Chiar daca noile reguli fiscale vor intra in vigoare cel mai probabil dupa jumatatea anului, de la 1 ianuarie s-au majorat, insa, o serie de impozite si taxe. Este vorba despre impozitul pe dobanzile la depozitele bancare, care a crescut la 16%, la f
Chiar daca noile reguli fiscale vor intra in vigoare cel mai probabil dupa jumatatea anului, de la 1 ianuarie s-au majorat, insa, o serie de impozite si taxe. Este vorba despre impozitul pe dobanzile la depozitele bancare, care a crescut la 16%, la fel ca si taxa pe castigul din tranzactiile cu actiuni realizate dupa 1 ianuarie 2006 si cea pe venitul obtinut din tranzactiile imobiliare, in cazul in care bunurile sunt detinute mai putin de trei ani. Toate aceste majorari sunt prevazute in Codul Fiscal aprobat la jumatatea anului trecut. Dupa preluarea puterii in luna decembrie a anului 2004, cea mai importanta masura economica a Aliantei DA, a fost adoptarea cotei unice de impozitare de 16% pentru veniturile populatiei si pentru profiturile firmelor.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi prezentat Guvernului la inceputul acestei luni urmand ca actul normativ sa ajunga in dezbaterea Parlamentului tot in ianuarie. Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu declara, recent, ca noile reguli fiscale vor intra in vigoare in sase luni de la aprobare. Principalele puncte care au ramas in discutie sunt preturile minime la tutun si alcool, discutate in aceste zile cu oficialii Uniunii Europene.
Cea mai recenta varianta a proiectului de modificare a Codului Fiscal prevede un nivel minim al pretului de vanzare cu amanuntul stabilit de producatorul sau importatorul de tigari care nu va putea fi mai mic de 90% din pretul maxim de vanzare al celei mai bine vandute categorii. Un astfel de pret minim este prevazut si pentru alcool. Valoarea minima de referinta pentru comercializarea alcoolului pe piata interna, propusa de Finante pentru primul trimestru din acest an, este de 19.500 lei/grad alcool. Exceptie de la pretul minim fac tuica si rachiurile de fructe obtinute din micile distilerii.
Alta modificare cuprinsa in ultima varianta a Codului se refera la modificarea sistemului de taxare a tranzactiilor imobiliare (case, terenuri etc. detinute mai putin de trei ani). Daca in 2005 s-a aplicat un impozit de 10% asupra castigului din tranzactie, pentru anul in curs Finantele propun o taxa de 2%, aplicata, insa, asupra pretului de vanzare a bunului. De asemenea, se are in vedere introducerea unui impozit de 2% pe productia agricola destinata comercializarii. Nici carciumile nu vor scapa de taxe, in conditiile in care modificarile la Cod prevad ca autoritatile locale sa stabileasca o taxa anuala de pana la 3000 de lei noi pentru autorizarea barurilor si restaurantelor.
Fisc dupa calendar
Contribuabilii care lucreaza ca liber-profesionisti sau obtin venituri din drepturi de autor, precum si din cedarea folosintei bunurilor trebuie sa depuna o declaratie privind venitul estimat din activitati independente, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. Pana la 28 februarie, platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor au obligatia intocmirii fiselor fiscale pe suport magnetic si transmiterii lor angajatilor si unitatilor fiscale de care apartin.
Cei care realizeaza venituri din drepturi de autor si din profesii liberale au obligatia depunerii Declaratiei de venit pe anul 2005 pana la 15 mai. Contribuabilii care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii, precum si arbustilor si plantelor decorative si ciupercilor au obligatia depunerii Declaratiei de impunere pentru venituri din activitati agricole pana pe 30 iunie 2006.
Pana in toamna anului 2006, aceeasi categorie de contribuabili are obligatia efectuarii platilor anticipate, din impozitul pe venitul din activitati agricole. (A.G.C.)
Bucurestenii vor fi taxati pe zone fiscale
Ieri, prima zi lucratoare din acest an, a fost si intaia zi de plata a taxelor si impozitelor locale in Bucuresti, mai mari cu 7% decat cele din 2005. Fata de anii precedenti, aceste dari nu mai variaza de la un sector la altul, ci in functie de zonele de fiscalitate, harta celor patru zone fiscale (A, B, C si D) fiind disponibila pe site-ul municipalitatii: "www.pmb.ro". Centralizarea tuturor impozitelor si taxelor percepute la nivelul Capitalei a fost decisa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar Hotararea adoptata in acest sens a fost botezata, pompos, "Primul Cod Fiscal al Capitalei". Bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 15 martie 2006, a impozitului pe cladiri, terenuri si a taxei auto datorate de persoanele fizice pentru intregul an este de 7%. Daca in celelalte sectoare bucurestene incasarea taxelor si impozitelor a inceput ieri, in Sectorul 6 al Capitalei ghiseele vor fi deschise abia pe 6 ianuarie, cand contribuabilii vor putea sa-si plateasca amenzile de circulatie primite in perioada 27.12.2005 - 04.01.2006. Cele primite in data de 5 ianuarie vor putea fi achitate, in termenul legal de 48 de ore, luni, 9 ianuarie. La centrele destinate persoanelor fizice, situate in Drumul Taberei nr. 18, Str. Centurii nr 7, Calea Crangasi nr. 40, precum si la centrul destinat persoanelor juridice, situat in Aleea Bistra Micro 1, programul de functionare este luni, marti si joi, intre orele 8.30 si 16.30, miercuri, intre 8.30 si 18.30 si vineri, intre 8.30 si 14.30. Centrul de Informare Cetateneasca si Colectare Amenzi, situat in Drumul Taberei nr. 40, va functiona de luni pana joi, intre 7.00 si 21.00, vineri, intre 7.00 si 19.00 si sambata, intre 9.00 si 14.00. In functie de solicitari, programul de incasari din data de 6 ianuarie va fi prelungit. (Magda SEVERIN )


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.