Georgia a aniversat ieri doi ani de la victoria Revolutiei Trandafirilor, manifestare care a dus la alungarea de la putere a presedintelui Eduard Sevardnadze, informeaza Rompres. La ceremoniile desfasurate in capitala Tbilisi au fost prezenti, alatur
Georgia a aniversat ieri doi ani de la victoria Revolutiei Trandafirilor, manifestare care a dus la alungarea de la putere a presedintelui Eduard Sevardnadze, informeaza Rompres. La ceremoniile desfasurate in capitala Tbilisi au fost prezenti, alaturi de actualul sef al statului georgian, Mihail Saakasvili, o serie de invitati straini, printre care presedintii Romaniei, Traian Basescu, Ucrainei, Viktor Iuscenko si Estoniei, Arnold Ruutel, care au salutat rezultatul Revolutiei Trandafirilor si capacitatea poporului georgian de a-si urma destinul, precum si eforturile depuse de noul regim pe calea democratizarii tarii.
In noiembrie 2003, mii de georgieni, avandu-l in frunte pe Saakasvili, care protestasera timp de o saptamana, la Tbilisi, impotriva rezultatelor alegerilor legislative, au patruns in sediul Parlamentului si au cerut demisia presedintelui Sevardnadze, aflat la conducerea Georgiei timp de 30 de ani. In aceeasi piata, in care in urma cu doi ani peste 200.000 de sustinatori ai lui Saakasvili sarbatoreau victoria Revolutiei Trandafirilor prin demisia presedintelui, cei patru sefi de stat au asistat ieri la un concert aniversar. De asemenea, invitatii straini au participat la forumul "Noul val de eliberare a Europei - Democratie si Transformare". Cu aceasta ocazie, presedintele Traian Basescu a tinut sa sublinieze ideea potrivit careia Revolutia Trandafirilor a dat speranta intregului spatiu al Marii Negre. "Toate statele portocalii sunt capabile sa se indrepte catre lumea civilizata", a spus Traian Basescu, facand referire la culoarea purtata in campaniile electorale din 2004 atat de el insusi, cat si de Victor Iuscenko.
Basescu pledeaza pentru internationalizarea Marii Negre
Totodata, seful statului roman a apreciat ca programele de reforma ale statelor din zona Marii Negre trebuie sa se sprijine pe respectarea drepturilor omului, ale minoritatilor nationale si pe statul de drept, cu dobandirea statutului de economie de piata functionala. Internationalizarea Marii Negre poate fi o garantie de securitate. De aceea, Romania promoveaza mult aceasta idee. Nu este nici un secret, probabil, luna viitoare, vom semna un acord prin care vom avea in Romania baze americane la tarmul Marii Negre", a mai spus Basescu, citat de Rador. Abordand si chestiunea conflictelor inghetate din zona Marii Negre si a Caucazului, seful statului roman a avertizat, din nou, ca fara o rezolvare rapida, aceste conflicte risca sa se transforme in unele regionale, asa cum s-a intamplat in Iugoslavia. La randul sau, presedintele Mihail Saakasvili a afirmat ca, pentru Georgia, Romania este un exemplu, prin aderarea tarii noastre la structurile NATO si, in viitor, la cele ale Uniunii Europene. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.