Investitorii turci de la Cenk Vefa Kucuk contesta decizia Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) de a rezilia contractul de realizare a proiectului Dambovita Center, pe locul unde se afla acum cladirea Casa Radio, si sustin
Investitorii turci de la Cenk Vefa Kucuk contesta decizia Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) de a rezilia contractul de realizare a proiectului Dambovita Center, pe locul unde se afla acum cladirea Casa Radio, si sustin ca, in cazul in care nu vor ajunge la o intelegere amiabila cu statul roman, vor apela la comisia de arbitraj de la Londra.
Potrivit unui contract incheiat intre Compania Nationala de Investitii si partenerii turci Mimel Insaat (Turcia) si Orb Estates PLC (Marea Britanie), statul roman a transferat cu titlu gratuit, pe o perioada de 49 de ani, terenul cu o suprafata totala de 91.947 metri patrati in Bucuresti, din administrarea MTCT in administrarea SC Dambovita Center SRL, pentru executia proiectului de parteneriat public-privat Centrul Dambovita. Potrivit contractului, Casa Radio si terenul din jurul acesteia ar fi trebuit transformate intr-un hotel de lux cu 300 de camere, complex rezidential, mall, un spital si parcare subterana.
Ulterior, cele doua firme initiatoare ale contractului s-au retras lasand locul altui investitor - compania Cenk Vefa Kucuk. Aceasta din urma este acuzata de MTCT ca, desi detine de peste un an autorizatia de constructie, nu a inceput efectiv lucrarile la Dambovita Center, proiect in valoare de peste 130 milioane de dolari. De asemenea, ministerul acuza firmele concesionare ca nu detin banii necesari pentru a incepe efectiv realizarea proiectului. MTCT sustine ca a cerut in repetate randuri partenerilor din contract sa demonstreze cu acte ca detine sumele necesare.
Decizia ministerului pare sa fie definitiva si a anuntat ca in scurtt timp va organiza o alta licitatie pentru proiectul Casa Radio. La randul lor, investitorii sustin ca au obtinut toate autorizatiile de la sfarsitul lui 2004, dar nu au putut demara lucrarile pentru ca responsabilii din MTCT au demarat o serie de investigatii au cerut numeroase documente justificative. "In sase luni au fost trimise la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in atentia ministrului Laszlo Borbely, peste 5.000 de pagini reprezentand documente referitoare la desfasurarea contractului de parteneriat public-privat", a declarat ieri directorul general al Dambovita Center SRL, Cenk Kucuk. "In acest moment, asa cum am adus la cunostinta MTCT, prin documentele depuse, sumele necesare proiectului sunt disponibile si gata de utilizare", a subliniat Kucuk.
Potrivit reprezentantilor Dambovita Center, contractul nu poate fi reziliat numai de una dintre partile semnatare, ci doar prin arbitraj. Acestia prefera o intelegere pe cale amiabila, dar daca va fi cazul vor apela la instanta de arbitraj de la Londra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.