Salariul de baza minim brut pe tara garantat va fi majorat, la 1 ianuarie 2006, cu 20 lei (200.000 lei vechi), urmand sa ajunga la 330 lei (3,3 milioane lei vechi), in baza unei hotarari aprobate in sedinta de joi a Guvernului. Aceasta indexare este
Salariul de baza minim brut pe tara garantat va fi majorat, la 1 ianuarie 2006, cu 20 lei (200.000 lei vechi), urmand sa ajunga la 330 lei (3,3 milioane lei vechi), in baza unei hotarari aprobate in sedinta de joi a Guvernului. Aceasta indexare este cu peste doua procente sub nivelul prognozat al inflatiei din acest an, de 8,5 la suta.
Conform datelor statistice, cresterea salariului de baza minim brut pe tara va conduce la o majorare a castigului salarial pentru aproximativ 630.000 de angajati. Nivelul salariului de baza minim brut pe tara nu modifica cuantumul drepturilor salariale actuale, stabilite prin contractele colective de munca, contractele individuale de munca sau prin alte acte normative. Potrivit Codului Muncii, salariul de baza minim brut pe tara se stabileste prin hotarare de Guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. In acest an, nivelul salariului de baza minim brut pe tara a fost de 310 lei (3,1 milioane lei vechi). Confederatiile sindicale au cerut recent un salariu minim pe economie de 430 de lei (4,3 milioane de lei vechi), un fond social de 2,5 la suta, precum si tichete de masa pentru tot sectorul bugetar (administratie publica, cultura si educatie, nu doar sanatate). Ei au mai cerut o crestere in termeni reali a salariilor, precum si reducerea fiscalitatii pe piata muncii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.