Dupa ce au aflat de bugetul pe 2006 alocat Agentiei Nationale pentru Sport de catre Guvernul Romaniei, mai toti specialistii performantei tricolore s-au decis sa traga un semnal de alarma, declarand ca sportul romanesc este impins incet, dar sigur sp
Dupa ce au aflat de bugetul pe 2006 alocat Agentiei Nationale pentru Sport de catre Guvernul Romaniei, mai toti specialistii performantei tricolore s-au decis sa traga un semnal de alarma, declarand ca sportul romanesc este impins incet, dar sigur spre marginea prapastiei, urmand sa ajunga la situatia disperata de a nu mai putea acoperi cheltuielile pentru pregatirea sportivilor, dar si pentru participarile la marile competitii internationale. Din pacate, a devenit o regula alarmanta ca atunci cand sportivii romani realizeaza o performanta olimpica, mondiala sau europeana, politicienii nostri sa se ingramadeasca sa-i felicite si sa-i premieze, cazul medaliatelor cu argint la Mondialele de handbal fiind cel mai recent. Atunci cand se intorc la sedinta de Guvern ca sa discute despre bugetul alocat ANS, ii apuca brusc amnezia. Sau, mai nou, indiferenta, fiind deja celebre declaratiile de anul trecut, de gen "sportul romanesc nu reprezinta o prioritate". Dar si faptul ca, intr-un mod inadmisibil, sportul romanesc a fost uitat din programul de guvernare! Nimeni nu spune ca educatia, sanatatea, armata, economia sau internele nu sunt cu mult mai importante intr-un stat care vrea sa intre cat mai rapid in marea familie europeana, dar ca sa diminuezi consistent bugetul unui segment care-ti aduce o imagine fabuloasa in lume, pe bani foarte putini, poate fi catalogat drept o crima. Si asta, pentru ca, daca pentru MEC, MAI, MapN sau MS, suma de o suta de miliarde de ROL nu reprezinta mare lucru la buget, o picatura de apa intr-un ocean, in schimb, pentru sportul romanesc o suta de miliarde de ROL reprezinta o adevarata "butelie cu oxigen".
Conform datelor vehiculate de ceva timp prin birourile ANS, Guvernul a diminunat bugetul pe 2006 pentru acest segment cu aproximativ 30%, iar federatiile sportive nationale vor primi, in urma negocierilor pe programe, cu o suta de miliarde de ROL mai putin decat in 2005. Aceeasi reducere se regaseste si la capitolul investitii, in ciuda faptului ca majoritatea bazelor sportive din subordinea ANS se afla intr-un stadiu alarmant de degradare. Si ca sa dam un exemplu simplu de ceea ce inseamna diminuarea bugetului ANS la capitolul federatii, precizam ca anul trecut, forurile cele mai reprezentative, de gimnastica artistica, de atletism, de canotaj si de kaiac-canoe, ca sa le punctam, doar, pe cele care tot aduc medalii pentru Romania pe banda rulanta, au adunat un buget de aproximativ 150 de miliarde de ROL. Suma care reprezinta cam o jumatate din bugetul care va fi alocat tuturor forurilor nationale sportive in 2006! Totodata, cazul FR Handbal devine cu mult mai delicat, in conditiile in care bugetul din 2005 al forului condus de Cristian Gatu a fost de vreo 23 de miliarde de ROL, iar premierea reprezentativei feminine, medaliata cu argint la Mondialele din Rusia, realizata prin decizia Guvernului, a depasit suma de 32 de miliarde de ROL. Si cum in 2006 bugetul alocat federatiilor este mai mic cu 30%, FRH urmeaza sa primeasca vreo 17 miliarde de ROL, fapt care va declansa o furie de inteles din partea fostului mare handbalist. Si lista nemultumitilor ar putea continua cu FR Box, FR Polo, FR Natatie, FR Haltere, FR Scrima etc. In plus, nu trebuie uitat nici faptul ca 2006 este un an in care incep competitiile de calificare pentru JO 2008, intrecerile de la Beijing fiind obiectivul prioritar al oricarui sportiv. Recent, la Gala Sportului, eveniment la care doar liberalul Ludovic Orban a fost prezent, in vreme ce politicienii si-au vazut linistiti de weekend sau de ziua premierului, presedintele COSR, Octavian Morariu, a declarat transant: "Este foarte greu sa faci sport de performanta fara bani. Sportul s-a profesionalizat foarte mult si asta presupune un sprijin financiar foarte important din partea statului, dar si din mediul privat. Dar pentru mediul privat trebuie o motivatie, un regim fiscal atractiv, astfel ca banii din mediul privat sa fie atrasi catre sport. Pentru mine, e un mare semn de intrebare. Exista tendinta ca dupa anul olimpic bugetele sa se micsoreze, insa o Olimpiada incepe din prima zi in care s-a incheiat precedenta!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.