Dintre cele 69 de societati comerciale bacauane cotate la Bursa de Valori sau pe Rasdaq 39 risca eliminarea de pe piata de capital in conditiile reorganizarii acesteia de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Cauza, afirma specialistii in do
Dintre cele 69 de societati comerciale bacauane cotate la Bursa de Valori sau pe Rasdaq 39 risca eliminarea de pe piata de capital in conditiile reorganizarii acesteia de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Cauza, afirma specialistii in domeniu, ar fi ''fie faptul ca sunt prea mici, fie ca au fost inactive de o buna bucata de timp''. Primele firme din judet au fost listate pe piata de capital in 1996. In 2002, numarul ''actorilor'' pe ringul acesteia a ajuns la 107 firme. In ultimii trei ani 34 din cei inscrisi au disparut. Patru dintre emitentii de actiuni au fost retrasi de pe piata, firmele fiind declarate societati de tip inchis. Dar foarte multe dintre cele ramase, mai ales pe piata Rasdaq, sunt si in prezent suspendate de la tranzactionare, fie pentru ca au intrat in faliment, fie pentru inchiderea afacerii sau pentru alte probleme de registru ori de capital. Si la Bursa de Valori firmele bacauane nu au mai avut o evolutie ascendenta in tranzactionari, de mai bine de un an. Societatea comerciala ''Robinete industriale" este oprita de la tranzactionare de un an si patru luni, iar Sofert, pentru care s-a dispus falimentul in urma cu doua saptamani, se afla si ea in impas. Singura mai activa din judet pare a fi Societatea de investitii financiare 2 Moldova, ''datorita unei conjuncturi favorabile, vanzarea pachetului majoritar al Bancii Comerciale Romane, unde este actionara'', afirma analistii economici. Inactivitatea pe piata de capital este, insa , ''o boala'' generalizata la nivelul tarii de vreme ce 400 de emitenti nu au mai fost tranzactionati in ultimii trei ani, iar 1.500 au aparut in rand doar de cate doua sau trei ori. Chiar daca cele doua vor fuziona, asa cum se preconizeaza, este posibil, spun analistii financiari, sa fie deschise piete alternative pentru anumite categorii de societati comerciale cum ar fi cele pentru firme mici sau o alta pentru cele tranzactionate sporadic, dar ar putea intra pe piata la cerere.
O piata separata ar putea fi rezervata emitentilor de actiuni care nu au contract cu un registru de actiuni si nu sunt tranzactionate din aceasta cauza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.