Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden (foto) a solicitat ieri intr-un discurs tinut in fata Parlamentului roman, ca acest for legislativ sa investigheze acuzatiile aparute in presa privitoare la existent
Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden (foto) a solicitat ieri intr-un discurs tinut in fata Parlamentului roman, ca acest for legislativ sa investigheze acuzatiile aparute in presa privitoare la existenta unor centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei. "Vreau sa folosesc aceasta ocazie pentru a solicita Parlamentului dumneavoastra sa investigheze aceste acuzatii, in cooperare completa cu Consiliul Europei, Adunarea Parlamentara si alte organisme internationale", a mentionat Rene van der Linden. El a precizat, intr-o declaratie acordata ulterior presei, ca este la latitudinea Parlamentului roman sa faca o ancheta in acest sens. Totodata, Rene van der Linden si-a exprimat speranta ca toate statele membre ale Consiliului Europei vor avea initiative similare.
Secretarul general al CE solicita explicatii
Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si-a anuntat, miercuri, decizia de a deschide o ancheta oficiala privind detentia sau transferul secret al unor suspecti teroristi in mai multe tari membre, in urma actiunii unor agentii straine, conform unui comunicat al Consiliului Europei, transmite Mediafax. Davis a solicitat explicatii daca incepand de la 1 ianuarie 2002 pana in prezent vreo persoana cu functie oficiala din cele 45 de tari membre a fost implicata - prin actiune directa sau prin omisiune - in privarea de libertate sau transportul unui detinut, la cererea unei agentii straine. De asemenea, guvernele trebuie sa informeze daca in tarile lor se desfasoara sau au fost deja incheiate anchete oficiale in acest sens. Tarilor membre li se cere, daca este cazul, sa precizeze daca astfel de abuzuri au fost comise "de catre agentii straine" sau "la instigarea acestora". Secretarul general al Consiliului Europei se afla, in aceste zile, intr-o vizita in Romania. Intrebat, miercuri seara, despre posibila existenta a unor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca in Romania nu exista nici un fel de baza a CIA si ca suspiciunile lansate pe aceasta tema nu au o baza reala. (D.I.)
Vadim catre van der Linden: Va dau dovada!
Conform unui comunicat de presa al PRM, miercuri dupa-amiaza, Corneliu Vadim Tudor, vicepresedinte al Senatului Romaniei, s-a intalnit cu Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. In cadrul discutiilor, responsabilul european a solicitat lamuriri cu privire la informatiile privind inchisorile CIA pe teritoriul Romaniei. Liderul PRM i-a spus ca, fiind "un bun crestin", el "nu poate minti", asa incat il informeaza ca, "in mod categoric, aceste lagare de tortura au existat, dar li s-a sters orice urma". El a promis oficialului european ca ii va pune la dispozitie, in limba engleza, toata documentatia pe care o are si care se bazeaza pe informatii furnizate de ofiteri ai serviciilor secrete romane. (A.M.)
Romania, sfatuita sa actioneze la criticile UE
Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, a declarat, ieri, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, ca Romania trebuie sa actioneze imediat pentru a raspunde criticilor UE, aduse in ultimul raport de monitorizare. "Drumul ce se asterne in fata Romaniei este plin de provocari. Cel mai recent raport de monitorizare al UE este un semnal puternic ca Romania trebuie sa actioneze imediat pentru a raspunde criticilor UE", a precizat van der Linden. El a opinat ca Romania trebuie sa defineasca o strategie clara si eficienta de lupta impotriva coruptiei. "Trebuie sa fiti mai fermi in privinta reformei, sa nu faceti compromisuri in privinta coruptiei daca vreti sa dovediti ca Romania este o democratie adevarata. Doar atunci veti putea linisti temerile din Europa", a adaugat oficialul european. El a precizat ca fenomenul coruptiei este o amenitare care continua sa submineze buna guvernare, functionarea institutiilor democratice si a statului de drept in Romania. El a adaugat ca lupta impotriva coruptiei poate suferi un esec daca nu exista un sistem judiciar independent. "Nimeni nu trebuie sa fie imun impotriva urmarii, indiferent de pozitia pe care o detine. Niciodata imunitatea parlamentara nu trebuie sa insemne imunitate in general", a adaugat oficialul european. Totodata, oficialul european a mentionat ca traficul de fiinte umane este o problema pentru Romania, problema care, in opina sa, trebuie sa fie o prioritate de baza pentru autoritati romanesti. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.