Potrivit Testamentului lasat de Jaques M. Elias, Academia Romana a dobandit calitatea de legatar universal asupra averii testatorului, cu obligatia infiintarii unei FUNDATII care la randul ei, printre alte sarcini testamentare, urma sa construiasca u
Potrivit Testamentului lasat de Jaques M. Elias, Academia Romana a dobandit calitatea de legatar universal asupra averii testatorului, cu obligatia infiintarii unei FUNDATII care la randul ei, printre alte sarcini testamentare, urma sa construiasca un spital, ceea ce s-a indeplinit, iar in anul 1939 a fost dat in functiune actualul Spital "Elias".
Astfel, in cuprinsul testamentului se precizeaza ca Fundatia "Familiei Menachem H. Elias" (care a fost infiintata in anul 1925) va avea obligatia "de a construi si intretine in Bucuresti un spital cu cel putin una suta paturi in conditiile cele mai moderne si perfectionate; acest spital se va numi: Spital fondat de Familia Menachem H. Elias. In acest spital se vor primi bolnavi de ambele sexe, israeliti si de orice alta credinta, se vor da consultatii si medicamente gratuite."
Victima a nenumarate abuzuri cu privire la detinerea si folosirea lui in timpul perioadei comuniste, Spitalul "Elias" a revenit in subordinea si administrarea Academiei Romane in anul 2002, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 39/2002, aprobata prin Legea nr. 251/2002.
Spitalul Universitar de Urgenta "Elias" are un statut juridic special, intrucat:
a) este un spital public-privat (mixt), situatie in care exercitarea dreptului de proprietate si de administrare, sub toate aspectele, revine Academiei Romane care reprezinta statul, precum si Fundatiei "Familiei Menachem H. Elias", fundatie testamentara, care este persoana juridica de drept privat;
b) este dat potrivit Legii nr. 251/2002 in administrarea Academiei Romane, prin urmare nu apartine retelei Ministerului Sanatatii, situatie ce rezulta din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului 168/2005 privind organizarea si functionarea acestui minister.
Potrivit legii sale de organizare, Ministerul Sanatatii elaboreaza pentru intreaga retea politica sanitara si metodologia actului medical. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 154/2005 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2005, prevede, in mod expres in art. 20 alin. 5 ca: "restructurarea conducerii unitatilor sanitare cu paturi, respectiv a consiliilor de administratie si a comitetelor directoare, se va face prin ordin al ministrului Sanatatii si, respectiv, al ministrilor care au in subordine unitati sanitare cu paturi" (s.n.). In acest context, orice masura de restructurare a conducerii Spitalului "Elias" (care nu este, repetam, in reteaua Ministerului Sanatatii) poate fi dispusa numai de catre Academia Romana care are, prin lege(nr. 251/2002), in subordinea sa acest spital.
In consecinta, demiterea consiliului de administratie numit de Academia Romana si scoaterea Spitalului Elias de sub autoritatea Academiei Romane (prin ordonanta de urgenta nr. 206 din 22 decembrie 2005), constituie o imixtiune grava in drepturile suverane ale Academiei Romane si ale Fundatiei Elias si, totodata, o lezare a vointei testatorului. Pe cale de consecinta, ordonanta recenta reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate, drept garantat de Constitutia Romaniei.
Ne adresam pe aceasta cale Presedintelui Romaniei, Guvernului si Parlamentului Romaniei pentru a impiedica acest grav act de ilegalitate care, in esenta, e o alta forma de nationalizare mascata.
Consiliul de Conducere si Administratie


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.