Putem numara zilele pana cand o profetie, pe care, in urma cu cateva luni, am lansat-o in aceasta rubrica, se va indeplini. Zilele PSD-ului post-electoral sunt numarate. Tranzitia inceputa imediat dupa alegerile de la sfarsitul lui 2004, din clipa in
Putem numara zilele pana cand o profetie, pe care, in urma cu cateva luni, am lansat-o in aceasta rubrica, se va indeplini. Zilele PSD-ului post-electoral sunt numarate. Tranzitia inceputa imediat dupa alegerile de la sfarsitul lui 2004, din clipa in care Basescu a fortat aparitia unui guvern nu in jurul celui mai important partid, PSD, ci al Aliantei DA, se va sfarsi acum. Pentru PSD a fost un fel de pauza istorica. Mircea Geoana a ajuns, in mod conjunctural, presedintele acestui partid. Timpul a lucrat, in mod cert, pana la un punct, in favoarea sa, dar, in cateva zile, vom vedea daca el a stiut sa valorifice acest avantaj. Cu alte cuvinte, daca va reusi sau nu sa-si transforme statutul provizoriu de presedinte PSD intr-unul permanent, daca va deveni nu numai liderul formal, ci si seful informal al acestui partid. Urmeaza un razboi cu adevarat sangeros. Ceea ce s-a vazut in ultimele cateva zile - prin aparenta dubla decapitare Adrian Nastase -Dan Ioan Popescu - nu a fost decat un prolog.
Cei doi lideri PSD, care practic si-au adjudecat cea mai importanta zona a conducerii in ultimii patru ani, s-au autosuspendat. Ca urmare a teribilelor presiuni exercitate impotriva lor, sub pretextul - real sau nu - al dobandirii, prin mijloace ilegale, a unor mari averi. Intreg scandalul politic din ultimele zile este pus sub semnul bataliei pe care actuala putere pretinde ca o duce impotriva inaltei coruptii. Care nu poate fi decat "apanajul" membrilor Executivului - fost sau actual -, al varfurilor puterii legislative si judecatoresti ori al consilierilor prezidentiali. Este explicatia pentru care nu numai presa scrisa si audiovizuala, ci si opinia publica a pus, in ultimele zile, cantitati impresionante de carbuni pe focul acestui scandal politic. Dar nici Adrian Nastase, nici Dan Ioan Popescu nu au decis sa se autosuspende ca urmare a dezvaluirilor din presa ori a unor operatiuni juridice aflate in curs, si inca sub semnul intrebarii. Lovitura de gratie - daca este cumva de gratie - a venit nu din directia adversarilor politici, care au fost si ei luati prin surprindere de repeziciunea derularii evenimentelor, ci chiar din PSD. Multi s-au intrebat cum de a fost posibil ca doi oameni politici bine cusuti, cu o vasta experienta, extrem de versati in batalii ocazionale, strategice si tactice, desfasurate la vedere sau pe sub masa, au putut sa-si gestioneze atat de prost propriile momente de criza. De ce Nastase a avut atat de multe balbaieli din momentul in care si-a redactat declaratia de avere si pana in clipa in care a decis sa se autosuspende din importanta functie de presedinte executiv PSD? De ce Dan Ioan Popescu a stat linistit, in rezerva, fiind absolut sigur ca va obtine un verdict al Justitiei in favoarea lui, convocand chiar si o conferinta de presa pentru a-si clama victoria? Si in care a fost nevoit, luat prin surprindere de evenimente, sa-si anunte si el o retragere cu torte din conducerea PSD. Cum au ajuns cei doi lideri in aceasta situatie? Lovitura, si pentru unul si pentru altul, a venit, culmea, din interiorul propriului partid. Care le-a cerut, nici mai mult, nici mai putin decat sa se autosuspende. Recunoscandu-si, astfel, cel putin formal, o vina. Daca nu ar fi existat presiunile din interiorul PSD, Nastase ar fi luptat pana la ultimul cartus cu mass-media, cu puterea, cu toti adversarii sai din societatea civila. Si la fel ar fi procedat, cu certitudine, si Dan Ioan Popescu care, in plus, a mai fost si "beneficiarul" unei neasteptate decizii a judecatorilor Comisiei de Control a Averilor. Instalati in functiile importante pe care le detin nu de Basescu, de Tariceanu sau de Boc, ci chiar de PSD. Cand acest partid s-a aflat la guvernare. Dar cum se explica aceasta presiune fenomenala care, pentru multi observatori, a rupt sau este pe cale sa rupa coloana vertebrala a garniturii care a condus PSD in ultimii ani?
PSD nu mai poate sta in provizorat. Este cel mai mare partid. Dupa mai bine de un an de opozitie. Dupa ce puterea a inceput sa piarda teren. Dar PSD nu se poate relansa fara a avea o conducere stabila. Ferma. Limpezirea apelor in interiorul partidului e esentiala. Vom avea saptamana viitoare un prim barometru, la Brasov, la intalnirea liderilor filialelor locale. Vom sti care dintre lideri e mai tare: Iliescu, Nastase, Dan Ioan Popescu, Geoana sau Rus. In raport cu aceasta masurare a temperaturii in cel mai mare partid existent in Romania, vom putea intui ce se va intampla la Consiliul National. Care a fost "usor" amanat si va avea loc, probabil, abia in februarie. Greu de presupus ca se va lua decizia unui congres extraordinar. Iar daca nu, jocul ramane deschis. Nastase si DIP se pot intoarce. Chiar pe cai mari. Sau isi pot rupe gatul definitiv. Nu cred ca mai exista cale de mijloc.
Dar nu putem face abstractie de rolul pe care il pot juca in aceasta afacere partidele aflate la pupitrul de comanda al puterii. Si nici de presedintele Traian Basescu. Ei ce interese au? Despre cum pot acestia influenta raportul de forte din PSD, in urmatorul editorial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.