Parlamentul European a adoptat un amendament la Raportul privind pregatirea Romaniei pentru aderare la Uniunea Europeana, care cere luarea unor masuri suplimentare pentru a asigura protectia minoritatii maghiare, in conformitate cu principiile subsid
Parlamentul European a adoptat un amendament la Raportul privind pregatirea Romaniei pentru aderare la Uniunea Europeana, care cere luarea unor masuri suplimentare pentru a asigura protectia minoritatii maghiare, in conformitate cu principiile subsidiaritatii si autonomiei culturale." Textul este creatia popularilor si a liberalilor. El a fost votat si de socialisti. Mai toata lumea crede, asadar, ca minoritatea maghiara din Romania - si numai ea - are nevoie de protectie.
De amenintarea cui se cer protejati maghiarii din Romania? Cine ar urma sa protejeze aceasta nefericita minoritate? Raspunsurile trebuie cautate in chiar textul amintit, precum si intr-altul care, solicitand adoptarea legii minoritatilor, deplange faptul ca in proiectul acesteia, precum si in reglementarile electorale curente, s-ar gasi dispozitii promovand discriminarea, se subintelege, pe criterii etnice. Ambele texte sunt, in realitate, anti-minoritare, anti-maghiare si anti-UDMR.
A spune ca situatia minoritatilor nationale este in Romania de azi atat de rea, incat sa impuna interventia UE si sa puna in discutie respectarea criteriilor politice de aderare constituie o enormitate care nu poate decat sa contrarieze si sa scandalizeze opinia publica, sugerand ca in spate se afla interese (geo)politice ascunse. Daca s-ar intampla ca Romania sa nu fie admisa in UE cu incepere din 2007 (si) din cauza ca are probleme cu minoritatile, primii perdanti vor fi chiar membrii acestora. Nu numai ca se vor confrunta cu sentimente anti-minoritare si cu excese nationaliste usor de prevazut, dar vor fi lipsiti de avantajele aferente cetateniei europene.
A individualiza, intre minoritati, minoritatea maghiara ca fiind cea mai oprimata si, deci, mai demna de protectie - cand este asociata de opt ani la guvernarea tarii si detine, in chiar clipa strigatului de ajutor, un viceprim-ministru care coordoneaza invatamantul, cultura si integrarea europeana - inseamna nu doar a o expune geloziei celorlalte minoritati, dar si oprobriului general consecutiv ideii ca incearca sa obtina privilegii nerezonabile, profitand de un moment in care destinul Romaniei se afla in cumpana. Sentimentul antimaghiar care poate rezulta de aici si care se va hipertrofia sub lucrarea extremei nationaliste, va putea afecta pe termen lung nu numai situatia maghiarilor din Romania, ci si relatiile dintre Romania si Ungaria in afara si inauntrul UE si NATO.
Cat priveste discriminarea electorala, ea nu se refera, in realitate, la relatia dintre romani si minoritati, ci dintre diferitele organizatii ale minoritatilor; cu precadere dintre UDMR si UCM. Desi regretabila, respectiva discriminare ii asigura minoritatii maghiare o masiva prezenta parlamentara si permanenta la guvernare. Inlaturarea ei pura si simpla va exclude UDMR din Parlament cu consecinta subreprezentarii politice a maghiarilor si a destabilizarii relatiilor inter-etnice.
Minoritatea maghiara din Romania este amenintata de sacrificarea in batalia politica din Ungaria. La Budapesta maghiarii transilvaneni constituie un splendid concept abstract bun pentru retorica nationalista. in concret sunt doar rude sarace de care nimeni nu are nevoie. Faptul ca s-au saturat sa fie implicati in confruntari fara miza pentru ei, nu intereseaza. In Ungaria (Mica) alegerile se castiga, inca, prin smulgerea lacrimilor pentru "nedrepta-tea" facuta Ungariei Mari. Nici un om politic nu are curajul sa sune desteptarea si sa anunte ca astazi este vremea Europei Mari in care nu vor mai exista majoritate si minoritati nationale. Spre a-si dovedi fidelitatea fata de interesul national, partidele din Ungaria sunt gata sa lupte pana la ultimul maghiar... din tarile vecine.
Pe de alta parte, in interiorul minoritati maghiare din Romania se duce lupta dintre noua elita economico-politica, imbogatita nu totdeauna licit, si vechea elita culturala, marginalizata de tranzitie. Spre a-si atrage adepti, fiecare creeaza probleme artificiale in relatiile cu majoritatea, pe care pretinde a le rezolva printr-un discurs cat mai radical.
Astfel, Romania si romanii ajung sa fie ostaticii disputelor maghiaro-maghiare. Dar si membrii de rand ai minoritatii maghiare, pentru care romanii au un respect (cultural) aproape religios, sunt in aceeasi situatie. Solidaritatea obiectiva de interese care rezulta de aici, duce nu doar la identitate de solutie dar si la unitate de actiune. Da! Minoritatea maghiara trebuie protejata in fata pericolului de a fi dusa intr-un conflict care nu este al ei, de catre politicienii maghiari din Ungaria si Romania. In atari circumstante, singurii care o pot proteja si au principalul interes sa o faca sunt romanii. Asa, ei se protejeaza pe sine. Romanii nu trebuie sa se revolte impotriva autonomiei culturale, ci sa preia initiativa edificarii acesteia si sa o defineasca in termeni cu adevarat europeni, reabilitand omul multidimensional (pluri-identitar) in Europa fagaduita tuturor celor pe care orbirea politica a unor lideri egoisti vrea sa ii tina in sclavia unui nationalism condamnat de istorie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.