Scaderea cu noua puncte procentuale a ratei de impozitare, de la 25% la 16%, a dus la un rezultat contradictoriu, concretizat in diminuarea investitiilor straine directe si incetinirea ritmului de crestere a productiei industriale, a declarat ieri an
Scaderea cu noua puncte procentuale a ratei de impozitare, de la 25% la 16%, a dus la un rezultat contradictoriu, concretizat in diminuarea investitiilor straine directe si incetinirea ritmului de crestere a productiei industriale, a declarat ieri analistul economic Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA), citat de Mediafax. El a adaugat ca explicatia pentru acest rezultat consta in faptul ca alte cauze conjuncturale au determinat ineficienta reformei fiscale initiale, pentru ca firmele nu au mai ajuns sa faca suficient profit. "Pentru o povara fiscala mai redusa, nu doar cota de impozit conteaza, ci si climatul macroeconomic de ansamblu", a apreciat Voinea. El a aratat ca potrivit Raportului Global al Competitivitatii 2005-2006, Romania ocupa penultimul loc (116) din punctul de vedere al poverii fiscale si pe locul 104, in scadere cu 17 locuri, sub aspectul eficientei sistemului fiscal, acesta fiind netransparent si foarte complex. Referindu-se la efectul reformei fiscale asupra incasarilor bugetare pe zece luni, Voinea a afirmat ca veniturile totale au crescut nominal cu 15%, avansul real fiind de 6%-6,5%. "Avansul real al veniturilor a fost in pas cu cresterea economica. Impactul cotei unice a fost neutru sau minimal", a apreciat Voinea. Potrivit acestuia, o alta solutie dezirabila din punct de vedere al politicilor macroeconomice este revenirea la un sistem progresiv, dar simplificat, de impozitare a veniturilor. "Este vorba de implementarea unui sistem cu trei trepte si cu diferente mai mari intre aceste nivele, astfel incat sa nu piarda cei cu venituri mai mici", a explicat Voinea. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.