Autoritatile romane si-au demonstrat in dese randuri incompetenta in ceea ce priveste readucerea in tara a cetatenilor romani certati cu legea. Ultimul caz in acest sens este cel al lui Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii de Integrare Spirituala in
Autoritatile romane si-au demonstrat in dese randuri incompetenta in ceea ce priveste readucerea in tara a cetatenilor romani certati cu legea. Ultimul caz in acest sens este cel al lui Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA), acuzat de relatii sexuale cu un minor si dat in urmarire generala si internationala, care a primit azil politic in Suedia, invocand anumite "persecutii" la care a fost supus in timpul anchetarii sale de procurori romani. Potrivit scolii de yoga coordonata de Guru, citata de Mediafax, azilul politic i-a fost acordat acestuia ca urmare a unei solicitari in acest sens adresata de aparatorii sai. Conform acelorasi surse, decizia autoritatilor suedeze a fost comunicata, in urma cu doua zile, de avocatii din Suedia ai yoghinului liderilor MISA de la Bucuresti.
Se teme de "persecutii" grave
Guru Bivolaru a parasit Romania imediat dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a hotarat revocarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele sau de catre Tribunalul Bucuresti. Gregorian Bivolaru a fugit din Romania la cateva zile dupa ce iesit de dupa gratii, cu toate ca pe numele sau exista o interdictie de a parasi tara. Guru a fost prins si incarcerat pentru cateva luni in arestul din Malmo - Suedia, el fiind ulterior pus in libertate de magistratii suedezi. In motivatia deciziei de eliberare, remisa autoritatilor romane, instanta suedeza aprecia ca probele acuzarii in cauza sunt insuficiente si evidentia riscul ca liderul spiritual al MISA sa fie supus unor persecutii grave. Inainte de a se pronunta asupra cererii de extradare formulate de statul roman, instanta suedeza i-a luat declaratii lui Gregorian Bivolaru, Madalinei Dumitru - presupusa victima a acestuia in dosarul de coruptie sexuala -, dar si altor martori.
Bivolaru s-a declarat nevinovat
Potrivit traducerii hotararii Curtii Supreme, pronuntata la Stockholm in 21 octombrie, in timpul audierii sale, Gregorian Bivolaru a sustinut ca nu este vinovat de faptele care ii sunt imputate - intretinere de raporturi sexuale cu persoane aflate in dezavantaj si trafic cu carne vie - si ca ordinele de arestare emise pe numele lui sunt neintemeiate. El a declarat, de asemenea, ca daca ar fi extradat in Romania, ar fi persecutat. Bivolaru a spus ca a fost persecutat atat in timpul regimului comunist, cat si dupa 1990. El a sustinut ca toata campania impotriva lui a fost consecinta faptului ca nu a desfiintat Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut, astfel cum i-ar fi cerut, in 1994, "o persoana care s-a prezentat a fi din partea partidului de guvernamant". Liderul spiritual al MISA a respins acuzatiile ca ar fi intretinut raporturi sexuale cu Madalina Dumitru, despre care a spus ca locuia in acelasi bloc cu prietena lui si ca l-ar fi insotit in strainatate, alaturi de alte 17 persoane.
Aparat de martorul acuzarii
In fata instantei suedeze, Madalina Dumitru - martor al acuzarii - a confirmat cele spuse de Bivolaru, despre care a spus ca il respecta deoarece "a scris foarte multe carti si este un om de valoare". De asemenea, Dumitru a reclamat mai multe abuzuri comise asupra sa, in timpul anchetei in care ar fi fost obligata sa il denunte pe Bivolaru. Judecatorii suedezi au retinut ca "Madalina Dumitru pare o persoana demna de incredere" si ca declaratiile cu privire la circumstantele arestarii ei si ale anchetei din 18 martie 2004 sunt, intr-o anumita masura, sustinute de o alta cercetare.
Magistratii au stabilit ca "declaratia Madalinei Dumitru nu sprijina deloc acuzatia care i se aduce lui Bivolaru ca ar fi intretinut relatii sexuale cu ea". Totodata, instanta a constatat ca "arestarea si audierea Madalinei Dumitru a avut loc sub forme de-a dreptul ingrijoratoare". De asemenea, judecatorii din Suedia au constatat ca "in ordinul de arestare nu exista nici o explicatie cu privire la faptele incriminate si nici cu privire la dovezile pe care eventualele fapte savarsite s-ar putea sprijini".
Judecat in lipsa la Sibiu
In august 2004, procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti l-au trimis pe Bivolaru in judecata pentru act sexual cu un minor, perversiune sexuala, coruptie sexuala, trafic de minori si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei. Au mai fost trimisi in judecata Mirona Farcasi (pentru coruptie sexuala) si vamesul Farkas Ferenc Szolt (prins o data cu Bivolaru, la Nadlac, acuzat de trafic de migranti). Potrivit materialului probator, in perioada 2002 - martie 2004, folosindu-se de calitatile declarate de "profesor yoga" si "mentor spiritual", Gregorian Bivolaru ar fi recrutat-o, "prin abuz de autoritate si tinere in stare de aservire", pe minora Madalina Dumitru, cursanta yoga, pentru a o exploata sexual. Bivolaru este judecat in lipsa, la Tribunalul Sibiu, unde procesul a inceput dupa ce aparatorii liderului Miscarii de Integrare Spirituala au cerut stramutarea din Bucuresti in oricare alt loc din tara.
Judecatorul pe masa caruia se afla dosarul lui Gregorian Bivolaru sustine ca procesul nu va fi influentat de decizia Suediei de a-i acorda azil politic lui "guru". "Dosarul trebuie solutionat. Eventuala absenta a lui Gregorian Bivolaru de la procesul de la Sibiu nu influenteaza procesul", a precizat judecatorul Gheorghe Ciulacu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.