Romania se confrunta cu o situatie dramatica in ceea ce priveste controlul pestei porcine clasice, mai ales in randul gospodariilor taranesti.
Ziarul nostru a mai scris, in luna noiembrie a anului trecut, despre numarul extrem de mare de foca

Romania se confrunta cu o situatie dramatica in ceea ce priveste controlul pestei porcine clasice, mai ales in randul gospodariilor taranesti.
Ziarul nostru a mai scris, in luna noiembrie a anului trecut, despre numarul extrem de mare de focare de pesta porcina, intr-o tara care peste un an are pretentia de a deveni "europeana".
Nu mai putin de 33 de judete au fost afectate, anul trecut, de pesta porcina clasica la porcii domestici.
Au fost consemnate, mai exact, 1.283 de focare, din 477 de localitati. Au fost omorate, in total, 7.798 de porcine, pentru plata despagubirilor la valoarea de piata cheltuindu-se, din bugetul Ministerului Agriculturii, 28 de miliarde de lei vechi.
Pana acum au "scapat", se pare, doar judetele Tulcea, Constanta, Braila, Arges, Bacau, Neamt, Botosani, Suceava si Maramures.
De la numai 13 animale afectate de pesta porcina, in anul 2001, s-a ajuns la acest "record" in 2005 din doua motive: intreruperea vaccinarii profilactice in cazul gospodariilor private, inca din august 2003, dar si "traditia" romanilor de a-si creste porcii prin curti, in aer liber, uneori chiar in afara gospodariei.
"Fata de celelalte tari care au intrat in UE, in strategia pe care Romania trebuie sa o aplice impotriva pestei porcine ne lovim teribil de doua avataruri: sistemul de crestere a porcului, la noi (fara conditii minime de biosecuritate, n.red.), si numarul extrem de mare, raportat la suprafata tarii si la populatie, al porcilor salbatici", a declarat ieri Dan Marcu, vicepresedintele ANSVSA.
Potrivit acestuia, la mistreti au fost inregistrate rezultate pozitive in 14 judete ale tarii.
Oficialii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) afirma ca, in prezent, numarul de focare este in scadere - 1.023. Potrivit insa directorului general al ANSVSA, Gabriel Predoi, "va mai dura 2-3 ani pana la eradicarea pestei porcine in Romania".

Interdictie de vaccinare in ferme

Potrivit angajamentelor fata de UE, inca de acum sapte zile (de la 1 ianuarie a.c.), vaccinarea profilactica in fermele autorizate de crestere a porcilor este interzisa. Crescatorii de porci din fermele cu activitate de reproductie au obtinut o derogare pana la aceasta data tocmai pentru a avea timp sa asigure fermelor conditiile de biosecuritate impuse. Asadar, ultima vaccinare profilactica s-a facut la data de 31 decembrie 2005, iar potrivit specialistilor imunitatea asigurata de vaccin dureaza pana in mai-iunie.
Conform "Strategiei pentru eradicarea pestei porcine clasice in Romania", prezentata ieri de oficialii ANSVSA, fiecare exploatatie de animale autorizata sanitar-veterinar trebuie sa realizeze un program propriu de masuri profilactice, intr-un termen care sa nu depaseasca data la care se considera ca efectivele sunt protejate imunologic.
In Romania exista circa 284 de unitati specializate de crestere a porcilor. Presedintele Patronatului Carnii de Porc din Romania, Gheorghe Caruz, a afirmat ca, la ora actuala doar 25 la suta dintre ferme indeplinesc conditiile de biosecuritate impuse de UE. El spune ca "unitatile lucreaza la aceste programe", evaluand costurile la cateva miliarde de lei, in functie de marimea fiecarei ferme.
"Avand in vedere ca sunt putine ferme, cred ca se va realiza acest program de masuri, pana cel tarziu in iunie", ne-a declarat Caruz.
Aparitia unui singur focar de pesta porcina intr-o ferma de 100.000 de porci, de exemplu, ar crea statului prejudicii, la o valoare medie a despagubirilor de 6 milioane de lei pe cap de animal, de 600 de miliarde de lei.
Interzicerea vaccinarii contra pestei porcine clasice este impusa de Uniunea Europeana, ca o conditie esentiala pentru a putea exporta carne de porc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.