Autosuspendatul Dan Ioan Popescu incearca cu disperare sa gaseasca umbrela politica sub care sa-si conserve pozitia in partid pana cand "urgia" DNA se va mai domoli. Intr-un interviu acordat BBC, DIP ii aduce laude lui Ion Iliescu, considerandu-l
Autosuspendatul Dan Ioan Popescu incearca cu disperare sa gaseasca umbrela politica sub care sa-si conserve pozitia in partid pana cand "urgia" DNA se va mai domoli. Intr-un interviu acordat BBC, DIP ii aduce laude lui Ion Iliescu, considerandu-l "lider credibil, cu o voce puternica". Astfel incat Iliescu ar putea deveni un fel de mama autosuspendatilor si implicit un candidat serios la sefia partidului. El inca este perceput ca un lider politic, are avantajul ca nu i se pot reprosa imbogatiri spectaculoase si are sustinerea unora dintre membrii CSM si ai Curtii Constitutionale. Iliescu a fost bun cu baronii PSD, inchizand ochii la averile acestora facute peste noapte. Ramane insa de vazut daca grupul de la Cluj impreuna cu Geoana vor putea sa-i taie avantul politic. Cert este ca Popescu merge pe mana fostului presedinte si in interiul amintit ii ataca atat pe Geoana cat si pe Nastase.
Socrela si matusica
In conditiile unor framantari interne vizibile, in PSD au inceput din nou sa se auda voci pro-Iliescu. Primul care a confirmat o astfel de ipoteza a fost autosuspendatul lider al PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu. El i-a atacat, intr-un interviu acordat BBC, extrem de dur pe liderii actuali ai partidului, sustinand ca e bucuros ca i se spune DIP si nu "socrela sau matusica". Totodata, liderul PSD a sustinut ca un demnitar nu se poate imbogati doar din salariul de demnitar. Dan Ioan Popescu a pus pe tapet o tema indelung dezbatuta in trecut: renuntarea la actuala formula de conducere. Acest lucru ar presupune organizarea unui Congres extraordinar al partidului, in care sa se ia in discutie schimbarea sefilor PSD. In declaratia sa, Popescu a atacat problema renuntarii la functia de presedinte executiv, detinuta pana acum cateva zile de Adrian Nastase. Dan Ioan Popescu s-a declarat adeptul unui lider credibil al PSD, cu "o voce puternica", care este Ion Iliescu.
Dan Ioan Popescu iese cu aceasta declaratie la doar o zi dupa ce presedintele Mircea Geoana spunea, intr-o scrisoare catre pesedisti, ca "Adrian Nastase este asteptat sa revina" in functia de presedinte executiv. Dar tema renuntarii la conducerea colectiva a fost dezbatuta indelung de PSD la sfarsitul anului trecut. In presa de atunci au existat o serie de informatii potrivit carora Mircea Geoana ar fi fost adeptul organizarii unui Congres extraordinar din dorinta de a scapa de Adrian Nastase. Subiectul a fost in cele din urma ingropat, dupa ce acelasi Geoana a anuntat sanctiuni severe pentru toti cei care se vor mai pronunta pentru un congres inainte de termen. Recenta declaratie a lui Dan Ioan Popescu vine cu cateva zile inaintea intalnirii de la Brasov dintre conducerea centrala si liderii din teritoriu, unde se va discuta despre apropiatul Consiliu National al PSD si, cel mai probabil, si despre viitorul functiei de presedinte executiv.
"Un partid care este in opozitie nu trebuie sa aiba o conducere stufoasa. Orice conducere stufoasa duce la destabilizare. Functia de presedinte executiv este ca presedintele executiv nu are decat menirea sa dea la o parte presedintele, pentru ca este normal: nu pot fi doi presedinti in acelasi partid. Conducerea colectiva este foarte buna, dar in conditii de razboi nu tine. De aceea, in ianuarie-februarie 2005 eu am sustinut o conducere cu un singur presedinte si 5-6 vicepresedinti. Pe de alta parte, in acel moment eu am considerat, si raman la acest punct de vedere, ca vizavi de indentitatea social-democrata, vizavi de lupta cu presedintele Basescu ales, pentru ca era ales presedintele Basescu, presedintele Iliescu putea avea o voce mult mai puternica ca fost presedinte, deci mai credibila", a declarat, intr-un interviu acordat BBC, Dan Ioan Popescu.
DIP contraataca
Pe de alta parte, Dan Ioan Popescu a atacat si problema averilor liderilor PSD. "Pentru mine este foarte important ca mi se spune DIP si nu mi se spune matusica sau socrela", a aruncat niste sageti liderul PSD catre colegii sai, Mircea Geoana si Adrian Nastase. El si-a continuat impunsaturile, sustinand ca "bogatia este un pacat in ultimul timp daca este in curtea unui social democrat". "Un demnitar, din veniturile de demnitar, nu poate face avere. Daca acel demnitar are sursele legale care sa-i permita un anumit nivel de viata asta-i altceva", a continuat DIP, adaugand ca nevasta sa a avut o contributie importanta la cresterea averii familiei Popescu.
In paralel, Organizatia Bucuresti a PSD a declarat ca nu renunta la ideea de a-l convinge pe Dan Ioan Popescu sa renunte la autosuspendarea din functie. (Roxana ANDRONIC; Mihai TOADER)
Razvan Theodorescu: Ori Iliescu, ori sciziune
Senatorul PSD Razvan Theodorescu lanseaza un apel pentru reconsiderarea rolului lui Ion Iliescu in partid, in caz contrar avansand necesitatea construirii unei formatiuni de centru-stanga in jurul fostului presedinte.
Theodorescu vrea ca Iliescu sa joace "un rol spiritual, de mediator, de om care sa fie ascultat". "Este singurul in aceasta situatie de criza care poate, daca este ascultat fara cracnire, sa reechilibreze situatia din PSD. Ion Iliescu este omul care trebuie sa spuna ce este de facut in partid, iar conducerea sa-l asculte", ne-a declarat ieri senatorul PSD. Theodorescu a mentionat ca formuleaza aceasta propunere dupa ce a participat la o intalnire cu Ion Iliescu, insa nu a precizat care este punctul de vedere al fostului presedinte. La fel, Razvan Theodorescu nu a explicat modalitatea tehnica de readucere a lui Iliescu in prim-planul PSD, adaugand doar ca ideea sa este impartasita de mai multi colegi. Tot ieri, vicepresedinte PSD Ioan Rus a declarat, la Antena 3, ca exclude varianta sciziunii in partidul social-democrat, adaugand ca nu crede ca Iliescu ar dori sa revina in fruntea formatiunii. Rus a spus despre "grupul de la Cluj" ca este alcatuit din persoane care nu urmaresc pozitii sau functii, ci doar sa faca parte dintr-o echipa competenta si competitiva. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.