Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a inceput, ieri, dezbaterea modificarilor la cele trei legi privind magistratii, propuse de Ministerul Justitiei, presedintele Consiliului, Dan Lupascu, apreciind ca printre propuneri sunt si aspecte pozit
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a inceput, ieri, dezbaterea modificarilor la cele trei legi privind magistratii, propuse de Ministerul Justitiei, presedintele Consiliului, Dan Lupascu, apreciind ca printre propuneri sunt si aspecte pozitive, dar si multe neconstitutionalitati. Acesta a precizat ca toate observatiile facute de membrii CSM vor fi transmise Ministerului Justitiei, mentionand ca, daca se va tine cont de aceste observatii si vor fi inserate in proiectele de legi, se va da aviz consultativ. In caz contrar insa, Lupascu a mentionat ca va fi dat un aviz negativ.
Potrivit sefului CSM, citat de Mediafax, modificarile Legilor 303, 304 si 317/2004, din punct de vedere constitutional, incalca principiile neretroactivitatii si egalitatii drepturilor cetatenilor si libertatii de a-ti alege profesia. "Are aspecte pozitive, insa sunt multe prevederi neconstitutionale, sunt necorelari, imperfectiuni si incalcari ale tehnicilor legislative", a spus Lupascu.
Presedintele CSM a prezentat in sedinta de ieri si un raport in care evidentia aceste aspecte neconstitutionale ale modificarilor legislative. In prima faza, Lupascu a aratat ca Ministerul Justitiei a propus introducerea in Legea 303/2004 (privind statutul magistratului) imposibilitatea demisiei magistratului daca in cazul sau se propune revocarea din functia de conducere. In opinia lui Lupascu, aceasta dispozitie incalca articolul 16, alineatul 1 din Constitutie privind egalitatea in drepturi, precum si articolul 41, alineatul 1 referitor la munca si protectia sociala.
Un nou atac la adresa MJ
De asemenea, Lupascu a criticat si modificarea legislativa propusa de MJ, privind imposibilitatea demisiei pentru conducerile Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a Parchetului ICCJ si a Departamentului National Anticoruptie (DNA), precum si pentru celelalte functii de conducere de la parchete. Potrivit lui Dan Lupascu, modificarea contravine articolelor 16 si 41 din Constitutie. Pe de alta parte, presedintele CSM a aratat ca printre propunerile discutate ieri sunt si cele facute de magistratii din tara. Pe de alta parte, acesta nu a uitat sa atace Ministerul Justitiei. "Speram ca astazi (n.r - ieri) sa discutam in contradictoriu cu Ministerul Justitiei, dar, din pacate, suntem doar noi, pentru ca Ministerul nu si-a trimis un reprezentant autorizat pentru astfel de discutii", a aratat seful CSM.
"Revocatii", fara promovare patru ani
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut, anul trecut, demisia procurorului general al fostului Parchet National Anticoruptie si al adjunctilor acestuia, precum si a altor procurori sefi din PNA si Parchetul ICCJ, solicitari ramase fara obiect, intrucat cei vizati si-au dat demisia. Astfel, in traseul profesional al procurorilor vizati de Macovei nu se stipuleaza revocarea, ci eliberarea din functie la cerere. In acest context, Monica Macovei vrea ca in modificarile legislative privind magistratii sa fie prevazuta conditia de a nu putea fi promovati in functii de conducere cei care au fost revocati, timp de patru ani de la destituire. Pe de alta parte, Ministerul Justitiei impune aplicarea conditiei de a nu fi revocati din posturile de conducere magistratii aflati in functie, timp de patru ani de la data intrarii in vigoare a modificarilor propuse.
Despre aceasta ultima modificare Dan Lupascu a precizat ca dispozitia contravine articolului 15, alineatul 2 din Constitutie referitor la neretroactivitatea legii. Macovei a propus si o modificare privind imposibilitatea persoanelor cu functii de conducere de a face parte din comisiile de evaluare (in masura in care au fost alese), ceea ce ar incalca articolul 16 din Constitutie.
Membrii "nepermanenti" ai CSM neremunerati
Potrivit raportului prezentat de Lupascu, modificarile Legii 304/2004 privind organizarea judiciara - propuse de Ministerul Justitiei - prevad imposibilitatea presedintilor de sectie de a face parte din Colegiul de conducere al ICCJ, precum si a vicepresedintilor, presedintilor de sectie si a judecatorilor cu functii de la instante de a face parte din Colegiile de conducere, ceea ce incalca articolul 16 din Legea fundamentala referitor la egalitatea in drepturi. Acelasi lucru este valabil si pentru procurori. De asemenea, propunerea de repartizare aleatorie a cauzelor in aceleasi conditii pentru toti judecatorii semnifica pentru membrii CSM - procurori si judecatori in functie - "fortarea optiunii pentru activitatea permanenta", ceea ce contravine deciziei 419/2005 a Curtii Constitutionale.
Toate aceste modificari creeaza, in opinia lui Lupascu, dezechilibre intre judecatori in conditiile in care nu se tine cont de complexitatea cauzelor pe care le judeca. Presedintele CSM mai sustine ca membrii CSM care nu opteaza pentru activitate permanenta nu sunt remunerati pentru activitatea din Consiliu, ceea ce contravine deciziei 419/2005 a Curtii Constitutionale. Acesta a apreciat insa ca printre propunerile de modificare a legilor magistratilor sunt insa si aspecte pozitive.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.