Prin HGR nr. 1129/2002 "privind transferul, cu titlu gratuit, al pachetului majoritar de actiuni la SGCL SA Orsova din proprietatea privata a statului in proprietatea privata a Municipiului Orsova, judetul Mehedinti, Municipiul Orsova exercita, prin
Prin HGR nr. 1129/2002 "privind transferul, cu titlu gratuit, al pachetului majoritar de actiuni la SGCL SA Orsova din proprietatea privata a statului in proprietatea privata a Municipiului Orsova, judetul Mehedinti, Municipiul Orsova exercita, prin Consiliul local, toate drepturile si executa toate obligatiile ce decurg din calitatea de actionar la aceasta societate". Asadar, in urma cu trei ani, CLM Orsova a devenit actionar majoritar la SGCL SA, cu un procent la beneficii si pierderi de 99,04%. Astazi, mai precis la ultima inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului, Ion Ceaureanu, presedintele organizatiei PRM Orsova, a ajuns sa detina 65,63176% din capitalul social, fara sa plateasca vreun leu, iar alti patru actionari smecheri, restul de 34.36824%, Consiliul local ramanand cu buza umflata.
Patrimoniu subevaluat in mod flagrant
La data la care CLM a devenit actionar majoritar, SGCL detinea un patrimoniu social de 14.163.225.000 lei si datorii de 16.273.077.525 lei. Numai ca patrimoniul social fusese mult subevaluat, dupa o practica ajunsa de notorietate in Romania. Societatea detine si acum zeci de utilaje (buldozere, tractoare, escavatoare, compresoare, generatoare, autobasculante, remorci si alte mijloace auto etc.), mai multe cladiri, iar terenurile aferente insumeaza mii de metri patrati. Daca utilajele s-ar vinde ca fier vechi, si tot s-ar incasa pe ele sute de mii de euro.
Pentru a fi prezent in AGA societatii, CLM a desemnat un membru in persoana lui Ion Andrusa Vatuianu Ruaua, spre a reprezenta interesele comunitatii. In vara acestui an, priceputul Vatuianu a ajuns director general al SCGL SA Orsova, secondandu-l pe militianul Ceaureanu care a ocupat functia de manager din septembrie 2004. Reprezentant in AGA din partea Consiliului local a fost numit Teodor Fulga.
Ceva mai devreme, fiindca toate conturile societatii fusesera blocate de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala pentru neplata datoriilor, s-a hotarat desprinderea serviciilor de apa si canal din SGCL, astfel incat populatia orasului sa nu ramana fara asemenea servicii. Numai ca aceasta operatiune e fost operata efectiv abia de ziua pacalelilor, adica la 1 aprilie 2005, patrimoniul social diminuandu-se intr-o oarecare masura.
Furtul deceniului la Orsova
Pe cand era director general, Ion Ceaureanu a angajat firma pe care o conducea ca sa-i efectueze niste lucrari la casa de vacanta din cartierul Gratca. Si cum treaba n-a fost terminata, iar banii fusesera achitati integral, presedintele filialei PRM Orsova a ramas in pierdere cu suma de 51.043 de lei, adica nu mai mult decat pretul a zece paini negre. In marinimia sa, militianul s-a aratat dispus sa primeasca actiuni la SGCL in contul datoriei, "in intentia de a reprezenta unitatea in justitie nu numai ca presedinte al Consiliului de Administratie, ci si ca actionar". Aici trebuie mentionat ca Ceaureanu reprezinta SCGL in instanta, pe baza dreptului de a practica avocatura primit pe timpul ocarmuirii comuniste, cand scoala de militie putea fi echivalata cu Facultatea de Drept. De asemenea, pe baza unui contract de performanta indeplinit in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2004, militianul s-a multumit tot cu actiuni.
La data de 12 noiembrie 2004, managerul Ceaureanu, in cardasie cu reprezentantul CLM Orsova, Vatuiu Andrusa, a mai hotarat diminuarea capitalului social al SGCL de o suta de ori, de la peste 14 miliarde de lei la 144.633.627, adica mai putin decat pretul unui autoturism Dacia Solenza. Hotararea nr. 125 este semnata doar de cei doi, Ceaureanu si Vatuiu, la ceas de taina.
Trei luni mai tarziu, adica in februarie 2005, reprezentantul CLM Vatuiu si noul presedinte al Consiliului de Administratie, Pavel Moescu - omul presedintelui PRM - decid "compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii, cu actiuni ale acesteia in favoarea dlui Ceaureanu Ion". Este vorba despre 7292 de actiuni, in valoare nominala de 25.000 de lei fiecare - adica 182.300.000 de lei, actiunile fiind socotite la valoarea avuta la data infiintarii societatii. Mai clar, la aceasta suma modica, numitul Ceaureanu inhata 55,76% din societate, devenind actionar majoritar, dupa ce a platit pe ele - chipurile - pretul a zece paini negre.
Edilii orsoveni si-au pus mainile-n cap
In urma acestei inginerii frauduloase de proportii astronomice, CLM Orsova a ramas cu doar 2,928806% din cota de participare la beneficii si pierderi, din totalul de 99,04% cat detinuse initial. Diferenta care nu iese la socoteala, recte 5402 actiuni, au fost sterpelite de alti cativa actionari - persoane fizice - complici ai lui Ceaureanu, care au pus mana pe 41,31% din SGCL Orsova. Aceste date au fost furnizate, la 4 noiembrie 2005, de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Mehedinti, la cerea expresa a primarului municipiului.
Cand edilul sef a vazut cu ce escrocherie se confrunta orasul, s-a ingrozit, punandu-si la lucru compartimentul juridic, pentru a investiga furtul secolului din Orsova. Apoi, la 17 noiembrie 2005, a convocat "de indata" CLM pentru a aduce la cunostinta alesilor starea de fapt. Mai trebuie spus ca in aceasta marsavie este amestecat si actualul reprezentant al consiliului in AGA a SGCL, Teodor Fulga, care a continuat linia predecesorului sau, facand jocurile militianului rapace.
Lovitura de teatru
La sedinta de consiliu, alesii au ramas pur si simplu stupefiati. Nimeni nu stia nimic. Reprezentantul Fulga, jurista, contabila sefa, inginerul sef, inginerul de productie si alti angajati ai SGCL au ridicat neputinciosi din umeri, sustinand ca ei habar n-au ca de-acum Ceaureanu le este patron. Pe de alta parte, Ion Andrusa Vatuianu Ruaua a sustinut ca el e gata sa raspunda in fata legii, considerand ca n-a comis nici un fel de ilegalitate in cadrul mandatului ce i-a fost incredintat de consiliu, si nici in cea de director general al SGCL.
Si-acum urmeaza lovitura de teatru, pe care consilierii si primarul Orsovei vor avea ocazia s-o afle prin intermediul cotidianului nostru, in chiar ziua in care se intrunesc in sedinta extraordinara. Consiliul local a fost eliminat complet din actionariatul SGCL SA Orsova.
Hotii, la puscarie
Intre data de 4.11.05, cand Registrul Comertului a transmis primarului situatia actionariatului SGCL si data de 17.11.05, cand edilul sef a convocat sedinta de consiliul "de indata", pentru a se lua la cunostinta despre furtul secolului la Orsova - asa cum l-a denumit unul dintre consilieri -, militianul s-a miscat extrem de rapid.
Mai exact, la 14.11.05 au fost inregistrate noi date la Registrul Comertului, care spun cam asa:
- Ion Ceaureanu detine un procent la beneficii si pierderi in SGCL de 65,63176%, cu un aport de 257.900.000 de lei, fara sa fi platit vreun leu;
- Alti patru actionari smecheri (anonimi pana la aceasta data) beneficiaza de o participare de 34,36824%, la fel, fara sa fi platit vreun leu;
- Consiliul local municipal nu mai are vreo legatura cat de mica cu SGCL SA Orsova;
- Capitalul societatii, subevaluat in mod flagrant, se ridica la doar 392.950.000 de lei;
- Principalul obiect de activitate declarat al firmei substituite este "Fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii";
- Administratori si cenzori sunt: Ion Ceaureanu, Pavel Moescu, Dumitru Patasanu, Mihai Paraschivu, Adrian Duicu, Marin Tita, Maria Ghergulescu, Cristian Francisc Stica si Marin Ciuca;
- Firma a avut urmatoarele cifre de afaceri in ultimii ani: 2002 - 15,73 de miliarde de lei, 2003 - 17,52 de miliarde de lei, 2004 - 17,73 de miliarde de lei si niciodata vreun profit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.