La data de 14 iulie 2004, in functia de presedinte al ONPCSB a fost numit Iulian Dragomir, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, prin detasare aprobata de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Evaluandu-se activitatea Oficiului s-a constat
La data de 14 iulie 2004, in functia de presedinte al ONPCSB a fost numit Iulian Dragomir, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, prin detasare aprobata de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Evaluandu-se activitatea Oficiului s-a constatat o situatie dezastruoasa, concretizata in grave abateri si deficiente gestionate de Ioan Melinescu. Mai clar, in toata perioada respectiva, ONPCSB n-a descoperit decat cateva tranzactii suspectate de spalare de bani, si-acelea fara prea mare importanta. Deranjat, Melinescu - care si-a gasit adapost sub aripa protectoare a lui Alin Teodorescu, consilier personal al premierului Adrian Nastase - a trecut la contraatac. In chiar ziua in care se interna in spital pentru o operatie, Iulian Dragomir facea o declaratie presei extrem de incitanta: "Alegatiile fostului presedinte al ONPCSB, Ioan Melinescu, sunt lipsite de suport si in afara oricarei realitati, reprezentand reactia unei persoane care trebuie sa raspunda in fata legii pentru activitatea din timpul mandatului sau, cat si pentru difuzarea de date si informatii clasificate".
Plenul Oficiului a dispus tot atunci inaintarea a nu mai putin de cinci plangeri penale pe numele fostului militian aflat in gratiile premierului Nastase.
Presedintele Iulian Dragomir s-a internat in spital pentru o operatie, la data de 15 noiembrie anul trecut, fiind externat la 27 decembrie. In timpul spitalizarii, mai precis pe 15 decembrie, a inaintat CSM solicitarea de incetare a detasarii ca presedinte al Oficiului, incepand cu data de 1 ianuarie 2006. Cerere care a fost aprobata.
Banul public a fost irosit aiurea
Inainte de sosirea lui Dragomir in fruntea institutiei, Oficiul fusese calcat de hoti in doua randuri, in ciuda faptului ca institutia dispunea de paza militarizata. De asemenea, nu existau permise de acces la documente secrete si certificate de securitate, astfel incat oricine putea ajunge in preajma documentelor considerate secrete de serviciu sau secrete de stat. Peste o suta de lucrari zaceau abandonate de peste un an si doua luni, in conditiile in care termenul de finalizare a acestora era de doua saptamani. Timp de doi ani, de la infiintare si pana la mijlocul anului 2004, institutia aflata sub conducerea lui Melinescu a cheltuit banul public propunand doar cinci suspendari a unor tranzactii suspectate de spalare de bani. De la venirea lui Dragomir, doar in prima jumatate a anului trecut, ONPCSB a primit un numar 6096 de rapoarte (2.076.631 de operatiuni) privind depuneri si retrageri in numerar mai mari de 10.000 de euro, din partea bancilor si altor institutii. 181.900 de operatiuni au fost efectuate de persoane fizice, iar 1.894.731 de persoane juridice, sumele ridicandu-se la un total de 15.291 milioane de euro.
In aceeasi perioada, ONPCSB a intocmit 131 de rapoarte dupa informatii aparute in presa, dintr-un total de 1754 de rapoarte realizate, propunand suspendarea a 77 de operatiuni suspecte de spalare de bani sau operatiuni conexe acestei infractiuni. Valoarea blocata s-a ridicat la peste 212,3 miliarde de lei vechi, echivalentul a aproape sase milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.