Bucurestenii vor avea nevoie de trei salarii minime ca sa-si plateasca amenda pentru parcarea masinilor pe carosabil. Primaria Capitalei le va ridica de pe strada si le va depozita in spatii amenajate special, iar proprietarii acestora vor fi nevo
Bucurestenii vor avea nevoie de trei salarii minime ca sa-si plateasca amenda pentru parcarea masinilor pe carosabil. Primaria Capitalei le va ridica de pe strada si le va depozita in spatii amenajate special, iar proprietarii acestora vor fi nevoiti sa achite o taxa de cel putin 1000 de lei pentru a-si recupera vehiculul. Aceste masuri sunt incluse intr-un proiect de hotarare, care va fi discutat in prima sedinta a Consiliului General.
Licitatie pentru ridicarea autoturismelor
Gheorghe Udriste, sefului Directiei Transporturi si Siguranta Circulatiei din cadrul Primariei Capitalei, ne-a declarat, ieri, ca municipalitatea va organiza o licitatie pentru desemnarea uneia sau mai multe firme care se vor ocupa de operatiunile de ridicare, transport si depozitare a vehiculelor parcate ilegal. "Vrem sa civilizam soferul bucurestean. Suntem hotarati sa sanctionam toate actele de sfidare, dispretul fata de lege in privinta parcarilor. Amenda va fi descurajanta. Nimeni nu va mai indrazni sa-si lase masina cu avariile puse si sa-si faca cumparaturi pe Magheru, Calea Victoriei, Mosilor sau orice alt bulevard. Am propus ca taxa de recuperare a masinii sa fie de cel putin 10 milioane de lei vechi, taxa care include atat transportul, depozitarea si paza masinii, cat si o amenda contraventionala", ne-a precizat Udriste.
Proiectul urmeaza sa fie discutat in prima sedinta a Consiliului General, iar apoi supus dezbaterii publice. Decizia privind ridicarea masinilor parcate neregulemantar este o idee mai veche, iar Gheorghe Udriste vrea sa fie pusa in practica cat mai curand. Totusi, el recunoaste ca o astfel de masura nu poate fi luata mai devreme de doua-trei luni, timp necesar organizarii licitatiei, dupa dezbaterea publica. Potrivit oficialului municipal, proprietarii masinilor parcate neregulamentar pe arterele principale ale orasului vor fi nevoiti sa achite, pe langa taxa de transport, depozitare si paza a autovehiculului - catre primarie - si o amenda, la Politie, pentru parcarea ilegala.
Caruta-n strada
Obiceiul de a lasa autoturismul parcat sau stationat pe banda intai de circulatie - in cazul bulevardelor - sau pe unul dintre cele doua sensuri de mers - pe celelalte strazi - s-a impamantenit in Capitala de mai bine de zece ani, cand numarul autovehiculelor s-a marit de opt ori, de la 100.000 la 800.000. Intre timp, masinile au depasit milionul, fara ca autoritatile locale sa poata tine pasul amenajand parcari de resedinta pentru posesorii acestora. Practic, nici n-au prea avut unde, pentru ca si asa putinele spatii dintre blocuri au fost ocupate, prin "grija" edililor din primii sase ani de dupa 1990, de monstruoasele garaje de beton. Grupate in "baterii" de cate sase, opt, zece - si chiar 20 de asemenea constructii, in cazul zonelor cu blocuri noi - garajele sufoca bruma de aer si de spatiu verde de care au parte locatarii blocurilor. In plus, un singur garaj ocupa doua locuri de parcare. Actualii edili trebuie sa repare astfel de greseli comise de predecesorii lor. Anul trecut, toti primarii de sector au amenajat parcari de resedinta in zonele mai aglomerate. De anul acesta, ei trebuie sa construiasca parcarile supraterane promise in campania electorala - 28 in toata Capitala.
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a cerut vineri, in cadrul videoconferintei cu autoritatile centrale si locale, ca politia sa ia masuri pentru ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar. "Politia sa intervina operativ si sa impiedice parcarile autoturismelor pe doua randuri, pe trei randuri, care in mod inevitabil blocheaza circulatia troleibuzelor Cer firmelor specializate sa intervina fara nici un fel de ezitare, iar celor care parcheaza neregulamentar sa le fie ridicate masinile de pe traseele de circulatie a transportului public", a afirmat Tariceanu. Seful Executivului le-a recomandat primarului Capitalei, Adriean Videanu, si prefectului Mioara Mantale sa ceara bucurestenilor ca in aceasta perioada sa foloseasca, pe cat posibil, transportul in comun pentru a se evita supraaglomerarea traficului.
Tot vineri, primarul general Adriean Videanu a anuntat, la finalul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca lucrarile pentru constructia a doua parcari supraetajate vor fi demarate in cursul primei jumatati a anului 2006, in Sectorul 3 al Capitalei. Acestea vor fi amplasate in Sf Vineri/Bulevardul Mircea Voda si in Calea Calarasilor/Bulevardul Decebal, CGMB dispunand transmiterea acestor terenuri apartinand domeniului privat al municipiului Bucuresti in administrarea Consiliului local al Sectorului 3.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.