Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea fi amanata cu doi ani daca planul de afaceri solicitat conducerii bancii va convinge comisia de privatizare ca restructurarea si dezvoltarea institutiei de credit sunt posibile si fara at
Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea fi amanata cu doi ani daca planul de afaceri solicitat conducerii bancii va convinge comisia de privatizare ca restructurarea si dezvoltarea institutiei de credit sunt posibile si fara atragerea unui investitor strategic, au declarat, pentru Mediafax, surse din Ministerul Finantelor. Potrivit surselor citate, comisia de privatizare se va intruni saptamana viitoare, cand conducerea CEC va prezenta o strategie pentru urmatorii doi ani, fara sa ia in considerare privatizarea bancii. Presedintele CEC, Eugen Radulescu ne-a declarat ca actuala conducere pregateste banca pentru ca Guvernul sa poata adopta cea mai buna solutie. "Anul trecut decizia de privatizare s-ar fi luat cu spatele la zid. Acum avem si alte optiuni. In primul rand CEC nu mai este in pierdere, ci este profitabila si are un plan de activitate bine definit, care ii va permite sa redevina ce a fost si chiar mai mult decat atat. In al doilea rand, vanzarea BCR, care a adus o suma incredibila, creeaza premisele ca vanzarea CEC sa nu se faca oricum", a explicat Radulescu. Referitor la ofertele preliminare depuse de investitori pentru preluarea CEC, presedintele bancii a explicat ca acestea, practic, sunt oferte de tatonare, care nu au nici o valoare. "Nu se poate spune ca CEC are valoarea BCR, respectiv sase miliarde de euro, dar nici 300 de milioane de euro, cum s-a vehiculat in presa", a subliniat Eugen Radulescu. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ne-a declarat, recent, ca autoritatile romane analizeaza posibilitatea modificarii strategiei de privatizare a institutiei. "Nu intentionam sa stopam procesul de privatizare ci sa gasim cea mai buna strategie, pentru ca CEC este ultimul activ romanesc de valoare", a subliniat ministrul Vladescu, seful comisiei de privatizare a CEC.
Sapte banci s-au aratat interesate de preluarea CEC. Este vorba despre Erste Bank, National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. CEC a incheiat anul trecut cu un profit de aproximativ 2 milioane de euro si o cota de piata in functie de active de 4,4% - 4,5%. Pentru acest an, conducerea bancii si-a propus obtinerea unei cote de piata de peste 5%. Presedintele CEC a spus ca banca a suferit un proces de transformare radicala in ultimul an, in special in ceea ce priveste stuctura activelor, creditele acordate clientilor reprezentand in acest moment 35% din active fata de 15% in urma cu un an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.