Ministerul Sanatatii (MS) anunta continuarea campaniei de vaccinare antirujeolica, mai ales ca numarul cazurilor confirmate de imbolnaviri a ajuns la 3961. De aceea, MS monitorizeaza permanent epidemia de pojar, directiile de sanatate publica judeten
Ministerul Sanatatii (MS) anunta continuarea campaniei de vaccinare antirujeolica, mai ales ca numarul cazurilor confirmate de imbolnaviri a ajuns la 3961. De aceea, MS monitorizeaza permanent epidemia de pojar, directiile de sanatate publica judetene asigurand in aceasta perioada activitati permanente ce se impun pentru limitarea focarelor si scaderea numarului de imbolnaviri. Astfel, din 30 noiembrie a.c., la momentul demararii Planului de masuri in vederea controlului extinderii infectiei rujeolice, la nivel national au fost facute 234.628 de vaccinari (52.241 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 11 luni si 131.153 de scolari din clasa I-a). Din raportarile DSP-urilor judetene, cele mai multe cazuri de rujeola confirmate se inregistreaza in judetele Constanta (728 cazuri), Prahova (343), Arad (295), Bihor (290) si municipiul Bucuresti (283). In stocurile DSP-urilor judetene existau ieri 176.940 de doze de vaccin antirujeolic.
Amintim ca potrivit Planului de masuri pentru prevenirea si controlul epidemiei de pojar, copiii de 7-11 luni au fost introdusi in grupa de varsta eligibila pentru vaccinarea anti-rujeolica. Pentru aceasta grupa, recuperarea restantierilor si respectiv pentru vaccinarea contactilor in focare se utilizeaza vaccin rujeolos (VVR); revaccinarea copiilor care au varsta de 7-11 luni, cuprinsi in aceasta actiune, se va face cu vaccin rujeolic-rubeolic-urlian la varsta de 18-24 de luni; iar pentru grupa de varsta 12-15 luni si la varsta de 7 ani, vaccinarea se va face cu vaccin rujeolic-rubeolic-urlian. Pe masura completarii necesarului de preparate imunoprofilactice specifice rujeolei, campania de vaccinare se extinde pana la limita superioara de varsta, 14 ani, pentru copiii fara antecedente vaccinale.
Specialistii epidemiologi au avertizat, la inceputul lunii decembrie, ca peste 30 de zile, aceasta insemnand sfarsitul acestui an - inceputul anului 2006, numarul cazurilor de imbolnaviri de rujeola va ajunge la circa 7000-7500 de cazuri, "aceasta crestere exponentiala fiind urmare a faptului ca au existat grupuri intregi de copii nevaccinati cu ani in urma", afirma chiar ministrul Eugen Nicolaescu. Acesta a atras atentia ca efectele unei acute epidemii de pojar ar putea fi eliminate abia in 2-3 ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.