Partidul Social-Democrat si conservatorii germani recunosc faptul ca actuala coalitie este de fapt "un mariaj de convenienta" si ca deosebirile de pozitii se mentin in unele chestiuni importante privind societatea germana, dar s-au angajat ferm sa de
Partidul Social-Democrat si conservatorii germani recunosc faptul ca actuala coalitie este de fapt "un mariaj de convenienta" si ca deosebirile de pozitii se mentin in unele chestiuni importante privind societatea germana, dar s-au angajat ferm sa depaseasca divergentele si sa actioneze in comun pentru a relansa economia tarii.
Aceasta a fost ideea de baza exprimata sambata, la o conferinta de presa comuna ce finaliza negocierile de mai bine de patru luni dintre crestin-democratii Angelei Merkel, aliatii lor din UCS si SPD. "Obiectivul nostru este ca intr-un termen de 10 ani sa readucem Germania printre primele trei puteri economice ale UE", a declarat noul cancelar Angela Merkel, citata de corespondentul agentiei Reuters. Un domeniu central de actiune va fi lupta impotriva somajului care, sub guvernarea Schroeder, a ajuns la 11,6 la suta, nivel fara precedent de la al doilea Razboi Mondial. Dupa ce ocupase pozitia de lider in economia europeana, Germania a ajuns anul acesta sa aiba cea mai mica rata de crestere economica din toate cele 25 tari membre ale UE, de doar 0,8 la suta. Un obiectiv considerat "crucial" este, de asemenea, reducerea deficitului bugetar sub 3 la suta din PIB, limita stabilita prin Pactul de stabilitate si de crestere europeana. Este un obiectiv care va fi atins prin economii "la sange" si venituri suplimentare de 35 miliarde euro. O mare parte din aceasta suma va proveni din cresterea impozitelor. S-a cazut de acord ca TVA sa ajunga, in 2007, de la 16 la 19 la suta. Referitor la punctele inca divergente intre membrii coalitiei, Reuters mentioneaza in special sistemul de sanatate si pozitia fata de energia nucleara, asupra carora s-a convenit o abordare ulterioara. In politica externa nu se pune problema unui reviriment major, dar acordul arata ca se va acorda o importanta speciala relatiilor cu SUA, deteriorate din cauza razboiului din Irak. Guvernul, subliniaza acordul, "va cauta sa amelioreze perceptia despre Statele Unite in randul opiniei publice europene, precum si despre Germania in Statele Unite".
Frank Walter Steinmeier, actual ministru de Externe (fostul secretar general al Cancelariei sub Schroeder) care are, potrivit analistilor locali, o bogata experienta, a dat asigurari ca noul cabinet doreste sa continue politica externa a predecesorului sau.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.