O misiune a Fondului Monetar International va sosi in curand la Bucuresti. Ministrul finantelor sustine ca aceasta misiune poate sa ia in considerare continuarea acordului intrerupt in toamna anului trecut. Este o eroare. Vizita actuala a expertilor
O misiune a Fondului Monetar International va sosi in curand la Bucuresti. Ministrul finantelor sustine ca aceasta misiune poate sa ia in considerare continuarea acordului intrerupt in toamna anului trecut. Este o eroare. Vizita actuala a expertilor Fondului este legata doar de analiza anuala, care se efectueaza in baza "articolului IV - Consultari". Romania nu mai are un acord de tipul Stand-by preventiv cu Fondul Monetar International. Pana in prezent, cu exceptia unui singur acord, cel din perioada 2001-2004, toate intelegerile au fost intrerupte inainte de termen. Acest lucru s-a intamplat si in 2005. Autoritatile au renuntat la transparenta fata de institutiile financiare internationale, pentru a ascunde managementul politic si economic defectuos.
Discutiile cu FMI vor scoate in evidenta cel putin doua aspecte: neindeplinirea principalelor tinte macroeconomice stabilite pentru 2005 si necesitatea elaborarii unui program economic dedicat integrarii Romaniei in UE. Primul an de guvernare portocalie s-a incheiat cu o crestere economica modesta, rata inflatiei s-a pastrat practic la nivelul anului 2004, iar deficitul extern a inregistrat o valoare mult mai mare decat tinta initiala, atingand in decembrie 9,5% din PIB. Aceste esecuri macroeconomice au avut la baza, in primul rand, lipsa de viziune, de strategie pe termen mediu si lung a Guvernului, acompaniate din plin de un comportament economic duplicitar si de inexistenta unui program de management al patrimoniului public.
Luna decembrie a anului trecut a dus la cele mai semnificative cheltuieli publice din ultimii ani. La sfarsitul lunii noiembrie, Guvernul s-a trezit in fata unui surplus de bani foarte greu de justificat. In consecinta au fost depuse "eforturi deosebite" pentru ca cei peste 1,4 mld de euro sa fie cheltuiti intr-o singura luna.
Aceste practici scot in evidenta lipsa de prioritate pe care o are actualul guvern si nu pot scapa nesanctionate de catre misiunea FMI. A lucra cu FMI nu este usor! Cere disciplina, rigoare si transparenta. Din pacate, acestea sunt trasaturi pe care guvernantii de astazi nu le au. De aceea, le-a fost mai la indemana sa scape de FMI decat sa respecte angajamentele asumate de Romania in fata unor institutii serioase.
FMI este o institutie exigenta, cu principii bine definite si cu mecanisme verificate in timp. Telul acestei institutii este ca tarile aflate sub supravegherea sa sa nu intre in colaps financiar. Este Romania in pericol de colaps financiar? Daca analizam evolutia economiei romanesti in 2005 si comparam rezultatele cu istoria recenta a "tigrilor asiatici", concluziile releva o prognoza ingrijoratoare. Afectata de un management iresponsabil, Romania urmeaza traseul tarilor din Asia de Sud-Est, care in 1997 au fost lovite de o criza financiara de proportii. Verdictul este dur, insa simptomele "bolii" trebuie identificate din timp si interpretate cu acuratete pentru a spori sansele "vindecarii". Guvernul este obligat sa ia in calcul o prognoza pe termen lung si sa propuna o strategie coerenta pentru a evita o criza financiara in anii care urmeaza.
Guvernul a rupt acordul cu Fondul Monetar International si a sustinut ca acest gest nu va afecta procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana? Autoritatile ignora insa legaturile foarte stranse care exista intre Bruxelles si Washington. Deficientele semnalate de o parte vor fi transmise automat catre cealalta parte, iar efectele pot fi imprevizibile.
Romania are de parcurs pasi importanti pentru redefinirea politicilor economice si stabilizare macroeconomica. Este nevoie de regandirea intregului ansamblu economic pe termen mediu si lung. FMI si Comisia Europeana sunt institutii care vor da sau nu unda verde integrarii economiei romanesti in sistemul european. De aceea, intreruperea acordului cu FMI a fost o greseala critica a actualului Guvern.
Avem nevoie de FMI si de Bruxelles pentru ca Romania sa aiba sanse reale de aderare la UE. Integrarea nu poate deveni realitate fara o economie consolidata, validata de institutiile internationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.