Tensiune maxima in PNL. Apelurile la conciliere ale lui Calin Popescu Tariceanu nu mai au nici un efect printre liberali. Liderii PNL ataca pe toate fronturile, nemultumiti de partenerii de Alianta, de interventiile presedintelui Traian Basescu, dar

Tensiune maxima in PNL. Apelurile la conciliere ale lui Calin Popescu Tariceanu nu mai au nici un efect printre liberali. Liderii PNL ataca pe toate fronturile, nemultumiti de partenerii de Alianta, de interventiile presedintelui Traian Basescu, dar si de prestatia sefului lor de partid. Unii liberali ii cer lui Tariceanu sa puna din nou pe masa protocolul incheiat cu PD. Altii cred ca premierul lasa sa cada necontrolat PNL-ul, vorbesc chiar de negocieri cu PSD si despre racolari secrete ale PD.
Dupa declaratiile din ultimele zile si incercarile lui Tariceanu de a-si tempera colegii de partid, toate nemultumirile liberalilor au izbucnit sambata la Conferinta organizatiei PNL Bucuresti, conduse de Ludovic Orban, cel mai vehement critic al democratilor si al lui Traian Basescu.

Premierul, criticat dur

Calin Popescu Tariceanu devine, pe zi ce trece, mai contestat in partid. Liberalii care si-au dorit alegeri anticipate in vara si s-au declarat nemultumiti de revenirea premierului asupra deciziei, il fac acum responsabil pe acesta de declinul PNL.
"PNL nu scade pentru ca Traian Basescu este un presedinte-jucator sau pentru ca nu avem o guvernare foarte buna sau pentru ca avem inundatii sau greve. PNL scade pentru ca liderul imprima viteza partidului, iar azi, la nivel de lideri, avem o problema in modul in care sunt perceputi la nivelul opiniei publice", a declarat deputatul liberal Cristian Boureanu. El a apreciat ca prestatia lui Calin Popescu Tariceanu se repercuteaza asupra formatiunii.
PNL a castigat un premier, dar a pierdut un presedinte de partid, a spus Boureanu.
"Propun colegilor din BEx si presedintelui Tariceanu sa facem o analiza, sa vedem de ce se indeparteaza oamenii de partid, de ce votantii migreaza catre PD. (...) Ne aflam astazi intr-un punct critic pentru PNL. Sa nu repetam pas cu pas erorile PNTCD", a adaugat deputatul liberal. Mai mult, Boureanu sustine ca exista oameni din PNL care negociaza cu PSD, "omorand astfel viitorul partidului".
Si Mona Musca este de parere ca liberalii risca sa o ia pe urma taranistilor. "Exista mari ingrijorari in randul electoratului si al membrilor PNL ca, dintr-un partid care a detinut forta electorala, devenim un partid cu o reprezentare tot mai mica in imaginea publica. Ma tem ca PNL va disparea din fruntea politicii romanesti", a afirmat ea. Musca a adaugat ca "dintr-un partid rational, cu oameni moderati, PNL a ajuns sa fie un partid al campionilor conflictului".
"Sunt ingrijorata de preocuparea PNL pentru sine si de razboaiele si fronturile tot mai multe pe care le-a deschis si pe care nu cred ca le poate duce cu succes. Ma refer la lupta cu Basescu, cu PD sau cu unele persoane sau opinii din PNL, scapand din vedere ca adversarul nostru este PSD. In timp ce noi ne razboim cu partenerii de Alianta, adversarii nostri, PSD si PRM, puncteaza", a mai spus liderul liberal.
Cel mai aprig critic al lui Calin Popescu Tariceanu s-a dovedit a fi, si de aceasta data, Valeriu Stoica.
Gruparea Patriciu-Tariceanu va transforma PNL intr-o "simpla nota de subsol la istoria ingineriilor financiare ale tranzitiei", a afirmat fostul presedinte al liberalilor.
"Din 2000 pana in 2003 am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a bloca accesul la conducerea PNL a gruparii Patriciu-Tariceanu. Dupa Congresul din februarie 2005, am decis sa nu mai am nici o actiune politica in partid. Cred ca aceasta grupare trebuie sa mearga pana la capat pentru finalizarea experimentului. Doar asa se va intelege unde va duce acest experiment", a spus Stoica.
El si-a indemnat colegii sa analizeze cauzele pentru care PNL scade constant in sondaje si a apreciat ca liberalii gresesc, crezand ca in aprilie 2006 ar putea incepe relansarea PNL. "In realitate, atunci va incepe decontarea notei interne, iar principalul debitor va fi PNL. Se greseste astazi ca nu este ascultat electoratul, oamenii fiind preocupati de propriile lor interese", a mai spus Stoica.

Se cere rediscutarea protocolului cu PD

Protocolul dintre liberali si democrati ar trebui rediscutat. Crin Antonescu crede ca aceasta este singura solutie care ar pune capat tensiunilor din Alianta. Liderul deputatilor liberali a apreciat ca Tariceanu ar trebui sa convoace un Congres extraordinar avand ca teme principale revederea termenilor Protocolului Aliantei PNL-PD, stabilirea unei optiuni pentru una dintre formele de guvernare reprezentate de republica parlamentara sau de republica prezidentiala, precum si stabilirea, impreuna cu partenerii de guvernare, a responsabilitatilor pe care le are premierul.
"Daca vrem ca PNL sa joace o partitura mai hotarata, atunci sa ne gandim daca termenii acestui protocol trebuie sa fie modificati", a spus Antonescu, adaugand ca PNL nu mai poate continua adoptand o tactica perdanta, in termenii actualului protocol. El a adaugat ca in acest moment, PNL nu mai ia decizii, acestea fiind luate de catre Consiliul National de Conducere (CNC) al Aliantei.
Replica lui Calin Popescu Tariceanu a fost imediata. "Atunci cand vine vorba despre legitimitatea actualei conduceri, dati-mi voie sa cred ca, daca vorbim despre asa ceva sau despre lipsa de legitimitate, jignim cei 1.200 de delegati la Congresul care a avut loc in februarie acest an", a afirmat liderul PNL. El s-a declarat rezervat fata de solicitarea lui Crin Antonescu, subliniind insa ca va lua intotdeauna in considerare chiar si convocarea unui Congres extraordinar daca exista o dezbatere interna care il va solicita sau este invocata necesitatea unor dezbateri pe probleme politice majore.

Nu dam explicatii democratilor

PNL n-are de dat explicatii PD. Acesta este raspunsul lui Calin Popescu Tariceanu la cererea democratilor de a exprima o pozitie publica referitoare la criticile lui Ludovic Orban si ale lui Puiu Hasotti. "Nu cred ca PNL are de dat clarificari", a afirmat Tariceanu.
"Eu am pledat pentru calmarea spiritelor deoarece acestea s-au incins prea mult si acest lucru nu va fi folositor pentru buna functionare politica a Aliantei si a Guvernului", a explicat liderul PNL. El a admis insa ca in partid "anumite lucruri trebuie puse la punct". "Afirmatiile iresponsabile facute in prezenta presedintelui partidului nu pot ramane fara replica, dar in PNL opiniile se exprima liber. Este dreptul fiecaruia, dar in final ceea ce conteaza este opinia majoritatii", a mai spus el.
Emil Boc a refuzat sa comenteze opinia lui Tariceanu. Liderul democrat a apreciat insa ca preocuparea PD este indeplinirea programului de guvernare. "Celelalte chestiuni sunt subsidiare, secundare", a declarat Boc, citat de Mediafax. El a precizat ca nu doreste sa faca alte comentarii legate de afirmatiile liderului PNL si nici in privinta declaratiilor altor reprezentanti liberali.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.