Inca de la inceput, disputa gazelor naturale nu s-a redus la cele cateva miliarde de dolari care rezulta din vanzarile de energie anuale. Controversa se refera la situarea Ucrainei intre Occident si Orient si, in fine, la capacitatea Rusiei de a-si r
Inca de la inceput, disputa gazelor naturale nu s-a redus la cele cateva miliarde de dolari care rezulta din vanzarile de energie anuale. Controversa se refera la situarea Ucrainei intre Occident si Orient si, in fine, la capacitatea Rusiei de a-si reface domeniile geopolitice.
Din punctul de vedere al Moscovei, "revolutia portocalie" ucraineana a reprezentat o prima manifestare dintr-o serie de evenimente - o nota discordanta, depasita ca importanta numai de dizolvarea Uniunii Sovietice in decembrie 1991. Rusii au considerat prabusirea URSS drept momentul in care si-au pierdut imperiul si se tem ca "revolutia portocalie" ar putea ramane in istorie drept momentul in care Rusia si-a pierdut in mod iremediabil prestanta.
Indiferent de perspectiva, Ucraina este importanta pentru apararea pe termen lung si supravietuirea statului rus. Nu este o problema de inrudire etnica, desi partea de est a Ucrainei adaposteste cea mai mare comunitate ruseasca din lume. Chiar si inainte de perioada sovietica, Ucraina a facut parte din regiunea industriala si agricola a Rusiei; astazi, nu numai ca reprezinta nodul de tranzit al gazelor naturale rusesti catre Europa, ci si un punct de legatura pentru aproape toata infrastructura acesteia dintre Est si Vest.
Din punct de vedere politic si militar, o Ucraina repudiata de Rusia nu isi poate manifesta influenta in Caucazul de Nord. Si nici Moscova nu va mai putea exercita un control eficient asupra Belarusului, de vreme ce principala ruta fluviala, Niprul, curge spre Ucraina, iar Minskul este legat de Polonia si Statele Baltice in egala masura. In contextul acestei realitati geografice, in cazul in care s-ar intampla ceva cu Guvernul presedintelui pro-rus Alexandr Lukasenko, orientarea geopolitica a Belarusului ar putea urma exemplul ucrainean.
Cu Ucraina pe orbita sa, Rusia isi mentine coerenta strategica si are o sansa de a-si recapata, in cele din urma, statutul de superputere. In absenta Ucrainei, statutul Rusiei in calitate de putere regionala risca sa devina precar, iar perspectiva dezintegrarii Rusiei paraseste taramul ridicolului pentru cel al posibilului.
(...) Problema care se pune acum pentru Europa este una simpla: cum sa se asigure ca rusii nu ii vor taia caldura? Raspunsul este in egala masura de simplu: prezentarea intereselor rusesti partii ucrainene intr-o maniera atragatoare.
Acesta nu reprezinta nici pe departe sfarsitul povestii. Modul in care Moscova a incheiat disputa pe 4 ianuarie ii confera, de asemenea, o flexibilitate fara precedent in exercitarea de presiuni asupra Ucrainei si Europei pe viitor.
(...) Desi perspectiva Rusiei asupra acestui subiect este, cu siguranta, importanta, problema nu se reduce la Moscova: Germania are si ea interesele ei.
In acest caz, cancelarul Angela Merkel se afla intr-o postura delicata. Originile ei est-germane o indeamna instinctiv sa se alieze cu statele din Europa Centrala, in consecinta si cu ucrainenii. Insa Merkel nu poate sa ignore faptul ca Germania reprezinta "vechiul" stat european, dependent de resursele energetice rusesti. In Germania, mai mult decat in orice alt stat european, puterea se bazeaza pe pozitionarea geografica si pe forta economica. Avand in vedere forma mai putin buna in care se afla principalul mecanism aprobat pentru indeplinirea ambitiilor germane - Uniunea Europeana, Berlinul nu dispune de alte variante pentru a-si atinge interesele. In absenta resurselor energetice necesare avansarii economiei, Germania isi va mentine statutul de putere geopolitica lipsita de vigoare de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Pentru majoritatea statelor central-europene, aceasta nu va reprezenta un dezastru de proportii. Polonezii, ungurii, populatia din statele baltice, cehii si altii - fiecare dintre acestia avand amintiri neplacute despre experienta din perioada razboiului, petrecuta sub tutela germana sau ruseasca - agreeaza ideea temperarii nationalismului german prin intermediul organizatiilor pan-europene de genul Uniunii Europene, desi nu sunt incantati de toate solicitarile UE.
Insa acum, manevrele lui Medvedev vor forta Germania, mai presus de celelalte puteri europene, sa manifeste interes fata de intretinerea fericirii rusesti, chiar daca, pe plan personal, Merkel ar putea fi tentata sa lase Moscova sa putrezeasca. Ceea ce inseamna ca, in viitor, orice compromis din cadrul relatiilor ruso-europene va fi intermediat de Berlin. Si, desi aceasta va asigura constanta livrarilor energetice catre Europa, a avea afaceri intr-o regiune dominata de un parteneriat de facto german-rus nu reprezinta genul de situatie care sa duca la nopti linistite in vasta regiune usor de strabatut dintre Berlin si Moscova.
Copyright:
Geopolitical Intelligence Report
Stratfor Strategic
Forecasting, Inc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.