Ce a fost saptamana trecuta?
* Ministrul Nicolaescu a gasit "vinovati"
* Cresterea economica se resimte. Averile politicienilor
* Presedintele Basescu, modelul de succes electoral
* Premierul Tariceanu, preocupat de gaz
Ce a fost saptamana trecuta?
* Ministrul Nicolaescu a gasit "vinovati"
* Cresterea economica se resimte. Averile politicienilor
* Presedintele Basescu, modelul de succes electoral
* Premierul Tariceanu, preocupat de gazoducte
Marile sarbatori aduc cu sine o lipsa de activitate a jucatorilor importanti si o lipsa a subiectelor de presa. In astfel de momente jurnalistii se arunca cu inversunare asupra oricarei intamplari.
Anul acesta am fost martori la trei astfel de evenimente promovate in exces: criza gazelor, atacul cerebral suferit de Ariel Sharon si, mai ales, boala sistemului de Sanatate. Daca primele doua teme nu impart clasa politica sau electoratul, ultima are un potential de a crea, din nou, o divizare in spatiul public.
Pozitia ministrului Nicolaescu poate fi concentrata intr-o fraza cuprinzatoare: reforma in Sanatate trebuie sa inceapa cu schimbarea vechiului management al spitalelor, atat din cauza ineficientei in utilizarea banilor publici cat, mai ales, datorita pozitiei de putere a acestuia, pozitie din care poate bloca orice schimbare reformatoare. Premisa pe care se bazeaza Nicolaescu nu a fost deloc explicata, ci doar apodictic pronuntata. Domnul ministru nu a explicat de ce, cum si unde managementul spitalelor a fost defectuos.
De partea cealalta, Sorin Oprescu vorbeste de pacienti si de vietile lor, de necesitatea pastrarii actualei structuri manageriale, singura care intelege nevoile bolnavilor. Tot discursul lui Oprescu este plin de metafore si afect, logica negasindu-si decat rareori loc. Cu alte cuvinte dl Oprescu propune pastrarea statu quo, ceea ce devine neconvingator in conditiile in care stim si simtim cat de ineficient este sistemul.
In aceasta dezbatere cele doua pozitii au valoare de simptom pentru un sistem bolnav: aproape nici o evolutie, aproape nici o avansare in sistemul medical nu este datorata performantei sau valorii profesionale ci vointei politice, relatiilor si abilitatilor nonprofesionale. Intr-un sistem sanatos, cu criterii clare, un manager bun isi poate recapata inapoi pozitia prin simpla sa performanta, iar pe de alta parte un om politic nu impune el conducerea ci cere performanta si concurs transparent.
Pozitiile inversunate ale celor doi protagonisti, Nicolaescu si Oprescu, sunt la fel de nelegitime. Dezbaterea in acest caz nu este decat un exercitiu de comunicare brutala si neprofesionista, problemele reale fiind eludate voit de ambele parti. In stilul romanesc nu se cauta solutii ci vinovati, cauzele bolii nefiind niciodata tratate desi ele sunt cunoscute.
Finalul conflictului va fi ca intotdeauna in Romania undeva la mijloc iar boala sanatatii va ramane netratata.
De ce?
Declaratiile de avere ale politicienilor au fost analizate din nou de jurnalisti, asa cum s-a intamplat la fiecare final de an sau de mandat. Dupa calcule s-a emis verdictul: politicienii sunt printre putinii cetateni fericiti care au trait in 2005 mai bine decat in 2004. Desi exista dubii privind modul in care au crescut avutiile unor politicieni, nimeni n-a sesizat pana acum comisia speciala de verificare a averilor. Efectul asupra opiniei publice este continuarea declinului de credibilitate a clasei politice si cresterea popularitatii discursului justitiar. Cumularea acestui efect cu implicatiile integrarii poate crea cale libera pentru mesaje radicale. In astfel de conditii clasa politica are o responsabilitate majora in pastrarea echilibrului si eliminarea riscului de derapaje.
"Acordarea azilului politic in Suedia pentru Gregorian Bivolaru poate pune in pericol aderarea Romaniei la Uniunea Europeana". Fantezistul scenariu, promovat cu asiduitate de o parte a presei, are ca punct central slabiciunea Justitiei autohtone, care nu l-ar fi anchetat cum trebuie pe Guru, comitand astfel numeroase abuzuri.
Premisa acestui caz insa, nu este legata in primul rand de justitie ci de teama unei societati inchise de cei ce sunt altfel. Chiar daca Guru ar fi vinovat, modul in care a fost prezentat de autoritati nu denota o mentalitate de tip occidental.
Dupa noaptea de Revelion, cand a adus fanfara militara in Piata Universitatii, decorandu-i pe destoinicul jandarm din timpul inundatiilor si pe renumitul medic de la Targu Mures, presedintele Traian Basescu si-a inceput in forta noul an, in ipostaza de sef de santier. Modelul politic al presedintelui implicat se extinde si se accentueaza cu eficienta creand premisele unor rezultate electorale predictibile pentru viitoarele alegeri prezidentiale.
Premierul Tariceanu a avut de furca cu rusii care au micsorat presiunea la gaze. Teama ancestrala a romanilor fata de potentialul pericol de la Rasarit a fost serios alimentata saptamana trecuta, dupa ce Gazprom a inchis robinetul de gaze ucrainenilor.
Ce va fi?
* Fondul Monetar International se intoarce pentru a analiza politicile economice ale Bucurestiului;
* Conducerea Camerei Deputatilor vrea sa inceapa o campanie privind cresterea credibilitatii Parlamentului;
* Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pentru reforma in Sanatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.