Liderii federatiilor sindicale au discutat, sambata, cu premierul Tariceanu, ministrii de stat Gheorghe Pogea si Marko Bela, precum si cu ministrii Sebastian Vladescu, Gheorghe Barbu si noul ministru al Educatiei, Mihail Hardau. Autoritatile sunt de

Liderii federatiilor sindicale au discutat, sambata, cu premierul Tariceanu, ministrii de stat Gheorghe Pogea si Marko Bela, precum si cu ministrii Sebastian Vladescu, Gheorghe Barbu si noul ministru al Educatiei, Mihail Hardau. Autoritatile sunt de acord cu 5 la suta din PIB pentru Educatie, in 2006, doar pentru finantarea proiectelor din acest domeniu.
Astfel, vor aloca inca 34.498 miliarde lei vechi la bugetul actual, asa incat sa atinga 5 la suta din PIB. Profesorii nu refuza sa discute aceste proiecte, dar doresc sa fie alocati bani si pentru salarii, a spus Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI): "De la 1 septembrie si-au dat demisia 500 de cadre didactice, din care, peste 250 titulare. Nu dorim ca 5 la suta din PIB sa se dea pentru salarii, dar vrem si o majorare a salariilor. Altfel n-o sa avem profesori cu care sa facem reforma", ne-a spus liderul FSLI. Sambata, cadrele didactice au primit respectivul proiect, spre a fi semnat de cei patru presedinti ai federatiilor sindicale. Acestia nu au agreat procedura, deoarece ar fi o intalnire unde li s-au impus conditii: "Nu e vorba de negocieri, ci de o intalnire in care doriti sa ne puneti pumnul in gura. Trebuia sa fim consultati in prealabil asupra tuturor procedurilor de desfasurare a discutiilor", i-a spus presedintele FSLI, ministrului de stat Gheorghe Pogea.

Conditiile puse de autoritati

Guvernul va aloca bani la proiectele pentru perfectionarea profesorilor din scoli si licee, pentru asigurarea calitatii si conditiilor pentru examene. Se vor asigura sumele necesare invatamantului universitar si postuniversitar, pentru Agentiile de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar si Superior si se vor asigura spatiile de invatamant si cele pentru biblioteci.
Se va finanta reabilitarea laboratoarelor, a scolilor si a constructiilor scolare, achizitionarea de calculatoare, constructia si reabilitarea campusurilor scolare. De asemenea, vor fi asigurate manualele, precum si dotarea scolilor cu mobilier nou, scutiri la transport pentru elevii din mediul rural si reconditionarea caminelor pentru studenti. Sumele se vor utiliza si in avans, pentru proiectele in curs de executie sau actiunile premergatoare, cum ar fi studii de fezabilitate, proiecte tehnice si de executie: "Fondurile bugetare suplimentare vor fi exclusiv pentru finantarea proiectelor si nu pentru majorarea cheltuielilor de natura salariala", mentioneaza proiectul oficialitatilor. Cu toate ca documentul precizeaza ca salariile vor creste cu 8%, in 2006, astfel: 530.000 ROL pe luna, de la 1 ianuarie 2006 si inca 330.000 ROL pe luna, de la 1 septembrie. Asadar, de la 1 septembrie 2006, sporul salarial mediu brut va fi de 860.000 ROL pe luna.

Maine aflam pozitia sindicatelor

Seful statului sustine alocarea de 5 la suta din PIB, din 2006, dar cu o destinatie precisa: constructia de camine si internate, reparatii la cele existente, dezvoltarea retelei informatice, respectarea standardelor igenico-sanitare, burse pentru studenti si elevi si reamenajarea taberelor scolare: "Sumele alocate pana la atingerea valorii de 5% din PIB nu trebuie sa fie utilizate pentru salarii", preciza comunicatul Administratiei prezidentiale, de saptamana trecuta.
Presedintele a fost satisfacut de rezultatul negocierilor, deoarece sumele vor imbunatati situatia studentilor si vor dezvolta infrastructura scolara: "Cred ca, deocamdata, nimeni nu-si permite sa sacrifice un acord care dedica conditiilor din scoli si universitati 1,1 miliarde de euro. Cine o face isi asuma un risc foarte mare", a avertizat Basescu. Sindicatele asteapta raspunsurile din tara: "Marti, liderii celor patru confederatii sindicale ne vom intalni si vom decide asupra propunerii Guvernului", ne-a spus Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.