Premierul Calin Popescu Tariceanu promite ca, pana la sfarsitul anului, toate datoriile acumulate in Sanatate vor fi achitate. Executivul a aprobat in sedinta de ieri doua ordonante de urgenta privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asi
Premierul Calin Popescu Tariceanu promite ca, pana la sfarsitul anului, toate datoriile acumulate in Sanatate vor fi achitate. Executivul a aprobat in sedinta de ieri doua ordonante de urgenta privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale. Astfel, Guvernul a distribuit 17.747 miliarde lei vechi pe diferite domenii considerate prioritare.
''Prin rectificarea bugetara s-au majorat cu 8.107 miliarde lei vechi cheltuielile Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Acesti bani vor fi folositi pentru achitarea datoriilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Ne onoram astfel promisiunea de a plati datoriile acumulate in sistemul de sanatate, datorii care ingreuneaza activitatea acestui domeniu. Vom asigura pana la sfarsitul anului 2005 fondurile necesare pentru functionarea normala a activitatii in Sanatate. Plata acestor datorii se va face dupa ce vor fi evaluate conducerile unitatilor sanitare cu paturi, pentru a preveni inregistrarea de noi arierate", a declarat premierul Tariceanu.
Pana la punerea in practica a promisiunii premierului Tariceanu, cert este un lucru: duminica, 13 noiembrie a.c., semnatarii memorandumului din 20 iunie a.c. au fost chemati la sediul Ministerului Sanatatii (MS) pentru a discuta despre plata acestor datorii. ''Memorandumul din 20 iunie a.c., semnat la Guvern, de catre reprezentantii MS, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Ministerului Finantelor Publice, farmacistilor, distribuitorilor si importatorilor de medicamente prevede plata datoriilor la medicamente pe anul 2004 pana la sfarsitul acestui an. Cand am fost invitati la MS ni s-a spus ca duminica, 13 noiembrie a.c., se va discuta pe marginea acestui memorandum.
Acest lucru ne da, deocamdata, de inteles ca nu se va mai discuta despre protocolul semnat in luna septembrie a acestui an care prevedea deschiderea unei linii de finantare pentru plata acestor datorii. Deci, ne asteptam ca varianta privind deschiderea liniei de finantare sa cada si sa primim datoriile pana la sfarsitul anului 2005 din cele 8.107 miliarde lei vechi alocate acum Sanatatii de catre Guvern'', ne-au declarat reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania.
In ceea ce priveste declaratia premierului Tariceanu potrivit careia ''plata datoriilor spitalelor se va face dupa ce vor fi evaluate conducerile unitatilor sanitare cu paturi, pentru a preveni inregistrarea de noi arierate", Mircea Cinteza, fost ministru al Sanatatii si actual presedinte al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a refuzat sa-si spuna parerea ''avand in vedere ca este politica premierului Tariceanu si a ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu''.
Pe de alta parte, acesta a anuntat ca ''vinerea viitoare, ministrul Nicolaescu este asteptat la Adunarea Generala Extraordinara a CMR pentru a prezenta medicilor forma finala a proiectului Legii spitalelor. Daca nu au fost luate in calcul si propunerile noastre vom decide ce vom face mai departe''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.