Presedintele Traian Basescu, glumet din fire si intr-un exces de politete, le-a propus marti antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang sa devina consilieri la Cotroceni. Cei doi au luat de buna propunerea facuta de seful statului si ieri au accept
Presedintele Traian Basescu, glumet din fire si intr-un exces de politete, le-a propus marti antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang sa devina consilieri la Cotroceni. Cei doi au luat de buna propunerea facuta de seful statului si ieri au acceptat functiile. Asa incat Administratia Prezidentiala si-a "intarit" echipa, dupa ce sapte consilieri prezidentiali, printre care nume grele - Andrei Plesu si Renate Weber - au parasit Cotroceniul pe motive de sanatate. Gafa presedintelui a starnit nedumerirea colaboratorilor sai care ieri cautau solutii pentru minimalizarea ei. Cea mai la indemana, viza o discutie cu antrenorii in care sa fie lamuriti ca propunerea a fost o gluma nevinovata a presedintelui. Varianta a picat pentru ca dadea rau la imagine. Apropiatii sefului statului au transpirat cateva ore pana cand au decis ca cei doi sa fie incadrati la Departamentul Politica Interna. Ratiunea pentru care au fost cooptati tocmai in politica ne scapa, cert este ca in atributiile departamentului lipseste activitatea sportiva. (Mihai TOADER)
Habar n-au ce vor face
"Nu avem inca date exacte despre ce vom face, dar din cate am inteles e vorba de aspecte legate strict de sport, de la expertizarea unor probleme generale ale sportului, pana la monitorizarea si asistarea unor evenimente de importanta majora sportiva pentru Romania. Sper ca experienta noastra si activitatea noastra viitoare sa prezinte un pol de interes pentru presedintele Romaniei", a declarat Belu pentru Mediafax. El a mai precizat: "Ne-am intalnit miercuri cu consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, asa cum ne-am inteles inca de marti, si i-am dat raspunsul nostru afirmativ. Am oferit si cate un CV fiecare, ce vor fi atasate la dosarul nostru si nu ramane decat sa se rezolve cu formalitatile administrative si sa ne prezentam la noul serviciu. Noi suntem gata sa incepem!", a afirmat Octavian Belu.
Multi plecati, putini veniti
Primul plecat dintre cei 14 consilieri prezidentiali numiti in functie de Traian Basescu la inceput de mandat a fost, in decembrie 2004, Vasile Blaga, fostul sef de campanie electorala. El a renuntat la functia de consilier pe probleme de securitate nationala pentru a ocupa postul de ministru al Administratiei si Internelor. Andrei Plesu a demisiomat din functia de consilier prezidential pentru relatii internationale in data de 3 mai 2005, invocand probleme de sanatate. "Efortul si ritmul de lucru de aici depaseau puterea arterelor mele", spunea Andrei Plesu. A urmat consilierul de stat Stana Anghelescu, ea renuntand la functie la sfarsitul lunii iunie 2005, dupa ce in presa au aparut materiale despre un posibil trafic de influenta in favoarea sotului sau, om de afaceri, cercetat pentru frauda. La sfarsitul lunii octombrie 2005, a demisionat sefa Cancelariei Prezidentiale, consilierul de stat Elena Udrea. Ea a explicat faptul ca nu doreste ca insinuarile repetate la adresa ei sa devina o vulnerabilitate a demersurilor presedintelui Romaniei in lupta impotriva coruptiei. In ultimele zile ale anului trecut a abandonat fotoliul de consilier prezidential pe probleme juridice, Renate Weber, invocand probleme de sanatate. In 6 ianuarie 2006 a demisionat din functie si secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), general (r) Viorel Barloiu. Ultima plecata, Valeria Dorneanu, consilier de stat de la Departamentul Politic, si-a anuntat demisia la sfarsitul saptamanii trecute. (A.H.)
278 de medalii si o multime de scandaluri
Inca din anul 1981, Octavian Belu este cooptat la lotul olimpic feminin de gimnastica de la Deva, pentru ca din 1990 sa devina antrenor coordonator. Dupa un an, va lucra in cuplu cu Mariana Bitang. In cei aproape 24 de ani de antrenorat la cel mai inalt nivel, Belu a reusit sa aduca Romaniei 278 de medalii la Campionatele Mondiale, Europene si Jocurile Olimpice, dintre care 108 de aur, 81 de argint si 87 de bronz. Cu toate ca nimeni nu poate pune la indoiala competenta si profesionalismul celor doi tehnicieni, acestia au fost implicati in mai multe scandaluri, dovedindu-se ca sunt adeptii unei discipline de lucru uneori draconice. Modul in care Belu si Bitang au gestionat aceste situatii de criza s-a dovedit nefericit, de cele mai multe ori singura solutie aleasa fiind demisia. La care s-a adaugat amenintarea cu plecarea in strainatate. In aceste conditii, responsabili cu remedierea momentelor "pe muchie de cutit" au fost conducatorii fostului Minister al Tineretului si Sportului, actualei Agentii Nationale pentru Sport, Comitetului Olimpic Sportiv Roman si Federatiei Romane de Gimnastica, ale caror decizii au reusit sa stabilizeze situatia. Este bine de amintit ca aproape de fiecare data, depasirea tensiunii s-a "transat" cu o marire financiara considerabila a bugetelor celor doi.
In urma negocierilor de marti cu presedintele Traian Basescu, ieri, Belu si Bitang au acceptat postul de consilieri de stat pe probleme de sport. Asadar, si de aceasta data a fost nevoie de o interventie la cel mai inalt nivel pentru ca Belu si Bitang sa revina la ganduri mai bune. Firesc, ne punem intrebarea cum vor putea cei doi fosti tehnicieni sa medieze din aceasta noua calitate inerentele conflicte pe care le naste acest domeniu de activitate.
Conflicte intre antrenori si gimnaste
Enumeram cateva dintre cele mai importante conflicte in care au fost implicati Octavian Belu, alaturi de acesta stand de fiecare data si Mariana Bitang. In iarna anului 1999, Corina Ungureanu a fost prima gimnasta care a aparut in revista "Playboy", varianta romanesca, fapt care l-a suparat pe presedintele de atunci al FRG, Nicolae Vieru, dar si pe Octavian Belu. Acestia au solicitat conducerii MTS ca gimnasta incriminata, care isi anuntase retragerea din activitate, sa nu urce pe scena la premierea celor mai buni sportivi ai anului respectiv si doar interventia ministrului Crin Antonescu a facut ca acest gest sa nu se transforme intr-un scandal de proportii. Chiar daca nu a fost la fel de vehement, Belu nu a fost de acord nici cu pozele nud si filmele pentru adulti din Japonia care le aveau ca protagoniste pe fostele performere Lavinia Milosovici, Corina Ungureanu si Claudia Presecan din 2002, supararea fiind starnita de aparitia in costumele nationalei. Fosta gimnasta Alexandra Marinescu i-a acuzat pe antrenorii lotului olimpic pentru problemele medicale grave de la coloana vertebrala, la care s-au adaugat si alte reclamatii ale unor sportive de accidentari in timpul antrenamentelor de la Deva. Atunci tehnicienii tricolori au somat conducerea FRG sa se incheie contracte individuale cu gimnastele, pentru ca plangerile ulterioare, adica dupa momentul in care sportivele isi incheie activitatea competitionala sa nu-i mai incrimineze. Cei doi au insistat si pentru stabilirea unei limite de varsta pentru obtinerea rentei viagere, fiind stopat in acest fel avantul cu care gimnastele doreau sa-si incheie activitatea, dar si o premiere diferentiata a componentelor echipei Romaniei dupa competitiile de anvergura, in functie de aportul fiecareia. Un alt scandal mediatic a fost cel relativ la modificarea datelor de nastere a unor sportive, printre care cea a Ginei Gogean. Cea mai tensionata perioada a fost cea in care s-a derulat procesul cu Oana Petrovschi, demarat in anul 2004. In ianuarie 2005, Octavian Belu a demisionat de la lot, urmare a faptului ca in ultima perioada numele lui si a colaboratoarei sale, Mariana Bitang, au fost legate de numeroase acuzatii, iar viata privata a fost reflectata pe larg in presa. Belu recunoaste, totodata, in instanta ca a primit sume de bani din premierea sportivelor de la concursurile private. In octombrie 2005 se dizolva lotul olimpic feminin de gimnastica, ca urmare a unei escapade nocturne la un bar din Bucuresti in timp ce Catalina Ponor & Co se aflau in pregatire la Hotelul Sport din din cadrul CSN "Lia Monoliu". (Cristina VLADU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.