Un an plin de crize, de instabilitate politica, iar "Dumnezeu ne-a dat drept pedeapsa si calamitati naturate de toate felurile". Asa a caracterizat ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana un an de guvernare DA sub conducerea Cabinetului Calin Popesc
Un an plin de crize, de instabilitate politica, iar "Dumnezeu ne-a dat drept pedeapsa si calamitati naturate de toate felurile". Asa a caracterizat ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana un an de guvernare DA sub conducerea Cabinetului Calin Popescu Tariceanu. Alaturi de presedintele executiv al partidului, Adrian Nastase, Geoana a facut un bilant al esecurilor guvernarii de dreapta, sustinand ca aceasta si-a aratat incapacitatea de a conduce Romania. "Ni s-a promis ca se vor planta tepe in Piata Victoriei si avem cea mai mare teapa pe care romanii au primit-o dupa 1989", a afirmat Geoana. El a prezentat succint nerealizarile Cabinetului Tariceanu, incepand cu cota unica de 16% (care dintr-o "promisiune frumoasa" s-a transformat intr-un "imens esec") si incheind cu modificarea de patru ori a Codului fiscal.
Basescu "nu mai incape in haina Constitutiei"
Geoana a subliniat ca nici una dintre promisiunile facute de actuala putere in campania electorala nu s-a concretizat, iar subventiile anuntate de primul-ministru pentru perioada urmatoare sunt "apa de ploaie" fata de scumpirile care vor fi suportate de romani in aceasta iarna.
"S-a vorbit de o Romanie demna in Europa si la sfarsit de an vedem ca nici un lider european n-a calcat pe la Bucuresti. Da, avem baze americane, ceea ce este un lucru bun, dar nu inseamna ca trebuie ca acest lucru sa fie facut cu pretul izolarii Romaniei fata de Europa, este o greseala care poate costa scump", a afirmat liderul PSD. El i-a criticat pe guvernanti pentru ca nu au luat masuri de prevenire a cresterii violentei in scoli si a consumului de droguri si a deplans faptul ca doua milioane de pensionari n-au primit nici un leu in plus. "Traian Basescu este un presedinte care nu mai incape in haina Constitutiei", in timp ce premierul Tariceanu "este contestat de propriul partid", a completat Geoana.
Economia, in cadere libera
"Constatam ca economia este in cadere libera, intr-un avion care risca sa se zdrobeasca de pamant, iar reprezentantii Aliantei DA se bat sa stea la geam. Romania este tot mai izolata intr-un moment in care avem nevoie de parteneri si aliati in procesul dificil al integrarii europene", a subliniat, la randul sau, Adrian Nastase. El a promis ca PSD va veni cu solutii, angajandu-se ca in prima luna a anului urmator social-democratii sa schiteze elementele de baza ale unei strategii guvernamentale. "Ma angajez ca pe aceasta nava spre UE, daca va fi nevoie, sa fiu un marinar care isi indeplineste datoria", a spus Nastase. Presedintele executiv al PSD a prezentat si propria viziune asupra lucrurilor bune facute de presedintele Traian Basescu: "Un lucru foarte bun a fost efortul de eliberare a ostaticilor; in mod categoric a avut un rol important. Al doilea rol important a fost acela de a fi consolidat statutul presedintilor Parlamentului, pentru ca, daca nu deschidea aceasta discutie, nu avea loc o lunga dezbatere si Curtea Constitutionala nu putea sa mai spuna o data, pentru Traian Basescu, ca un mandat de patru ani dureaza in principiu patru ani (...) A treia chestiune foarte buna este ca, acum, cat a fost plecat Tariceanu in Bosnia-Hertegovina, nu s-a mai dus la Palatul Victoria sa conduca o sedinta de Guvern".
Instabilitate politica
In Cartea Neagra a actualei guvernari, realizata de Guvernul din umbra al PSD condus de Adrian Nastase, social-democratii au prezentat principalele elemente care au caracterizat guvernarea Tariceanu. Din punct de politic, PSD a sustinut ca anul 2005 a fost marcat de instabilitate politica determinata de neintelegerile din Coalitie, si de criticile dure si permanente ale presedintelui Traian Basescu la adresa calitatii guvernarii. Pesedistii au sesizat si lipsa de agenda politica reala, concretizata si prin decizia din august 2005 a Coalitiei, in sensul ca prioritatea guvernarii in Romania a fost schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului, ceea ce a condus la blocarea activitatii legislativului aproape 7 saptamani. O alta bila neagra a guvernarii a fost, in opinia PSD, aparitia "tele-justitiei" si transformarea Parchetului General si a PNA "in producatori de spectacole televizate, fara rezultate concrete in lupta anticoruptie". Neindeplinirile angajamentelor Guvernului Romaniei in raport cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, precum si oprirea unor contracte majore ale Romaniei au fost alte doua esecuri sesizate de Guvernul din umbra al PSD.
Pierderi de miliarde
Din punct de vedere economic si financiar, anul 2005 s-a caracterizat, in opinia PSD, prin scaderea cresterii economice (de la 8% in 2004 la 4% in 2005), pierderea a aproape un miliard de euro venituri bugetare (prin adoptarea cotei unice de impozitare), majorari de preturi, taxe, tarife si accize si multe modificari ale Codului Fiscal. PSD a indicat drept bile negre ale actualei guvernari si incetinirea inexplicabila a privatizarilor, blocarea acordului cu FMI, constructia bugetara pe 2006, oprirea procesului de dezinflatie din perioada 2001-2005 si intarzieri la plata unor drepturi si obligatii legate in special de consiliile judetene.
Dialog social, inexistent
In bilantul esecurilor guvernarii de dreapta, social-democratii fac o caracterizare si a politicii fiscale care, spun ei, a avut ca efect principal, reducerea semnificativa a cresterii economiei. Totodata, pesedistii au sesizat si o inrautatire a imaginii Romaniei in raport cu organismele financiare internationale. PSD a mai aratat ca dialogul social este aproape inexistent si vizibil doar in momentul de criza si ca doar 1/3 dintre pensionari au primit pensii marite. Guvernul din umbra al principalului partid de Opozitie a sesizat si marirea "galopanta" a tarifelor la utilitati (majorarea facturii la intretinere, cresterea preturilor la combustibili etc). PSD a sustinut ca sistemul sanitar romanesc trece prin cea mai grava criza din ultimii 15 ani, principala cauza reprezentand-o "amatorismul" echipei de la Ministerul Sanatatii. "In loc sa gaseasca solutii, Ministerul Sanatatii cauta vinovati", se arata in Cartea Neagra a actualei guvernari. Principalele probleme pe care pesedistii le-au sesizat sunt lipsa unei strategii coerente in domeniul sanatatii, lipsa totala de transparenta, centralismul administrativ excesiv, hartuirea medicilor si stoparea reformei in sanatate. Guvernul din umbra a atras atentia ca educatia s-a caracterizat prin greve si promisiuni si ca reforma Justitiei a fost pierduta pe drum. La capitolul relatiei Guvernului cu Parlamentul, primul si-a manifestat permanent indiferenta si dispretul fata de legislativ.
Ce ar fi facut presedintele Nastase
Intrebat ce masuri ar fi luat in cazul in care ar fi fost presedinte al Romaniei, Adrian Nastase a spus ca ar fi organizat in fiecare luna un mic dejun, la care i-ar fi invitat pe primul-ministru si pe presedintii celor doua Camere, pentru a discuta despre felul in care poate sa fie gandita strategia in planul colaborarii dintre puteri. "Daca as fi fost presedinte, as fi mers pe ideea de a completa o formula celebra, aceea a separatiei puterilor, cu ceea ce este o formula moderna, separatia si colaborarea puterilor in stat. Statul nu poate sa functioneze pe felii", a afirmat Nastase. La randul sau, presedintele PSD Mircea Geoana - rugat sa spuna pe care dintre ministri i-ar fi remaniat, in situatia ipotetica in care ar fi fost prim-ministru - i-a indicat pe Sulfina Barbu, detinatoarea portofoliului de la Mediu, pentru lipsa de implicare in criza inundatiilor si pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru atitudinea in cazul epidemiei de rujeola. "Atunci cand un ministru esueaza in mod dramatic sa-si faca datoria, acel ministru trebuie sa plece a doua zi, cu tot neamul lui si cu toate aranjamentele care sunt in jurul lui", a mai spus el. In campania electorala din 2004, Adrian Nastase a candidat pentru functia de presedinte al Romaniei, iar Mircea Geoana era propus pentru functia de prim-ministru, in cazul in care PSD ar fi castigat alegerile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.