Eugen Nicolaescu (foto), ministrul Sanatatii, a prezentat ieri forma finala a pachetului legislativ pentru reforma in sanatate, in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu Tariceanu, medicilor, politicienilor si a presei. Pa
Eugen Nicolaescu (foto), ministrul Sanatatii, a prezentat ieri forma finala a pachetului legislativ pentru reforma in sanatate, in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu Tariceanu, medicilor, politicienilor si a presei. Pachetul cuprinde 17 titluri, fara Legea Farmaciei, deoarece aceasta necesita consultari cu Comisia Europeana. Noile acte normative vor reglementa asistenta comunitara si asistenta primara. Modalitatea prin care acest pachet va fi legiferat urmeaza sa fie stabilita curand, Nicolaescu precizand ca, in urmatoarea sedinta a Executivului, se va decide daca pachetul va fi adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului sau va fi supus dezbaterii parlamentare. Lansarea pachetului legislativ in dezbatere publica a generat, asa cum era de asteptat, controverse. PSD a anuntat ca va depune o motiune de cenzura daca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament asupra pachetului de legi privind reforma in sanatate. Presedintele Traian Basescu a apreciat ieri ca promovarea noii legislatii in domeniul sanatatii este cel mai important moment din activitatea actualului Executiv. "Este un pachet de legi care continua o reforma inceputa in 1997, dar care a fost inghetata la un moment dat, pentru ca sistemul se asezase pe niste baze care ii conveneau", a subliniat Basescu. El considera ca noul pachet de legi creeaza conditiile pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate, urmand ca medicul sa profesese ajutat de anumite mijloace, iar cetateanul sa fie asezat in mijlocul sistemului. De asemenea, a apreciat introducerea in noua legislatie a unui pachet de servicii garantate catre cetatean. "In aceasta privinta, balbaielile din ultimii ani au fost expresia coruptiei din sistem", a completat Basescu. Seful statului sustine ca noul pachet legislativ demonstreaza profunzimea actului de reforma initiat de ministrul Nicolaescu, pe care l-a felicitat "pentru curajul de a infrunta feudalii sistemului" si pentru modul in care a transant disputa cu Academia Romana in privinta Spitalului Elias.
Nu in ultimul rand, seful statului a cerut public ministrului Sanatatii sa verifice in ce masura au fost utilizate in interesul bolnavilor echipamentele medicale achizitionate de spitale. "As propune ca inspectorii care pana acum au constatat datoriile uriase ale spitalelor sa plece de maine pe teren si sa verifice cu ce scop au fost achizitionate echipamentele medicale. In cateva saptamani vom avea o alta imagine a unui dezastru intretinut in sistemul de sanatate: valoarea echipamentelor achizitionate si nefolosite. Scopul achizitionarii acestora nu a fost acela de a fi folosite in interesul bolnavilor. Va cer public sa se faca aceasta evaluare, iar responsabilii sa plateasca", a subliniat Basescu. La randul sau, premierul Tariceanu a declarat ca, cei care au folosit banul public pentru a se imbogati nu au ce cauta in sistemul sanitar. Seful Guvernului a atras atentia asupra faptului ca au existat achizitii in sistemul sanitar care s-au facut doar pentru perceperea unui comision si, de asemenea, ca in spitale actul medical este in continuare conditionat. "Spitalul nu este o feuda a directorului si nu putem accepta ideea ca unii directori se bucura mai bine, se descurca mai bine fiindca au prieteni la Guvern sau la nivelul puterii politice. Cei care au folosit banul public pentru a se imbogati nu au ce cauta in sistemul sanitar", a conchis Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.