Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a recunoscut ieri, intr-o conferinta de presa, ca proiectele municipalitatii sunt in intarziere, dar s-a aratat "stupefiat" de evaluarea sefului delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Schee
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a recunoscut ieri, intr-o conferinta de presa, ca proiectele municipalitatii sunt in intarziere, dar s-a aratat "stupefiat" de evaluarea sefului delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, potrivit careia Bucurestiul nu merita sa fie o capitala europeana. "Nu accept evaluarea domnului ambasador Scheele. Bucurestiul este si va fi o capitala europeana, cu multele probleme pe care le are in momentul de fata, pe care le stim cu totii si pentru care am prezentat limitat proiecte de dezvoltare in mandatul pe care il am. (...) Am ramas stupefiat de aceste declaratii. E un punct de vedere, fara a acuza pe cineva. N-am contestat nimic din realitatile Bucurestiului de azi. Este insa de neacceptat remarca ca Bucurestiul nu poate fi o capitala europeana. (...) Inclin sa cred ca a fost facuta pe fondul emotional al unei suparari personale", a declarat Videanu.
In privinta intarzierii implementarii unor proiecte, primarul general a precizat: "Sunt si proiecte intarziate, nu este cel mai fericit exemplu cel cu contorizarea, pentru ca acolo s-au facut economii de aproape 26 milioane de dolari, si a trebuit sa reluam procedurile de negociere pentru a putea cheltui acei bani. In intarziere este si proiectul celor 106 scoli, trebuie sa recunosc, dar in momentul de fata suntem pregatiti cu primele 44 de scoli care se vor licita - probabil primele 11 pana la sfarsitul acestui an, iar urmatoarele 33 la inceputul anului viitor, astfel incat in lunile februarie-martie 2006 sa inceapa executia".
Primarul general a considerat ca declaratiile facute de catre Scheele au fost unele "de moment", fara a reflecta adevarata realitate din Bucuresti. "Probabil ca totul s-a intamplat dintr-o neintelegere a acelei manifestari organizate de Colliers si Apa Nova, la care vreau sa afirm foarte categoric ca nu au fost co-organizatori nici municipalitatea, nici Primaria Sectorului 3 si nici Prefectura; a fost invitat domnul ambasador Scheele fara sa existe o buna comunicare din acest punct de vedere. (...) Am avut o discutie telefonica cu domnul ambasador Scheele in ideea de a avea, probabil in aceasta seara, o intalnire si a clarifica aceste aspecte, toate nuantele declaratiilor domniei sale. Am inteles ca, dupa acea declaratie, domnia sa a revenit si a mai indulcit putin afirmatiile", a mai spus Videanu.
Greaua mostenire
Edilul Capitalei nu s-a putut abtine, totusi, sa-l taxeze pe Jonathan Scheele, acuzandu-l ca nu a luat o atitudine similara fata de situatia Bucurestilor si in urma cu trei ani, cand proiectele finantate extern au fost blocate de consilierii municipali ai PSD. "As fi fost extrem de bucuros daca, in perioada 2001-2004, domnul ambasador ar fi avut aceeasi atitudine fata de blocajul care era la acea vreme, din cauza Consiliului General, in demararea acelor proiecte. Poate ca astazi Centrul Istoric ar fi fost un proiect in dezvoltare, poate ca Pasajul Basarab ar fi fost, de asemenea, un proiect in derulare, daca nu ar fi existat acel blocaj", a afirmat Videanu.
Edilul Bucurestiul a spus, totusi, ca orasul "conteaza in continuare pe sprijinul domnului ambasador Scheele", mai ales pentru proiectul dezvoltarii zonei Bucuresti-Ilfov, proiect de anvergura care vizeaza periferia Bucurestiului si comunele limitrofe. "Toata lumea ne spune ca avem o incapacitate in a accesa fonduri europene, iar Bucurestiul - care are cea mai mare capacitate de a genera proiecte, cea mai mare capacitate de a implementa proiecte, cea mai mare capacitate de a cofinanta proiecte - este limitat in acest moment in accesarea fondurilor europene. Este absoluta nevoie de un asemenea proiect pentru ca dezvoltarea comunelor limitrofe Bucurestiului, fara o strategie unitara, va limita dezvoltarea unei strategii unitare Capitalei", a argumentat Videanu. El sustine ca, odata cu pachetul de legi privind reforma in administratie, se vor rezolva, in mare parte, problemele administrative actuale ale orasului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.