Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat calendarul scadentelor catre fisc, valabil pentru companii si pentru persoane fizice in acest an. Programul vizeaza atat obligatiile catre stat aferente veniturilor realizate in 2005, cat si
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat calendarul scadentelor catre fisc, valabil pentru companii si pentru persoane fizice in acest an. Programul vizeaza atat obligatiile catre stat aferente veniturilor realizate in 2005, cat si platile anticipate care vor fi efectuate in contul veniturilor din acest an. 2005 a insemnat primul an de aplicare a cotei unice de impozitare de 16% atat pentru profiturile firmelor, cat si pentru veniturile persoanelor fizice. Odata cu introducerea cotei unice pentru veniturile persoanelor fizice, care a inlocuit sistemul de taxare in cinci trepte, cu procente cuprinse intre 18 si 40%, s-a renuntat la o serie de deduceri. Astfel, statul nu va mai suporta cheltuielile pentru reabilitarea termica a locuintei (15 milioane de lei pe an), cheltuielile cu asigurarile de sanatate (200 euro/an) si cele cu prima de asigurare a locuintei (200 de euro/an). Se mentine insa deductibilitatea de cel mult 200 de euro/an pentru contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale. Totodata, vor fi acordate in continuare deduceri personale pentru salariati, nivelul acestor facilitati fiind insa diferit, in functie de situatia personala. Astfel, un roman care castiga un salariu brut de pana la 10 milioane de lei poate beneficia de o deducere la impozit de 2,5 milioane de lei/luna in cazul in care nu are persoane in intretinere. Aceasta deducere se va majora cu cate un milion pentru fiecare persoana intretinuta, pana la maximum 6,5 milioane lei lunar. Pentru cei cu salarii brute cuprinse intre 10 si 30 milioane lei, deducerile scad pe masura ce venitul creste, osciland intre 6,5 milioane de lei si 100.000 lei. Cei care castiga peste 30 milioane lei brut/luna nu mai beneficiaza de deduceri. Tot in cazul persoanelor fizice, anul trecut a crescut impozitul pe dividende de la 5% la 10%. Schimbari s-au produs si in cazul veniturilor din chirii, unde deducerile acordate de stat au scazut la jumatate, respectiv de la 50% la 25%. In ceea ce priveste firmele, odata cu scaderea impozitului pe profit de la 25% la 16%, s-a dublat taxa pe veniturile microintreprinderilor, de la 1,5% la 3%. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.