Autosuspendarile greilor PSD, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, au transformat partidul intr-un "cuib de vipere", unde fiecare lider marcant isi reevalueaza forta, pozitia actuala si sansele de a da lovitura printr-o avansare spectaculoasa. Prac
Autosuspendarile greilor PSD, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, au transformat partidul intr-un "cuib de vipere", unde fiecare lider marcant isi reevalueaza forta, pozitia actuala si sansele de a da lovitura printr-o avansare spectaculoasa. Practic, lupta pentru putere se duce la vedere, fara menajamente. La sfarsitul saptamanii a fost convocata la Brasov o intalnire intre conducerea centrala si liderii organizatiilor judetene. Cu acest prilej, grupul de la Cluj va lansa o motiune de sustinere a liderului Mircea Geoana, insa conditionat. Sefului PSD i se va da termenul de un an pentru a reforma partidul, altminteri "falanga ardeleana" rezervandu-si dreptul de a sustine alt candidat la conducerea partidului. In PSD se vehiculeaza si varianta preluarii functiei lui Nastase de catre Ioan Rus, sustin surse confidentiale. Aceasta ipoteza este infirmata insa de o parte a colaboratorilor lui Geoana. Ion Iliescu isi pregateste pentru saptamana viitoare iesirea la rampa. El va organiza o conferinta de presa in care isi va preciza pozitia fata de celelalte tabere din partid. De altfel, Iliescu nu pare a fi strain de cutremurul din PSD, sustin surse confidentiale, care afirma ca omul sau de incredere, Ioan Talpes, a avut intrevederi cu presedintele Basescu in ultima vreme. Asa incat, Ovidiu Tender, prieten la catarama cu Talpes, se poate considera razbunat pentru toate "franele" in afaceri pe care DIP i le-a pus in perioada 2000-2004, precizeaza aceleasi surse.
Autosuspendatii sondeaza sistematic ce sustinere mai au in partid si pasesc pe anevoiosul drum al justitiei. Ieri, Nastase a facut primul drum la DNA. Mircea Geoana nu isi poate savura victoria in liniste: dosarul soacrei a fost redeschis. (Mihai TOADER)
PSD a devenit un viespar dupa autosuspendarea lui Adrian Nastase din functia de presedintele executiv. Conducerea partidului vrea sa profite din plin de culoarul lasat liber de Nastase. Sambata si duminica, la Brasov, liderii de la centru se vor intalni cu liderii organizatiilor din teritoriu si cu presedintii consiliilor judetene pentru a vedea care este starea de spirit in partid imediat dupa gestul lui Nastase si Dan Ioan Popescu. Surse din partid ne-au declarat ca reprezentantii grupului de la Cluj vor lansa o motiune de sprijin pentru Mircea Geoana, sprijin care va fi insa conditionat de demararea unei reforme profunde in PSD. Concret, grupul de la Cluj ii va da termen un an de zile lui Geoana pentru a scapa si de alte persoane incomode din partid. Daca presedintele PSD nu va duce la indeplinire acest deziderat, atunci Ioan Rus si ai lui il vor lasa din brate dupa expirarea termenului amintit. De altfel, in urma cu un an, la Congresul din aprilie, Geoana a catigat presedintia partidului, in fata lui Ion Iliescu, cu sprijinul lui Ioan Rus si al grupului de la Cluj. Atunci, Geoana si-a asumat un document elaborat de aceasta tabara, intitulat "Reforma profunda a PSD". O alta varianta vehiculata ieri in partid cu privire la intalnirea de la Brasov vizeaza incercarea grupului de la Cluj de a-l impune pe Ioan Rus drept posibil succesor al lui Nastase pentru functia de presedinte executiv. Acest calcul nu il multumeste se pare pe presedintele PSD care este constient ca nu-i va fi foarte usor cu Ioan Rus alaturi, la presedintia executiva a partidului. Aceasta ultima ipoteza depinde insa in foarte mare masura de pozitia pe care o vor adopta organizatiile din teritoriu vizavi de "debarcarea" lui Nastase.
Variante de lucru
O acceptare de catre organizatii a gestului facut de Nastase si Dan Ioan Popescu inseamna implicit si demararea unei campanii de "autosuspendari" la nivelul liderilor PSD din teritoriu. Pentru multi dintre acestia, cu probleme de imagine, acceptul unei reformari profunde a partidului ar inseamna sfarsitul carierei lor politice. De altfel, la Brasov se va urmari si modificarea Statutului partidului in sensul lamuririi aspectelor legate de autosuspendarea din functii. La intalnirea de sambata s-ar putea aduce in discutie, de principiu, adoptarea unei "grile" sau al "unui cod etic si moral" pe care liderii PSD ar trebui sa-l indeplineasca, in caz contrar urmand sa se autosuspende.
Iliescu a refuzat invitatia
Chiar daca Ion Iliescu a fost invitat la intalnirea cu teritoriul, senatorul PSD a refuzat sa participe. El pregateste o conferinta de presa pentru saptamana viitoare in care ar urma sa-si prezinte public pozitia vizavi de autosuspendarile anuntate de Nastase si Dan Ioan Popescu. Pana atunci, Iliescu a dat presei un comunicat de presa, in care spune ca PSD nu trebuie sa se rezume doar la a lua act de retragerea celor doi lideri si, eventual, si a altor persoane cu probleme de imagine, ci "trebuie sa devina promotorul unor actiuni hotarate (...) care sa permita cresterea transparentei in legatura cu modul in care liderii politici si-au construit bunastarea actuala". "PSD are nevoie acum de un ragaz pentru a evalua toate consecintele evenimentelor din ultimele zile, motiv pentru care am decis ca pana la conferinta mea de presa, programata pentru saptamana viitoare, sa nu am nici o alta interventie pe marginea acestor subiecte. Ceea ce am avut de spus liderilor PSD, am spus luni la BPN", arata Iliescu in epistola.
Geoana respinge o criza la varf
Geoana a trimis si el o scrisoare presei, adresata membrilor PSD. El isi programase o videoconferinta cu organizatiilor locale care urma sa se desfasoare chiar in sediul din Baneasa, ocupat pana nu demult de Adrian Nastase. Planul lui Geoana de a poza chiar in barlogul lui Nastase a fost dat peste cap de cateva probleme tehnice. In scrisoare, Geoana se transforma intr-un aparator al presedintelui executiv autosuspendat. "Autosuspendarea presedintelui executiv este o lovitura grea pentru PSD (...) Dar Adrian Nastase s-a autosuspendat, nu si-a facut harachiri. Asteptam sa revina in randurile noastre. Cei care se lameneteaza ca PSD l-a sacrificat pe fostul presedinte executiv ii fac un deserviciu lui Adrian Nastase. (...) Gestul sau avem datoria sa-l privim ca pe un act de curaj, nu ca pe un act de sinucidere politica", a spus Geoana in scrisoare.
Circ la PSD Bucuresti
In ciuda asigurarilor de liniste si pace date de Geoana, la sediul PSD Bucuresti era agitatie mare. Inca de dimineata, Dan Ioan Popescu a fost asaltat cu rugaminti fiebinti din partea liderilor din Capitala, care i-au cerut sa renunte la autosuspendare. In prima faza, liderii de la Bucuresti au spus ca se vor autosuspenda si ei daca Dan Ioan Popescu va face acest pas. Vicepresedintele PSD Bucuresti, Codrin Stefanescu, a confirmat ca, in cazul autosuspendarii lui Dan Ioan Popescu, conducerea organizatiei se va suspenda in bloc. Alaturi de alti lideri de sectoare, spre seara si-a facut simtita prezenta la Organizatie si Marian Vanghelie. El a spus ca nu se va autosuspenda si a spus ca de fapt, "la mijloc sunt jocuri de partid". (Mihai TOADER, Roxana ANDRONIC)
Nastase a fost la DNA
Presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase a fost ieri dimineata, pentru jumatate de ora, la Departamentul National Anticoruptie unde a fost citat, prin telefon, in legatura cu legalitatea averii sale.
Nastase a sosit la DNA la ora 8,30 si a stat pana la ora 9,00. Serviciul de presa al Camerei Deputatilor a confirmat, ulterior, prezenta lui Adrian Nastase la DNA, pentru a da relatii in legatura cu verificarile ce se efectueaza asupra terenului din strada Zambaccian.
DNA a informat cu mai mult timp in urma ca a extins cercetarile in dosarul privind modul de dobandire a terenului si a unei parti din casa detinuta de fostul premier in strada Zambaccian, caz redeschis de altfel de procurorii anticoruptie in urma cu patru luni. Avocatul Gheorghe Diaconescu, reprezentantul lui Adrian Nastase, s-a prezentat, luni dimineata, la Departamentul National Anticoruptie, unde a avut o intrevedere de aproximativ 45 de minute, apoi a parasit institutia, informatia fiind confirmata oficial de DNA.
Adrian Nastase a intrat in atentia procurorilor anticoruptie dupa ce la sfarsitul lunii august 2004, Alianta PNL-PD a sesizat DNA cerandu-i sa cerceteze legatura dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru si sustinerea pe care acesta a primit-o de la Nastase in timp ce era cercetat penal, in 1997.
Potrivit sesizarii - semnata de Mona Musca, membru in CNC al Aliantei - Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decat pretul real, de piata, al terenului". Terenul a ajuns la Nastase dupa ce Bivolaru l-a vandut, in 1996, soacrei sale, Elena Sotec. Dupa doi ani, el a fost cumparat, in timp ce Bivolaru era cercetat penal, de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vandut cabinetului de avocatura "Adrian Nastase", se arata in sesizare. In septembrie 2004, PNA a informat ca dosarul privind modul de achizitionare a unui teren de catre premierul Adrian Nastase a fost inchis, Parchetul sustinand ca tranzactia a fost legala. Intre timp, conducerea PNA si numele institutiei s-au schimbat, iar dosarul Zambaccian a fost redeschis. Actualul sef al DNA, Daniel Morar, este procurorul care a instrumentat dosarul in care Gabriel Bivolaru a fost condamnat pentru prejudicierea BRD. Fostul deputat a fost condamnat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de dolari adus BRD. (P.N.)
Dosarul soacrei lui Geoana a fost redeschis
Dosarele penale in care Margareta Costea, soacra liderului PSD, Mircea Geoana, este acuzata ca si-a falsificat dosarul de revolutionar, au fost redeschise in baza unei ordonante emise de procurorul militar sef adjunct al Parchetului Militar, Pantelimon Bostina si trimise spre solutionare Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1. Cele doua dosare in care Margareta Costea este acuzata ca si-ar fi falsificat dosarul de revolutionar au fost instrumentate in 1991 si in 2005. Initial, rezolutiile date de procuror in ambele dosare au fost de neincepere a urmaririi, constatandu-se totodata legalitatea actelor depuse de Costea. Numai ca, la inceputul acestui an, presedintele Asociatiei Academice de Administratie Publica "Europa", Bogdan Draghici, cel care a facut public cazul Costea, a contestat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale si a solicitat redeschiderea dosarelor.
Costea "complice la intoxicare"
Totodata, Draghici, fost subsecretar de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, (MAI), demis de ministrul Vasile Blaga imediat dupa ce a facut public acest caz, a acuzat-o ieri, intr-o conferinta de presa, pe Margareta Costea si de "intoxicare cu actiunea numita teroristii". Draghici a precizat ca aceasta a declarat ca, in 1989, a "dat mai multe telefoane pentru a chema in ajutor masini de mare tonaj care sa-i opreasca pe teroristi". Fostul subsecretar de stat a apreciat ca Margareta Costea trebuie invinuita in acest dosar, alaturi de fostul sef al statului, Ion Iliescu si de Gelu Voican Voiculescu. In acest sens, Draghici a mentionat ca va solicita procurorului care se ocupa de acest dosar sa o cerceteze pe soacra liderului PSD pentru "complicitate la intoxicare".
Beneficiile "revolutionarei" Costea
Totodata, Draghici l-a acuzat pe Emil Cuteanu, presedintele Comisiei pentru Revolutionari, ca incearca sa ascunda falsurile din dosarul Margaretei Costea, prevalandu-se de ideea ca este de datoria Parchetului sa verifice veridicitatea actelor depuse. Fostul subsecretar de stat a prezentat ieri si o lista cu toate beneficiile de care beneficiaza soacra liderului PSD, in calitatea de revolutionar, printre care se numara si "prioritate la inchirierea si cumpararea de locuinte din fondul de stat, acordarea de credite pentru cumpararea sau construirea de locuinte, in cele mai favorabile conditii, obtinerea cu prioritate de imprumuturi bancare pentru investitii, cu termen de rambursare dublu si cu reducerea dobanzii cu 50% si cumpararea sau inchirierea cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat, a unui spatiu comercial (...) cu o clauza de neinstrainare timp de zece ani de la data dobandirii". In acest sens, Draghici a precizat ca soacra liderului PSD a dobandit un teren in Snagov, pe care si-a construit o vila in valoare de un milion de euro. In final, Bogdan Draghici s-a declarat surprins de faptul ca Mircea Geoana nu s-a autosuspendat din partid, avand in vedere "numeroasele tentacule ale clanului Costea-Geoana". (M.V.R.)
PNL se leaga de dolarii presedintelui PSD
Liberalii ii sugereaza liderului PSD, Mircea Geoana, sa se abtina de la comentarii legate de declaratia de avere a lui Calin Popescu Tariceanu, pe motiv ca "nici el nu a reusit sa justifice peste 200.000 dolari, pe care sustine ca i-ar fi economisit din salariul de bugetar". Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a subliniat ieri, intr-un comunicat de presa, ca Mircea Geoana si PSD nu sunt indreptatiti sa ceara vreo sanctiune impotriva PNL. "Probabil ca loviturile dure de imagine au amplificat confuzia din mintea presedintelui PSD, care pune pe acelasi plan o actiune de aur de 10.000 euro cu o mostenire de un milion de dolari, donata de o matusa pensionara, care si-a trait ultimele clipe intr-o garsoniera umila", se arata in comunicat. In plus, liberalii ii sugereaza liderului PSD "sa taca", pe motiv ca "nici el nu a reusit sa justifice peste 200.000 dolari, pe care sustine ca i-ar fi economisit din salariul de bugetar", respectiv din functia de ambasador al Romaniei in SUA. "Mircea Geoana va putea sa vorbeasca despre moralitate doar dupa ce va da explicatii coerente si despre afaceri imobiliare banoase ale familiei sale", a adaugat Motreanu. El a atras atentia ca Adrian Nastase nu este singurul lider social-democrat cu o avere considerabila. "Presedintele PSD trebuie sa se sanctioneze atat pe el, cat si pe colegii sai, care din salarii de bugetari au reusit sa devina peste noapte multi-milionari social-democrati. Iar fenomenul pleaca de la varf, de la Mircea Geoana, Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc si se intinde in tara, in filialele PSD, adevarate pepiniere de baroni locali", a mai spus Motreanu. (Ovidiu BANCHES)
Autosuspendarea, o manevra politicianista
Autosuspendarea liderilor PSD, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, nu este decat o manevra politicianista lipsita de substanta deoarece fostul presedinte executiv al pesedistilor n-a catadicsit sa se retraga din fruntea Camerei Deputatilor, a declarat ieri vicepresedintele Actiunii Populare (AP), Zoe Petre. "Autosuspendarea nu are cum apara imaginea PSD de partid al marilor corupti, o imagine pe drept instalata in constiinta publica a romanilor, si nu doar a lor. Daca liderii PSD s-ar fi autosuspendat din propriul partid inainte de a comite faptele reprobabile care li se atribuie, inainte de a se napusti dupa averi nemeritate si de a-si vadi aroganta ciocoiasca cu care dispretuiesc nu numai opinia cetatenilor de rand, ci insasi Justitia si legile, ei ar fi contribuit desigur la imbunatatirea imaginii PSD", a aratat Zoe Petre. Autosuspendarea actuala, a continuat ea, nu demonstreaza decat ca PSD este si ramane un partid corupt, incapabil de o reforma serioasa. Pe de alta parte, vicepresedintele AP a salutat maniera in care organele mass-media si ale societatii civile au reflectat suspiciunile privitoare la averile celor doi "baroni" PSD, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. "Actiunea Populara saluta victoria pe care presa independenta si societatea civila din Romania au obtinut-o prin dezvaluirea suspiciunilor legate de declaratiile de avere a celor doi mari baroni PSD, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu", se arata intr-un comunicat de presa, semnat de vicepresedintele AP. Zoe Petre a mentionat faptul ca, o lunga perioada, gruparea condusa de Emil Constantinescu, a fost singura formatiune politica ce a adus dovezi publice referitoare la oligarhia si coruptia PSD. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.