In colaborare cu Teatrul C.I. Nottara din Bucuresti, Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni a organizat si finantat Turneul cu piesa de teatru "Badaranii" de Carlo Goldoni, in statele din jurul granitelor, respectiv in Bulgaria, Se
In colaborare cu Teatrul C.I. Nottara din Bucuresti, Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni a organizat si finantat Turneul cu piesa de teatru "Badaranii" de Carlo Goldoni, in statele din jurul granitelor, respectiv in Bulgaria, Serbia Muntenegru, Ungaria, Ucraina (Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei) si Republica Moldova. Initial, spectacolul a fost realizat la Studioul studentesc Casandra, cu o trupa de tineri actori absolventi ai UNATC, in regia cunoscutului actor, prof. univ. dr. Adrian Pintea. Ulterior, ca o recunoastere a calitatii artistice deosebite a reprezentatiei si a succesului inregistrat, Teatrul Nottara a invitat spectacolul sa faca parte din repertoriul sau permanent.
In sudul Dunarii si Ungaria
Turneul s-a desfasurat in perioada 7-22 octombrie 2005, iar prezentarea spectacolului a avut loc in principalele localitati din statele vecine, acolo unde sunt concentrate comunitati importante de romani. Pentru buna reusita a acestei actiuni, DRRP a beneficiat de sprijinul reprezentantelor diplomatice ale Romaniei in statele respective, precum si de cel al asociatiilor romanesti reprezentative. Iata cand si unde am fost: 7 octombrie 2005 - Vidin, Bulgaria, in Sala Filarmonicii orasului. Organizarea actiunii s-a facut cu sprijinul Uniunii Tinerilor Etnici Romani din Bulgaria "AVE" "presedinte Ivo Gheorghiev. La spectacol au fost prezenti membri ai comunitatii romanilor-vlahilor din imprejurimi; 8 octombrie - Zaicear, Serbia si Muntenegru, in Sala Teatrului local. Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia, presedinte Dimitrie Craciunovici, s-a implicat in buna desfasurare a actiunii; 9 octombrie "Varset, Serbia Muntenegru, in Sala Teatrului "Sterija". Ne-a fost de mare ajutor Petru Cardu, directorul teatrului. La spectacol au participat reprezentanti ai Comunitatii Romanilor din Serbia, presedinte Ion Cizmas si un public numeros alcatuit din romani din oras si din localitatile romanesti din Voivodina; 10 octombrie "Belgrad, in Sala de la etajul 5 al Teatrului din Belgrad; 12 octombrie "Gyula, Ungaria. La spectacolul din Sala Liceului "Nicolae Balcescu" au participat numerosi romani din localitate, alaturi de Preasfintia sa Sofronie - Episcopul de Gyula si de alti reprezentanti ai episcopiei. Organizarea actiunii s-a facut cu sprijinul lui Tyberiu Juhasz, seful Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Gyula si cel al Mariei Gurzau, director la Liceul romanesc "Nicolae Balcescu" din Gyula.
In Ucraina si Basarabia
14 octombrie 2005 "Slatina (Biserica Alba), Ucraina. Dupa trecerea frontierei in Ucraina, am facut o scurta vizita la sediul redactiei in limba romana a Radio -Televiziunii din Ujgorod, unde trei dintre actori au acordat scurte interviuri. Pentru aceasta parte a actiunii am beneficiat de sprijinul ziaristei Elvira Chilaru, redactor la Radio-Televiziunea din Ujgorod. Seara, spectacolul a avut loc in Sala Casei de cultura din localitatea Biserica Alba, de langa Slatina, unde au fost prezenti in numar mare romani din localitate si din satele invecinate. Pentru buna organizare a actiunii in zona Maramuresului Istoric am beneficiat de sprijinul lui Ioan Opris, directorul scolii din Slatina si presedintele Asociatiei "George Cosbuc" din Transcarpatia. A urmat un drum lung si in ziua de 16 octombrie am ajuns la Cernauti. Spectacolul a avut loc in Sala Teatrului Academic al Universitatii din Cernauti. Au participat, pe langa romanii din Cernauti si din localitatile invecinate, si reprezentanti ai Administratiei Regionale si Orasenesti, elevi, profesori, reprezantanti ai mass-media. Televiziunea din Cernauti a inregistrat o parte a spectacolului, iar la final, cativa actori au acordat interviuri presei locale. Dupa un alt tur de forta, la 18 octombrie iata-ne in Chisinau. In prima parte a zilei a avut loc o conferinta de presa, la care au participat reprezentanti ai unor publicatii de cultura din Chisinau si corespondenti ai TVR in Republica Moldova. S-a discutat despre turneu, despre jocul actorilor si conditia acestora in Romania. Sala "Ginta Latina" a Centrului de Cultura si Arta ne-a fost gazda, unde alaturi de un numeros public au participat reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Chisinau, ministrul Culturii din Republica Moldova, primarul orasului Chisinau si alte oficialitati, intelectuali, reprezentanti ai presei basarabene.
O prezenta emotionanta a fost poetul Grigore Vieru care si-a exprimat bucuria in legatura cu jocul tinerilor actori si speranta ca astfel de actiuni vor continua.
Deoarece nu a fost posibila organizarea la Odessa a unui spectacol, am decis, de comun acord cu consulatul, ca reprezentatiile sa aiba loc in doua din localitatile cu populatie preponderent romaneasca, acolo unde si reprezentatii asociatiilor romanesti au manifestat interes si entuziasm pentru asemenea actiune. In partea de sud a Ucrainei, pentru organizarea unor manifestari culturale de acest fel, este necesar avizul administratiei raionale. Initial, autoritatile raionale au fost de acord cu prezentarea acestui specatocol, dupa care au revenit, manifestandu-si temerea in legatura cu pericolul epidemiei de gripa aviara, considerand ca actiunea noastra nu mai este oportuna!...
De altfel, inca de la trecerea frontierei dinspre Republica Moldova spre Ucraina am fost suspectati ca aducem cu noi gripa aviara, motiv pentru care am intampinat unele dificultati la vama. Si totusi am mai dat doua spectacole: 20 octombrie "Izmail (Utkonosovka), Ucraina. Acesta a avut loc la Casa de cultura din localitate, una din localitatile cu populatie preponderent romaneasca din raionul Izmail. Pentru prezentarea spectacolului am colaborat cu Anatol Popescu, managerul grupului folcloric "Dor basarabean" si initiatorul viitorului Centru de cultura romaneasca ce se va deschide in Utkonosovka, dupa obtinerea avizelor din partea autoritatilor ucrainene. Potrivit afirmatiilor unor profesori de la scoala romaneasca din localitate: "este pentru prima data in ultimii 40 de ani cand pe scena Casei de cultura se prezinta un spectacol in limba romana". A doua zi am fost la Reni, Ucraina. Spectacolul a avut loc la Casa de cultura din localitatea Satu Nou din raionul Reni, iar pentru buna organizare a actiunii s-a implicat Valeriu Cojocaru, presedintele asociatiei romanilor din localitate. Aici ni s-a spus ca: "ultimul spectacol care a avut loc pe scena Casei de cultura din localitate a fost acum 30 ani, cand o cunoscuta solista din Romania a sustinut un concert de muzica populara romaneasca".
In loc de concluzii
Atat de bine a fost primit acest turneu, de catre spectatori si reprezentantii organizatiilor romanilor din zonele respective, cat si de mass-media, inclusiv radio-televiziunile locare, incat DRRP trebuie sa continue asemenea actiuni.
Impresiile culese la fata locului au fost deosebit de favorabile, dovada fiind aplauzele si chemarile la rampa si rugamintea exprimata peste tot de a reveni cu astfel de actiuni;
Spectacolul a starnit interesul si pentru mass-media, lucru confirmat de interviurile acordate unor publicatii si de inregistrarile unor fragmente din spectacol, facute de catre televiziunile locale din Ujgorod, Cernauti si Chisinau, precum si de conferinta de presa organizata la Chisinau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.