Cum ar putea afecta "mostenirea" Bancorex finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), care sunt urmatorii pasi in vanzarea CEC si in ce stadiu se afla relatiile cu FMI sunt cateva dintre subiectele unui interviu acordat ziarului ZIUA
Cum ar putea afecta "mostenirea" Bancorex finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), care sunt urmatorii pasi in vanzarea CEC si in ce stadiu se afla relatiile cu FMI sunt cateva dintre subiectele unui interviu acordat ziarului ZIUA de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (foto).
Contractul va fi facut public in aceasta saptamana
Dupa semnarea acordului de privatizare a BCR au existat informatii cu privire la faptul ca "fantoma" Bancorex ar putea intarzia finalizarea procesului de privatizare a BCR. Cand ar trebui sa intre banii din aceasta tranzactie in conturile Romaniei si, in acest context, exista vreo posibilitate ca datoriile Bancorex preluate de stat sa intarzie venirea banilor?
Pentru intrarea sumei in conturile Romaniei nu exista un termen. Procesul care urmeaza semnarii contractului de privatizare este unul birocratic, trebuie aprobate documente de o serie de institutii din ambele tari iar acest lucru dureaza. In plus, pentru ca acest contract de privatizare sa devina efectiv trebuie aprobate o serie de preconditii atat de statul roman cat si de Erste Bank. Daca totul merge bine, banii ar trebui sa intre in conturi in trei luni. Oricum, nu se pune problema ca statul sa incaseze mai putini bani decat a fost convenit prin contractul de privatizare. Asta inseamna 3,75 miliarde de euro, cat a reprezentat valoarea totala a tranzactiei, minus suma pe care o vor primi BERD si IFC pentru 25% din actiuni.
In plus, revenind la Bancorex, se pregatesc documentele necesare notificarii Consiliului Concurentei pentru ca aceasta institutie sa spuna daca este vorba despre un ajutor de stat sau nu. De asemenea, pe aceasta tema se va discuta si cu oficialii Uniunii Europene.
Exista vreo garantie acordata de stat prin contractul de privatizare in problema Bancorex?
Prin contract statul s-a angajat sa rezolve eventualele probleme care ar mai putea aparea in viitor si care sunt generate de fuziunea prin absorbtie BCR-Bancorex. Oricum, contractul va fi facut public la inceputul saptamanii viitoare (n.r. - in aceasta saptamana).
Strategia de privatizare a CEC ar putea fi modificata
CEC se mai vinde sau nu?
La CEC exista un proces de privatizare realizat pe baza unei strategii. Succesul privatizarii BCR a demonstrat ca Romania a intrat in etapa in care bunurile sale sunt evaluate la adevarata valoare. CEC este ultimul activ romanesc de valoare. Institutia are inclusiv o valoare sentimentala, iar aceasta, de multe ori, excede valoarea comerciala. Noi nu intentionam sa stopam procesul de privatizare ci sa gasim cea mai buna strategie.
Intentionati sa modificati strategia de privatizare a CEC?
Ne gandim la aceasta posibilitate. Oricum, acest lucru trebuie discutat cu toti membrii comisiei de privatizare a institutiei, trebuie analizate ofertele.
Modificarile Codului Fiscal vor mai intra in vigoare in acest an?
Propunerile vor fi inaintate Guvernului, dupa care vor ajunge in Parlament. Asa ca Parlamentul va decide.
Cum ramane cu preturile minime la tigari si alcool?
Propunerea a fost eliminata din ultima varianta a Codului Fiscal publicata pe pagina de Internet a Ministerului. Eu, insa, nu sunt convins sa renunt la aceasta masura. Oricum, vom consulta si specialistii Uniunii Europene.
Presedintele Consiliului Concurentei a aratat, in repetate randuri, ca pretul minim este o masura anticoncurentiala.
Avizul Consiliului Concurentei asupra modificarilor la Cod este unul consultativ.
Veniturile programatorilor vor fi impozitate in final?
Veniturile programatorilor vor fi oricum impozitate incepand din 2007.
Negocieri cu FMI in martie
FMI vine la Bucuresti pe 20 ianuarie pentru consultarile anuale referitoare la evolutia economiei. Veti aborda si problema acordului despre care ei spuneau ca este "deraiat"?
Exista sanse sa reluam discutiile cu Fondul Monetar International pe marginea acordului in luna martie cand s-ar putea realiza o noua revizie a documentului. In functie de executia bugetara, de evolutia indicatorilor macroeconomici vom stabili daca exista sanse sa fie efectiva aceasta revizie. Oricum sunt schimbari in atitudinea lor fata de Romania.
Anuntul UE referitor la momentul integrarii Romaniei, asteptat pe 16 mai, va fi influentat de relatia cu FMI?
Fondul Monetar International este un indicator al starii unei economii. Insa noi avem tot mai multe consultari si cu oficialii Uniunii Europene. Luna viitoare la veni la Bucuresti comisarul european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia. Noi, de asemenea, avem intalniri cu oficialii Comisiei la Bruxelles. Mai mult, o sa incepem sa lucram impreuna pe partea de buget. Uniunea Europeana are propriile estimari si previziuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.