Dupa mai bine de 300 de ani, primul meridian al Pamantului, Meridianul Greenwich, risca sa isi piarda insemnatatea, daca Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor va aproba o propunere americana, relateaza BBC online.
Odata la cativa ani, la
Dupa mai bine de 300 de ani, primul meridian al Pamantului, Meridianul Greenwich, risca sa isi piarda insemnatatea, daca Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor va aproba o propunere americana, relateaza BBC online.
Odata la cativa ani, la miezul noptii de Anul Nou, la timpul masurat se adauga o secunda. Adunarea secundei la timpul oficial are ca scop echilibrarea orei oficiale cu timpul astronomic real si se datoreaza faptului ca viteza de rotatie a Pamantului nu este perfect identica cu timpul standard, asa cum a fost el definit de catre oameni.
In anul 1676, cel mai precis ceas al acelor vremuri existent in Marea Britanie, il ajuta pe astronomul britanic John Flamsteed sa confirme teoria conform careia Pamantul se invartea cu o viteza precisa si constanta.
Descoperirea arata ca timpul putea fi calculat in mod precis in functie de pozitia Soarelui fata de linia imaginara care traversa cei doi poli ai Pamantului si trecea prin localitatea Greenwich de langa Londra.
Meridianul in functie de care a inceput calcularea timpului standard pe Pamant a primit numele de primul meridian - sau meridianul Greenwich.
Pana spre jumatatea secolului al XIX-lea au existat si alte propuneri pentru primul meridian dar in cele din urma timpul calculat dupa meridianul Greenwich a fost acceptat pe intreaga planeta.
Astfel, in ultimele decenii a existat un consens mondial ca secunda suplimentara rezultata o data la cativa ani din diferenta dintre timpul real de rotatie al Pamantului si timpul oficial sa fie adaugata la miezul noptii de Anul Nou.
Ultima secunda
Iata insa ca acum o echipa de experti americani a cerut in mod oficial Comisiei Internationale de Telecomunicatii ca aceasta secunda suplimentara sa nu mai fie adaugata. Mike Gilson este expert in sisteme de sincronizare si unul dintre expertii care au cerut abandonarea reglarii ceasurilor dupa timpul astronomic: "vreau sa spun ca exista unii utilizatori care au probleme reale cu unele sisteme mai vechi, care sunt greu de modificat. De aceea, aceste sisteme pot fi modificate doar manual si oricand e nevoie de o interventie manuala exista si riscul producerii unei greseli", spune Mike Gilson.
"Vor ca pentru prima oara in istoria lumii sa ne separam de rotatia naturala a Pamantului, ceea ce inseamna ca, pe masura ce anii vor trece, va aparea o desincronizare din ce in ce mai mare intre timpul oficial si timpul astronomic. O alta implicatie a propunerii este disparitia importantei primului meridian", spune Jonathan Betts de la Observatorul Astronomic Regal din Greenwich.
Specialistii europeni sunt, in general, impotriva acestei propuneri. Ei argumenteaza ca astronomii au nevoie de ceasuri foarte exacte si adaptate timpului astronomic, atat pentru corelarea masuratorilor facute de diferitele observatoare de pe glob cat si pentru programarea zborurilor cosmice.
Si noaptea anului nou 2006 va avea o secunda in plus. Dar s-ar putea sa fie ultima daca propunerea facuta de specialistii americani va fi aprobata la intalnirea Comisiei Internationale pentru Telecomunicatii de anul viitor. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.