Virusul gripei aviare provoaca tot mai multa ingrijorare cu cat se extinde mai spre vest, iar impactul asupra oamenilor este tot mai mare. Turcia, prima tara "europeana" unde s-a semnalat virusul gripei, a inregistrat si primele decese la oameni din
Virusul gripei aviare provoaca tot mai multa ingrijorare cu cat se extinde mai spre vest, iar impactul asupra oamenilor este tot mai mare. Turcia, prima tara "europeana" unde s-a semnalat virusul gripei, a inregistrat si primele decese la oameni din aceasta cauza. Pana acum, trei copii au murit infectati cu virusul gripei aviare, alte persoane fiind internate in spital. Daca primele cazuri de imbolnaviri la om au fost semnalate la granita de est a Turciei, ultimii bolnavi provin din zone apropiate Ankarei. Romania monitorizeaza foarte atent evolutia bolii in Turcia, mai ales ca in ambele state a fost identificat virusul aviar H5N1, puternic patogen si cu impact asupra oamenilor. Totodata, au fost luate masuri de prevenire a extinderii bolii pe teritoriul tarii. Pana acum, in Romania au fost inregistrate 23 de focare de boala in 5 judete din zona de sud si sud-est a tarii, 4 dintre aceste focare fiind inchise oficial.
Romania fara gripa
In Romania nu este inregistrat nici un caz de gripa aviara la om si nici de gripa sezoniera, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii. Pana acum, aproximativ 1,8 milioane de persoane au fost vaccinate antigripal (n.r. - un milion beneficiind de vaccinare gratuita), aceasta fiind principala masura de prevenire a raspandirii gripei aviare la om. "In rezerva strategica a MS se afla, la acest moment, un stoc de 40.000 de doze de vaccinuri gripale, alte 40.000 de doze aflandu-se in custodia directiilor de sanatate publica teritoriale. La toate acestea se adauga un stoc de 135.000 de doze de medicamente antivirale. De asemenea, am intarit masurile epidemiologice in zonele afectate de gripa aviara. Persoanele care prezinta simptome suspecte vor fi internate intr-o sectie speciala din cadrul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti", se arata in comunicatul semnat de ministrul Sanatatii. De asemenea, a fost exstinsa supravegherea epidemiologica si in judetele Teleorman, Ilfov, Dolj si Gorj, deoarece autoritatile sanitar-veterinare au avertizat ca pasarile migratoare si-ar putea schimba traseele si ar putea tranzita si aceste zone, se arata in comunicatul MS. Si granitele vor fi mai atent supravegheate, in special in zona Giurgiu, deoarece acolo este un punct de tranzitare spre Turcia. Ministerul roman al Sanatatii precizeaza, insa, ca nu intentioneaza restrictionarea circulatiei in si din afara granitelor tarii. "In plus, a fost solicitata sosirea unei echipe a Organizatiei Mondiale (OMS) in Romania, pentru a analiza impreuna planul de masuri deja instituit, pentru prevenirea si controlul gripei aviare si pentru a stabili daca se impune o reactualizare a acestui plan, avand in vedere aparitia cazurilor de gripa aviara la om in Turcia", se mai arata in comunicat.
Recomandari de calatorie
Ministerul Sanatatii va solicita Ministerului Finantelor Publice realizarea unui protocol privind regulile pe care cetatenii trebuie sa le respecte atunci cand calatoresc in afara tarii, in special in zonele unde s-au depistat focare de gripa aviara, precizeaza un comunicat al MS. Astfel, MS recomanda celor care calatoresc in zonele in care s-au inregistrat cazuri de gripa aviara sa evite contactul cu pasari de curte sau salbatice; sa evite zonele in care pasarile infectate pot fi prezente, precum pasarile din curti si din ferme si pasarile din pietele de pasari vii; sa nu consume produse din carne de pasare, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea; sa nu calatoreasca in timp ce sunt bolnavi si sa-si limiteze contactul cu alte persoane cat de mult posibil, pentru a preveni raspandirea oricarei boli infectioase.
Este interzis persoanelor care calatoresc in afara granitelor sa scoata sau sa introduca animale si pasari din/in tara.
Ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe maini, cu atentie si frecvent, folosind apa si sapun, pentru a indeparta potentialele surse de infectie de pe piele. Cand nu exista sapun la dispozitie si mainile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru stergerea mainilor.
Specialistii atrag atentia ca, daca credeti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de 10 zile! Daca prezentati febra, tuse sau dificultate in respiratie sau daca va imbolnaviti in perioada de 10 zile, consultati un medic! Inainte de a incepe consultatia, spuneti medicului ce simptome aveti, daca ati venit in contact direct cu pasari si unde ati calatorit, completeaza stupefiant comunicatul.
Scoala contra aviarei
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a solicitat tuturor inspectoratelor scolare judetene si rectoratelor universitatilor intensificarea activitatii de instruire in scoli pentru prevenirea extinderii gripei aviare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei. Astfel, ministrul cere ca - pe langa masurile de siguranta aplicate deja pentru sporirea igienei - elevii, profesorii si parintii sa fie instruiti cu privire la efectele, modul de raspandire, masurile de protectie personala si modalitatile de prevenire a gripei aviare. Actiunea face parte din campania de prevenire a extinderii gripei aviare, coordonata de Comandamentul Central Antiepizootic si condusa de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. (L.M., C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.