Mamicile indreptatite sa primeasca indemnizatia de crestere a copiilor asteapta publicarea in Monitorul Oficial a Normelor Metodologice de aplicare a OG nr. 148/2005, act normativ care a modificat conditiile si sistemul de acordare a banilor. Norm
Mamicile indreptatite sa primeasca indemnizatia de crestere a copiilor asteapta publicarea in Monitorul Oficial a Normelor Metodologice de aplicare a OG nr. 148/2005, act normativ care a modificat conditiile si sistemul de acordare a banilor. Normele metodologice au fost aprobate in ultima sedinta din anul trecut a Guvernului, pe 22 decembrie. Totusi, pana pe 3 ianuarie inclusiv, pe site-ul oficial al Ministerului Muncii era anuntat ca documentul va ramane afisat, pentru dezbaterea publica, pana pe 16 ianuarie. In functie de aceasta data si-au programat si autoritatile locale bucurestene inceperea activitatii de primire a dosarelor, transferata de la Casa de pensii. Ieri insa, ca la comanda, Normele Metodologice au disparut de pe site-ul Ministerului Muncii, iar conducerea ministerului, anuntand iminenta lor publicare in Monitorul Oficial, s-a grabit sa transmita primariilor formularele tipizate pe care mamicile trebuie sa le completeze pentru a obtine banii care li se cuvin. Cu alte cuvinte, autoritatile locale vor incepe sa primeasca dosarele mai devreme decat au anuntat initial. In Capitala s-au inregistrat, in primele patru zile ale anului, aproximativ 200 de nasteri, iar taticii au facut cel putin un drum la primarie, sa afle informatii despre noile reglementari legale.
"Vizita" lunara la primarie
Potrivit Ordonantei nr. 148/2005, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului s-a modificat, incepand cu 1 ianuarie 2006, de la 738 RON (7.380.000 lei vechi) la 800 RON (8.000.000 lei vechi). Beneficiarii acestei indemnizatii sunt categoriile de persoane prevazute de Legea 19/2000: parintele natural, parintele adoptiv, tutorele, persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau persoana care are copilul in plasament. Persoanele care erau in plata la data de 31.12.2005 beneficiaza in continuare de indemnizatie. In schimb, parintii care au in ingrijire un copil nascut dupa data de 1 ianuarie 2006 beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului numai daca au realizat venituri profesionale supuse impozitarii timp de 12 luni inaintea nasterii acestuia. Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate.
Ordonanta le va supune, insa, pe mamici la o corvoada in plus: in fiecare luna, ele trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca nu au reinceput serviciul. Ministerul Muncii apreciaza ca in acest fel se vor evita posibilitatile de eludare a legii, generate de reincadrarea in munca neanuntata, decesul copilului, incredintarea copilului altor persoane sau institutii etc. In cazul in care mama se reincadreaza inainte de expirarea celor doi ani pentru care se acorda indemnizatia, ea va primi, suplimentar la salariu, trei milioane de lei vechi in fiecare luna, pana cand copilul implineste doi ani.
Indemnizatiile nu vor mai fi platite de angajatori, din fondurile de asigurari sociale, ci de Directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Astfel, indemnizatiile pentru luna ianuarie 2006 vor fi platite prin mandat postal sau in cont bancar personal, incepand cu data de 5 februarie.
Actele necesare
Potrivit ordonantei amintite, pentru persoanele care au nascut sau urmeaza sa nasca in 2006 (daca au intrat in concediu prenatal), cererile, insotite de documentele justificative se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta. Pentru a intra in posesia indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului, persoanele indreptatite conform legii au obligatia de a completa un formular tipizat. Potrivit Ministerului Muncii, circa 90% din primarii au primit formularele tipizate, iar personalul de specialitate din cadrul acestora a participat la sesiunile de instruire organizate de catre Directiile de munca, solidaritate sociala si familie teritoriale.
Formularul tipizat va fi insotit de urmatoarele acte in copie: buletinul de identitate a solicitantului; certificatul de nastere al copilului; adeverinta (dovada) realizarii veniturilor. Adeverinta (dovada) prin care se atesta faptul ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitarii poate fi eliberata de: angajator sau dupa caz, de Inspectoratele de munca teritoriale; Casele judetene de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - pentru cei care au contracte individuale de asigurare; Administratia finaciara teritoriala - in cazul beneficiarilor platitori de impozite pe venituri independent realizate. Incepand cu 1.01.2006, aceste documente vor fi depuse o singura data la primaria in a carei raza teritoriala domiciliaza beneficiarul sau la Directia de munca, solidaritate sociala si familie judeteana. La randul lor, primariile au obligatia de a transmite la directiile teritoriale de munca, pana pe data de 10 a fiecarei luni, cererile solicitantilor, insotite de documentele justificative.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.