Adrian Majuru, autorul apreciatului volum "Bucurestii mahalalelor sau periferia ca mod de existenta", coordoneaza la Editura Paralela 45 o noua serie, intitulata "Bucurestiul subteran", al carei prim titlu a fost lansat ieri la Targul Gaudeamus.
Adrian Majuru, autorul apreciatului volum "Bucurestii mahalalelor sau periferia ca mod de existenta", coordoneaza la Editura Paralela 45 o noua serie, intitulata "Bucurestiul subteran", al carei prim titlu a fost lansat ieri la Targul Gaudeamus.
Istoricul si-a propus publicarea a zece volume despre fenomenele subteranului social: cersetorie, delincventa, vagabondaj, sinucidere, alienare, prostitutie etc. Primele trei probleme sunt subiectul celei dintai antologii. Intreaga serie este dedicata fratilor Mina si Nicolae Minovici, medici legisti, dar si medici sociali. "Am hotarat sa recuperez studii serioase ale lui Nicolae Minovici si ale unor publicisti, fragmente de legislatie a vremii", a spus Majuru, coordonotarul Muzeului de Arta Populara "Dr. Nicolae Minovici", la lansarea de la targul de carte de la Romexpo. "In cel dintai volum este publicat, de pilda, pentru prima data in limba romana un studiu realizat in 1937 de Nicolae Minovici, doctorul Nicolae Stanescu si doctorita Brenner", a declarat Majuru.
Potrivit istoricului, noua serie e menita nu numai sa alcatuiasca o bibliografie sumara privind subteranul social, ci si sa ofere cititorilor ocazia de a face o comparatie intre eforturile celor de ieri si neputintele celor de azi in a rezolva problemele sociale. "Este o restituire a unui cotidian pe care-l avem in fata noastra si cu care ne confruntam", a precizat el. Primul volum al seriei este consacrat unor teme mai putin abordate de istorici: delincventa, cersetorie si vagabondaj. Cartea se deschide cu investigatiile unui publicist, M. Socianu, publicate in urma cu 80 de ani. In Bucurestiul de dupa primul Razboi Mondial s-a stabilit o multime pestrita de emigranti din imperiile prabusite, mai ales rus si austriac. Lumea interlopa a luat amploare, "cafenelele, cabaretele, bordelurile clandestine, tavernele devin fie arene de spionaj economic sau politic, fie spatii ale prostitutiei si ale altor pierzanii sociale", dupa cum explica Adrian Majuru.
Volumul este insotit de ilustratii, multe dintre ele inedite, din arhivele Institutului National de Medicina Legala si ale Muzeului Municipiului Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin