Liderii europeni reuniti, ieri, la Bruxelles, cu ocazia deschiderii lucrarilor Consiliului European de iarna, vor incerca sa ajunga la un acord pe tema perspectivei financiare a Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2007-2013, in conditiile in care p
Liderii europeni reuniti, ieri, la Bruxelles, cu ocazia deschiderii lucrarilor Consiliului European de iarna, vor incerca sa ajunga la un acord pe tema perspectivei financiare a Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2007-2013, in conditiile in care propunerea de buget prezentata miercuri de presedintia britanica a Uniunii, aflata la final de mandat, a fost calificata drept "nesatisfacatoare" de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, transmite Rompres. Desi prevede o usoara crestere a fondurilor europene fata de propunerea anterioara, de la 5 decembrie, pozitia Londrei este in continuare inflexibila in privinta rabatului britanic la bugetul UE, oferta actualei presedintii a Uniunii evitand sa ofere alte detalii in cifre in privinta fondurilor structurale alocate celor 10 noi state membre ale UE.
Rabat contra Politica Agricola
"Nu va avea loc o reforma fundamentala a rabatului fara o reforma fundamentala a Politicii Agricole Comune (PAC)", a subliniat ministrul de Externe britanic Jack Straw, in comunicatul care a insotit oferta de buget din partea Londrei. "Este un buget dur, dar realist", a declarat, la randul sau, purtatorul cuvant al presedintiei britanice a UE, apreciind ca "nu vom avea un acord mai bun saptamana aceasta sau anul viitor". Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat necesitatea obtinerii unui acord pe tema bugetului comunitar pe 2007-2013 in cadrul Consiliul European reunit, ieri si astazi, la Bruxelles, avertizand ca reeditarea esecului din iunie a tratativelor pe aceasta tema ar implica amanari pe intreg ansamblul politicilor europene si implicit respingerea acestor politici de catre cetateni. Modificarile minore pe care presedintia britanica a UE le-a adus in noua sa propunere bugetara sugereaza ca "mai este inca un drum lung de parcurs pana la un compromis" si ca "adevaratele negocieri vor incepe abia la Consiliul UE", a mai spus Barroso. Bugetul propus de Marea Britanie nu corespunde problemelor Europei extinse si ca sumele ce vor reveni, astfel, Romaniei si Bulgariei sunt insuficiente pentru ca cele doua tari sa poata face fata dupa aderare transformarilor administrative necesare, a conchis presedintele Comisiei Europene.
Macedonia, pe agenda summit-ului de la Bruxelles
Summit-ul european desfasurat, ieri si astazi, la Bruxelles va confirma recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului oficial de tara candidata la aderare Macedoniei, transmite Rompres. Guvernele din UE sunt satisfacute de progresele inregistrate de Macedonia in reformarea sistemului judiciar si in indeplinirea criteriilor necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare, se mentioneaza in document, care atrage totusi atentia ca, in acest proces, trebuie "tinut cont de capacitatea de absorbtie a Uniunii". De altfel, proiectul de concluzii nu mentioneaza vreo data pentru inceperea negocierilor cu Skopje. Agenda summit-ului european desfasurat in Capitala Belgiei prevede, de asemenea, dezbateri pe tema raporturilor UE-Africa, abordarii globale a migratiei, combaterii terorismului, dezvoltarii durabile, schimbarilor climatice, cresterii economice si crearii de noi locuri de munca, procesului de extindere a UE si relatiilor externe. In calitate de stat candidat la UE, Romania este reprezentata la lucrarile Consiliului European de iarna de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.