Thomas W. Jackson, secretar executiv (si co-fondator) al Conferintei Mondiale a Marilor Loji, considerat drept "numarul trei" al masoneriei universale, a acceptat sa ne acorde un interviu in exclusivitate, in dorinta de a-i ajuta pe profani sa nav
Thomas W. Jackson, secretar executiv (si co-fondator) al Conferintei Mondiale a Marilor Loji, considerat drept "numarul trei" al masoneriei universale, a acceptat sa ne acorde un interviu in exclusivitate, in dorinta de a-i ajuta pe profani sa navigheze prin peisajul masonic tot mai incalcit al Romaniei contemporane. Fiindca ne confruntam in prezent cu un fenomen bizar: o adevarata ofensiva a masoneriei iregulare, dar si aparitia unor organizatii paramasonice. Au aparut loji feminine, ba chiar si loji mixte. Marele Orient al Frantei a reinfiintat, vara aceasta, la Bucuresti, Marele Orient al Romaniei, prima masonerie declarat atee din tara noastra. Din pacate, aceste grupari nu par interesate sa-si lamureasca statutul si obiectivele, preferand intretinerea unui climat de confuzie. Sunt departe de transparenta manifestata de Marea Loja Nationala din Romania (MLNR), care ramane singura Mare Loja recunoscuta de masoneria regulara universala. Fapt atestat de cea de-a 52-a Conferinta a Marilor Maestri din America de Nord, desfasurata, in februarie anul acesta, la Calgary. "(MLNR), condusa de Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici, este singura Mare Loja din Romania care indeplineste standardele necesare recunoasterii", a concluzionat, in raportul sau anual, Comisia de Recunoastere, organism abilitat sa evalueze "regularitatea" oricarei grupari masonice. Raportul a fost adoptat in unanimitate in plenul Conferintei de la Calgary. Documentul - pe care ziarul ZIUA l-a reprodus, pe larg, la vremea respectiva - a provocat reactii violente din partea unor organizatii din Romania nominalizate ca "iregulare". Asemenea lamuriri nu convin deloc "pescarilor in ape tulburi" dornici sa-si creeze retele proprii de influenta sub prestigioasa egida a masoneriei. Fiindca oricine este liber sa inregistreze la tribunal o asociatie cu denumire aparent masonica. Cum putem deosebi "falsul" de "original", in hatisul de organizatii care pretind toate ca reprezinta "Marea fratie universala"? De ce o Mare Loja este "mai buna" decat alta? Ce inseamna "regularitate" si pe ce criterii se acorda recunoasterile? La toate aceste intrebari a acceptat sa ne raspunda Thomas W. Jackson, autoritate necontestata a masoneriei universale.
Ofensiva masoneriei iregulare
"Francmasoneria romana se confrunta astazi cu ceea ce noi numim francmasonerie iregulara", este de parere Thomas Jackson. Fenomenul, desi ingrijorator ca proportii, nu este catusi de putin o noutate, subliniaza Thomas Jackson: "Trebuie precizat ca francmasoneria iregulara a aparut la scurt timp dupa crearea primei Mari Loji, in Londra anului 1717. Exista organizatii care imita francmasoneria, dar care nu sunt catusi de putin masonice - cu toate ca unele dintre ele pretind ca ar fi, si chiar seamana in multe privinte cu masoneria. Marea majoritate a organizatiilor fraternale si civice, din trecut si din prezent, s-au inspirat din masonerie, multe dintre ele fiind, de altfel, intemeiate de francmasoni. Ca rezultat al marelui succes de care fratia masonica s-a bucurat timp de cateva secole, au aparut multe grupuri care ii imita structura si ii utilizeaza numele pentru a-si avansa propriile obiective." Francmasoneria regulara nu poate elimina de pe piata aceste "copii-pirat". Thomas Jackson explica: "Trebuie inteles faptul ca, daca o organizatie doreste sa se autointituleze "masonica", noi nu avem cum sa controlam acest lucru. Un exemplu al utilizarii abuzive si improprii a cuvantului masonerie il constituie notoria loja P2 (Propaganda 2 - n.n.) din Italia. Astfel de organizatii exista pretutindeni in lume, nu doar in Romania. In afara de cazul in care ele violeaza legile tarii in care isi desfasoara activitatea, francmasoneria regulara nu are cum sa le impiedice sa opereze."
Thomas Jackson este convins ca proliferarea pseudomasoneriilor este favorizata de ignoranta populatiei: "Asa cum explicat, organismele pseudo-masonice nu sunt o noutate. Totusi, in ultima vreme, ele au devenit mai agresive si mai dornice sa se extinda, mai ales in Europa de Est, unde redesteptarea francmasoneriei este de data recenta. Organismele iregulare au un impact mai mare in societatile in care cunostintele despre francmasonerie sunt putine, unde lumea nu stie istoria si scopurile fratiei noastre. Este important ca societatea sa inteleaga importanta notiunii de regularitate."
Regularitate si recunoastere
Ce inseamna, deci, regularitate? Thomas Jackson raspunde: "Exista o serie de criterii pentru regularitatea francmasoneriei. De exemplu, pentru a deveni membru este obligatoriu sa crezi in existenta unei Fiinte Supreme, iar, in timpul tinutelor, Cartea sfanta trebuie sa fie asezata pe altar. Majoritatea Marilor Loji considerate iregulare nu indeplinesc una sau ambele conditii."
O alta conditie este legitimitatea originii. Jackson exemplifica: "Mare Orient al Frantei a intemeiat recent un nou Mare Orient in Romania. Marele Orient al Frantei a fost candva o Mare Loja regulara si recunoscuta. Ei au ales, insa, cu mult timp in urma, sa elimine obligativitatea credintei in Divinitate si prezenta cartii sfinte in timpul tinutelor. Aceste schimbari i-au transformat in iregulari, iar masoneria regulara le-a retras recunoasterea. Marele Orient al Romaniei nu va fi, deci, recunoscut de francmasoneria regulara."
Ce inseamna, insa, recunoasterea francmasoneriei regulare? Thomas Jakson explica: "Odata ce luminile francmasonice sunt aprinse, sau reaprinse, intr-o regiune geografica data, devine necesar ca respectiva Mare Loja sa solicite celorlalte Mari Loji ale lumii recunoasterea regularitatii. Aceasta acordare a recunoasterii cere timp. Se fac investigatii pentru a determina regularitatea originii si a functionarii, precum si stabilitatea acelei Mari Loji. Marea Loja Nationala din Romania (MLNR) este considerata astazi de vasta majoritate a Marilor Loji ale lumii drept singura Mare Loja din Romania care indeplineste toate criteriile de recunoastere. Marile Loji ale lumii asteapta de la MLNR sa-si pastreze stabilitatea, sa respecte protocoalele acceptate si sa practice filosofia francmasoneriei regulare.
In orice jurisdictie masonica, autoritatea suprema este Marea Loja, iar Marele Maestru este autoritatea suprema in cadrul Marii Loji. Este responsabilitatea Marelui Maestru si a ofiterilor sai sa se asigure ca protocoalele masonice sunt respectate. Francmasoneria universala se asteapta ca aceasta ierarhie sa fie respectata.
Regularitatea, asa cum am indicat mai devreme, este determinata de legitimitatea originii si de respectarea protocoalelor necesare. Recunoasterea, pe de alta parte, este un prerogativ al tuturor Marilor Loji, care au dreptul sa relationeze intre ele. Cand o Mare Loja este recunoscuta de o alta, cooperarea masonica este permisa. Toate Marile Loji recunoscute de francmasonerie trebuie sa fie regulare, atat ca origine, cat si ca practica. Insa nu toate Marile Loji regulare sunt recunoscute de toate celelalte Mari Loji regulare. A acorda sau nu recunoasterea ramane prerogativul fiecarei Mari Loji."
MLNR si Comisia de la Calgary
Dar, daca fiecare Mare Loja are libertatea de a alege singura cui doreste sa-i acorde recunoasterea, ce relevanta mai are "documentul de la Calgary", favorabil MLNR? Thomas Jackson lamureste:
"Comisia de Informare in vederea Recunoasterii" care s-a intrunit la Calgary, in luna februarie a acestui an, are drept scop investigarea Marilor Loji care solicita recunoasterea din partea Marilor Loji din America de Nord. Concluziile Comisiei sunt utilizate, ca instrument de ghidare, de catre multe Mari loji ale lumii. Comisia nu este un organism dogmatic, sau un creator de strategie. Concluziile sale nu sunt obligatorii pentru nici o Mare Loja. Rolul Comisiei este acela de a evalua regularitatea si de a justifica recunoasterile.
Inainte de a continua, trebuie sa subliniez ca nu este imposibil ca pe un teritoriu dat sa functioneze mai mult de o singura Mare Loja regulara. Totusi, in afara de cazul in care respectivele Mari Loji se recunosc intre ele, numai una va putea fi recunoscuta de Marile Loji ale lumii. Aceasta practica este menita sa impiedice aparitia unor Mari Loji concurente si sa previna rivalitatile francmasonice din orice jurisdictie.
"Rezolutia de la Calgary" a concluzionat ca (in Romania - n.n.) numai MLNR este indreptatita sa primeasca recunoasterea. Aceasta rezolutie nu are caracter obligatoriu pentru nici o Mare Loja. Fiecare Mare Loja ramane libera sa adopte propria decizie cu privire la acordarea recunoasterii. Totusi, arareori se intampla ca vreo Mare Loja sa aleaga sa nu urmeze recomandarile Comisiei."
Francmasoneria eterna
Thomas W. Jackson este optimist cu privire la viitorul francmasoneriei. El este convins ca Ordinul isi va pastra si in epoca globalizarii aceeasi relevanta pe care a avut-o in secolele trecute, in perioada structurarii identitatilor nationale. Jackson explica:
"Filosofia francmasoneriei este eterna. Nu va deveni niciodata desueta. Valorile globale nu ar trebui sa fie diferite de cele nationale. O societate globalizata care nu a reusit sa incorporeze valori ca drepturile si libertatile fundamenatele ale omului ar fi un dezastru de proportii monumentale. In lumea globalizata de maine, rolul francmasoneriei nu ar trebui sa fie cu nimic diferit fata de rolul ei din trecut, sau din prezent. Prin influenta sa, sau prin membrii sai, Masoneria a fost, poate, factorul cu cea mai mare influenta in evolutia societatii civile, port-drapelul bataliilor in numele drepturilor omului timp de mai mult de 300 de ani.
Rolul primordial al masoneriei este "sa ia oameni buni si sa-i faca si mai buni". Acesti oameni mai buni, dedicati filosofiei francmasonice si directionati de ea, ar trebui apoi sa devina lideri ai societatii, asa cum s-a intamplat in trecut. Este de neconceput ca va exista o vreme in care societatea nu va mai avea de castigat de pe urma practicarii filosofiei masonice. Cu adevarat, aceasta ar putea servi drept indreptar pentru pacea mondiala."
Despre masonerie, la N24
Mai multe informatii despre acest subiect puteti afla urmarind, sambata si duminica, incepand cu orele 19.05, emisiunea "Dosarele N24". Doua editii dedicate in exclusivitate masoneriei. Imagini si dezvaluiri in premiera. La postul N24, desigur. Invitat in studiou: Horia Nestorescu Balcesti, probabil cel mai avizat istoric al masoneriei romanesti. (M.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.