Cei mai multi editori spun ca au vandut mai mult la editia de anul acesta a Targului de Carte Gaudeamus fata de 2004, iar directorul manifestarii, Vladimir Epstein, estimeaza o dublare a vanzarilor, bazandu-se pe discutiile avute cu expozantii pe dur
Cei mai multi editori spun ca au vandut mai mult la editia de anul acesta a Targului de Carte Gaudeamus fata de 2004, iar directorul manifestarii, Vladimir Epstein, estimeaza o dublare a vanzarilor, bazandu-se pe discutiile avute cu expozantii pe durata targului: 23-27 noiembrie. Potrivit lui Epstein, piata de carte are o valoare anuala estimata la circa 30 milioane de euro, iar aproape o treime din aceasta suma o reprezinta vanzarile la targurile anuale desfasurate la Bucuresti si in tara. Gaudeamus (cu targul din Capitala si caravanele din alte mari orase), Bookarest si Targul de carte de la Iasi sunt principalele evenimente de gen. Este vorba totusi despre o estimare. Cert este ca majoritatea editurilor, mari si mici, au vandut mai mult la Gaudeamus 2005, in conditiile in care si numarul vizitatorilor a crescut de la 79.000 la 87.000. ALL apreciaza ca a vandut peste zece mii de carti, iar vanzarile au crescut cu aproximativ 30% fata de anul trecut. Cel mai cautat a fost un titlu pentru copii, "Aventurile lui Pinocchio in benzi desenate", urmat de un roman de dragoste - "Indragostita de un masai" de Corinne Hofmann. Vizitatorii au fost interesati si de carti practice, albume si dictionare, precum "100 cele mai frumoase orase ale lumii", "Dr. Spock. Esential pentru bebelusul tau" si "Oxford. Dictionar de medicina". La Humanitas, vanzarile au fost comparabile cu cele de anul trecut, dar peste asteptari, potrivit Manuelei Paraschivescu, director de marketing. In 2004, editura a venit la targ cu cinci-sase "titluri bomba", printre care doua noi carti de Horia-Roman Patapievici ("Ochii Beatricei" si "Discernamantul modernizarii"). La o prima estimare, cele mai bine vandute titluri au fost cele semnate de Ioana Parvulescu si Neagu Djuvara. Au mers bine si "Povesti corecte politic de adormit copiii" de James Finn Garner, "Stasi si Securitatea" de Stejarel Olaru si Georg Herbstritt, "Cartea codurilor" de Simon Singh si bestseller-ul lui Mircea Cartarescu "De ce iubim femeile", care continua sa atraga cumparatori.
Programul targului ar trebui extins
Directorul de marketing al Editurii Humanitas crede ca sunt mai multe lucruri perfectibile in desfasurarea targului de carte, dar ele nu tin de organizatori. Principala problema este lipsa unui spatiu cu adevarat adecvat in Bucuresti pentru un astfel de eveniment. Despre vanzari comparabile cu cele de anul trecut, desi intr-o "usoara crestere", vorbeste si Editura Trei, care a vandut cel mai bine "Cartea gesturilor" de Peter Collett si doua romane ale lui Pascal Bruckner: "Iubirea fata de aproapele" si "Luni de fiere", ambele din colectia Eroscop. La randul sau, Vlad Vanatoru, director de vanzari la Polirom, spune ca vanzarile au fost "putin peste" cele de anul trecut, cu primele trei zile mai slabe, dar cu ultimele doua mult mai bune. La fel ca la Humanitas, majoritatea titlurilor cu vanzari mari la Polirom sunt aparitii recente: volumul de publicistica "Fiare vechi" de Robert Turcescu si romanele "Conjuratia imbecililor" de John Kennedy Toole si "Impreuna" de Anna Gavalda. La ele se adauga un titlu ceva mai vechi: "Pianista" de Elfriede Jelinek, laureata a Premiului Nobel. Cartea Romaneasca, preluata de Polirom, a trezit interesul cumparatorilor mai ales cu "Bunul-simt ca paradox" - o editie in memoriam Alexandru Paleologu - si cu volumul de poezie "Submarinul erotic" de Emil Brumaru. Directorul de vanzari al Editurii Polirom crede ca la editia urmatoare programul de vizitare ar trebui extins, atat ca zile, cat si ca ore, pentru ca sunt multi oameni care lucreaza pana la ora 19.00, ora la care se inchide targul.
Anul viitor va fi si mai bine
O crestere spectaculoasa a vanzarilor a avut Paralela 45. Potrivit reprezentantilor editurii, vanzarile in 2004 la Gaudeamus au fost de 330 milioane lei vechi, in timp ce anul acesta vanzarile efective au fost de 968 milioane, in conditiile in care editura a practicat o reducere de 10% pe perioada targului. In topul celor mai bine vandute titluri se afla "Codul da Vinci - sursele secrete" de Jean-Jacques Bedu, "Bucurestiul subteran. Cersetorie, delincventa, vagabondaj" de Adrian Majuru (coord.), "Faust" de Goethe, traducere de Mihail Nemes, "Poveste despre Troica" de Arkadi si Boris Strugatki si "Filosofie intr-un timp al terorii - Interviuri cu Jacques Derrida si Jurgen Habermas" de Giovanna Boradori. Si unele edituri mici sunt multumite de numarul de carti vandute, chiar daca sumele incasate nu sunt foarte mari din pricina reducerilor de pret: intre 20 si 70%. Vivaldi, de pilda, a reusit sa vanda in jur de trei sute de exemplare din noul roman al lui Jeffrey Archer, "Impresie falsa". Avand ca subiect conturile lui Ceausescu, thriller-ul a aparut la noi cu patru luni inaintea editiei engleze.
Anul acesta, suprafata ocupata a fost mai mare cu 18%, iar numarul expozantilor a ajuns la 360. In cazul in care targul va creste si la anul, organizatorii vor trebui sa gaseasca o solutie de extindere la Romexpo. Pe de alta parte, ei au o serie de probleme de remediat de la actuala editie. Vor trebui sa regandeasca sonorizarea si sa aplice mai riguros regulamentul, dupa cum spune Epstein. "Vom fi mai rigurosi in aplicarea regulamentului", a promis directorul targului, care ia in calcul si varianta prelungirii programului de vizitare. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.