ar scadea pana la disparitie, iar Copos s-ar alege cu un stadion pe gratis. Decizia anuntata ieri de Valvis este una surprinzatoare, fiindca, acum patru luni, Copos afirma ca nu se pune problema reorganizarii clubului. "Inca nu m-am gandit serios la transformarea in societate pe actiuni, pentru ca in fiecare an vin de acasa si aduc cateva milioane de euro. Iar daca punem pe bursa, acea societate trebuie sa aiba profit in ultimii trei ani de zile. Iar Rapid e deocamdata in pierdere. Ar fi frumos sa facem societate pe actiuni, pentru ca in felul acesta ar putea sa devina si suporterii actionari, sa vada si ei ce inseamna un buget, ce cheltuieli sunt si asa mai departe. Societatea pe actiuni listata la bursa are foarte multe avantaje, mai multa transparenta si cred ca putem vorbi de asa ceva in viitor, peste cinci-sase ani", spunea Copos pe 19 septembrie 2005. Valvis a explicat ieri avantajele acestei schimbari: "Peste cateva zile vom dovedi ca si din punct de vedere administrativ si financiar vom face performanta. Sper sa ne mandrim cu acest lucru, sa avem un capital social, cu finante transparente, cu viramentele catre stat la zi si cu jucatori multumiti. Sper sa nu mai fugim de nimeni atunci cand va veni cineva in control", a declarat Valvis.
Cearta intre Copos si "Vama"
In plin proces de schimbare, la Rapid nu este liniste, Copos fiind extrem de iritat de faptul ca Maldarasanu si Badoi, doi oameni de baza ai Rapidului, nu vor sa isi prelungeasca contractele, scadente in vara. Tap ispasitor a fost gasit presedintele executiv Dinu Gheorghe, caruia Copos i-a reprosat miercuri seara ca nu i-a convins pe cei doi sa accepte contracte noi si nici nu a reusit sa-i vanda pe sume bune. In replica, "Vama" s-a plans de bugetul auster pus la dispozitie de Copos, cu care nu poate oferi salarii competitive unor fotbalisti tentati de alte cluburi din Romania, care au ridicat stacheta salariilor. Astfel, Badoi, jucator de echipa nationala, are un salariu de 32.000 de euro pe an si i s-a propus dublarea intelegerii, in conditiile in care, de exemplu, la "Poli" Timisoara o rezerva ia cel putin 70-80.000 pe an. "Copos ar trebui sa faca toate eforturile, sa le indeplineasca orice dorinta, pentru ca acum sunt doi jucatori mai importanti decat mine si Viorel (n.r. - Moldovan) la Rapid. Sunt foarte bine integrati in sistemul Rapidului si fara ei cred ca vor fi probleme foarte mari", a declarat ieri, pe marginea acestui subiect, internationalul Daniel Pancu. (Bogdan GHEORGHE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.