Independenta provinciei Kosovo i-ar putea determina pe radicalii din Republica Srpska sa solicite separarea acesteia de Bosnia, desi oficialii guvernamentali de la Sarajevo par sa acorde putin interes acestei probleme. Bucurandu-se de sustinerea unor
Independenta provinciei Kosovo i-ar putea determina pe radicalii din Republica Srpska sa solicite separarea acesteia de Bosnia, desi oficialii guvernamentali de la Sarajevo par sa acorde putin interes acestei probleme. Bucurandu-se de sustinerea unor oficiali sarbi, nationalistii din Republica Srpska au incercat in ultimul an sa lege viitorul provinciei Kosovo de propriile lor ambitii separatiste. Insa, in timp ce unii experti si politicieni considera ca destinul provinciei Kosovo este in stransa legatura cu cel al Bosniei si Hertegovinei, altii afirma ca soarta provinciei este o chestiune interna care priveste doar Serbia si Kosovo, fara implicatii pentru tara vecina de la vest. Recent, Aleksa Buha, ministru de Externe pe timp de razboi in cadrul guvernului sarb-bosniac al lui Radovan Karadzic, a legat, in mod public, viitorul provinciei Kosovo de cel al Republicii Srpska. Buha a afirmat ca Guvernul Republicii Srpska "nu ar trebui sa demareze discutii pe marginea unor schimbari constitutionale in BiH pana la solutionarea situatiei din Kosovo." In afara de partidele radicale din Republica Srpska, anumite ONG-uri declara, la randul lor, ca vor lua masuri in cazul in care provincia sarba va obtine de la Belgrad independenta pe care o urmareste majoritatea albaneza. Slavisa Jovicic, directorul unei asociatii a fostilor detinuti din lagare, afirma ca o serie de grupuri afiliate se pregatesc sa organizeze proteste zilnice in cazul declararii independentei provinciei Kosovo si sa ceara organizarea unui referendum pentru ca Republica Srpska sa isi decida propriul viitor. "Vom bloca granitele, drumurile si cladirile din Banja Luka," a declarat Jovicic.
"Nu se poate ca provincia Kosovo sa obtina independenta," a adaugat aceasta. "Nu pot exista doua state albaneze pe teritoriul Balcanilor si al Europei. Comunitatea internationala ar trebui sa stie ca sarbii au avut o stransa legatura cu acel teritoriu timp de mai multe secole. Acolo sunt radacinile noastre si nu putem continua fara el."
Jovicic vorbeste pentru multi sarbi bosniaci cand povesteste despre legaturile istorice si importanta provinciei Kosovo pentru sarbi, ca intreg.
"Albanezii din Kosovo ar dori sa aiba un stat care sa se intinda pana la Londra, daca ar putea," a continuat aceasta. "Nu se satura. Tot ce vor e independenta. Dar provinciei Kosovo nu i se poate permite sa devina punctul slab care va provoca nelinisti in regiune."
Totusi, amenintarile lui Jovicic de intreprindere a unor actiuni directe nu provoaca ingrijorare printre autoritatile Republicii Srpska. Dragan Cavic, presedintele Republicii Srpska si membru al Partidului Democrat Sarb, SDS, afirma ca, chiar daca provincia Kosovo ar obtine independenta, acest lucru nu ar avea un efect notabil in Bosnia.
"Suveranitatea acestei tari este definita printr-un acord international in spatele caruia se afla cele mai mari puteri ale lumii, iar acest acord nu poate fi schimbat," a declarat Cavic, referindu-se la acordul din 1995 de la Dayton care a recunoscut Bosnia ca stat ce contine doua entitati teritoriale, constituite pe criterii etnice.
Cavic a adaugat ca nu sustine independenta provinciei Kosovo, deoarece acest lucru ar "incuraja separatistii, nu doar pe cei din Balcani, ci pe toti cei din Europa, sa caute rezolvarea problemelor lor in afara statelor in care traiesc."
In timp ce Cavic afirma ca este constient de faptul ca exista amenintari cu proteste in Republica Srpska, el nu crede ca acestea se vor materializa.
Presedintele Consiliului Bosniac al Ministrilor, bosniacul Adnan Terzic este de aceeasi parere, spunand ca nu se teme de proteste legate de deciziile viitoare in legatura cu statutul provinciei Kosovo.
La fel ca si Cavic, el considera ca orice decizie referitoare la Kosovo ar fi prematura. "Daca provincia Kosovo intruneste toate conditiile si principiile democratice, atunci poate exista perspectiva independentei," spune acesta.
Terzic afirma ca provincia ar putea invata intre timp din istoria recenta a Bosniei. "Procesul de reconciliere care are loc in Bosnia si Hertegovina de la sfarsitul razboiului, sub patronajul comunitatii internationale, ar putea fi o lectie pentru Kosovo," spune Terzic. El sustine ca atat Kosovo, cat si Bosnia au ramas, intr-o oarecare masura, ostaticele Guvernului din Belgrad si ca Guvernul Republicii Srspka a amanat luarea unor decizii importante pentru a-si coordona pozitia cu evenimentele din Kosovo. Desi se afla in tabere diferite, cand discuta despre viitorul Bosniei Terzic si Cavic sunt de acord ca doar integrarea europeana ofera regiunii sperante de stabilitate pe termen lung. "Integrarea europeana inseamna mult mai mult pentru aceasta regiune decat pentru tarile care au fost acceptate ca membre UE anul trecut," spune Terzic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.